סימפטומים של חוסר שינה
חוסר שינה מוגדר כחוסר עמידה בדרישות הגוף לשינה הולמת במשכה ובעומקה. כמעט כל אחד מאיתנו עשוי לסבול במהלך חייו מחוסר שינה כאשר 15% מהאוכלוסייה סובלים ממנה באופן כרוני. בעוד כל אחד מאיתנו יודע כי אם הוא לא ישן מספיק הוא פשוט יהיה עייף ותשוש, הרי שחשוב לדעת כי חוסר שינה לאורך זמן עלול להשפיע עלינו במגוון דרכים נוספות, הרבה מעבר לעייפות זמנית וחולפת.
סימפטומים מידיים
חוסר שינה עשוי לפגוע ביכולת הריכוז וההתמדה שלנו והוא גורם לנו להרגיש מנומנמים גם כשאנו לא מבצעים מטלה פיזית (בעבודה, בפגישה וכו'). כמובן שחוסר שינה קיצוני עשוי גם לפגוע בצורה חמורה באלו אשר כן מבצעים פעולות פיזיות כגון הפעלת ציוד כבד ונהיגה ולכן עשוי להיות מסכן חיים! בנוסף, הסובלים מחוסר שינה יגלו קשיים גדולים יותר להתעורר בבוקר והם תמיד יהיו מבין המאחרים שכן הם חוזרים לישון שוב ושוב עד להתעוררותם בלית ברירה.
בימי השגרה, חוסר שעות שינה גורם לנו לקיבעון, חוסר יכולת "לצאת מהבית", אפאטיות, חוסר אסרטיביות, הירדמות מוקדמת וניקורים מול הטלוויזיה. מחקרים רבים מראים כי חוסר שינה פוגע גם בזוגיות שכן חלק מהסימפטומים הנלווים לכך קשורים לירידה בפעילות ההורמונאלית של מערכות המין ולכן גם לירידה בליבידו (החשק המיני) אצל גברים ונשים כאחד.
סימפטומים בטווח הזמן הארוך
הסימפטומים המאוחרים והנלווים לחוסר שינה הם אלו הכרוניים אשר עלולים לפגוע בבריאותנו ואיכות חיינו בטווח הזמן הארוך. בין הסימפטומים היותר חמורים ניתן לציין יתר לחץ דם, סיכון מוגבר לשבץ מוחי, השמנה, סוכרת, היפרליפידמיה ועוד. בעיות רפואיות אלו יכולות פעמים רבות להימנע במידה ומטפלים בחוסר השינה בזמן. ככל שהזמן עובר, כך הולך ומתפתח לו חוסר שינה חמור יותר ומאחר ולא באמת ניתן "להשלים שעות שינה" הנזק פוגע היישר במוח אשר כה זקוק לשינה לשם חידוש ופריקת מתח חשמלי עד למצב בו ההתנהגות והאישיות שלנו משתנות לחלוטין, לעיתים עד להופעת דיכאון ואף להתפרצות של סאגות פסיכוטיות אצל אנשים מסוימים.
מכאן נובעת המסקנה הברורה – עם הופעת העייפות הבלתי מוסברת, יש לפנות לטיפול בהקדם ולמנוע הופעת תסמינים נוספים, מידיים וכרוניים במהלך חייכם. איכות שינה היא איכות חיים וחוסר בשעות שינה משפיע על כלל מערכות הגוף ובריאותכם. קחו זאת לתשומת הלב.
המאמר באדיבות www.epidemic.co.il