חפש מאמרים:
שלום אורח
21.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

"דילמת הרוביקון"

מאת: אדיר בנימינידיני תעבורה17/05/20131569 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

בעשירי לינואר, שנת 49 לפנה"ס, עמדו כוחותיו של יוליוס קיסר בצד הצפוני של נהר הרוביקון (Rubicon). הנהר שימש כגבול הטבעי בין שטחה של איטליה, לבין שטחה של גאליה-קיסאלפינה (הפרובינציה הרומית בצד הדרומי של האלפים), ולפי החלטת הסנאט הרומי, חל איסור על הולכת כוחות צבא דרומית לנהר זה.

כשהגיעו כוחותיו של קיסר אל הרוביקון, הם התמהמהו ונרתעו קמעה; חצייתו הייתה צעד נועז, שצפוי להביא לפתיחתה של מלחמת אזרחים, שתוצאותיה עלולות היו להיות הרסניות לכל אחד ואחד מהחיילים וכמובן לבני משפחותיהם. לפיכך, לאור המימד הפטאלי של המהלך הצפוי, הודיע קיסר לחייליו כי זהו המקום שבו כל אחד מהם עוד יכול להתחרט ולחזור בחזרה לגאליה. על פי המיתוס, בשלב הזה חטף חלילן צעיר, שהיה במקום, חצוצרה מידי אחד החיילים, ותקע בה תרועה מלחמתית, תוך שהוא חוצה את גשר נהר הרוביקון.

למראה ההתרחשות המפתיעה הזאת, אמר יוליוס קיסר, בין השאר, את צמד המילים הנודע הבא: "הפור נפל" או יותר נכון "הוטלה הקובייה"

Lacta Alea Est

במסגרת עיסוקי במלאכת הפרקליטות, כסנגור בתחום דיני התעבורה, אני חווה לא אחת את מה שאני מכנה בשם "דילמת הרוביקון" בזעיר-אנפין. לא אחת עומדים הצדדים (התביעה וההגנה) בנקודה כלשהי במשפט בה מתפצלת הדרך לשתיים; הדרך האחת מובילה לסיום התיק במסגרת הסדר טיעון שנערך בין ההגנה לבין התביעה המשטרתית, והשנייה בקביעת מועד לשמיעת הראיות או תאריך להמשך שמיעת הראיות.

ראוי לאפיין את "דילמת הרוביקון" ולהדגיש כי אין כוונתי לנאשמים שמתלבטים בשלב הזה, מכיוון שלדעתם ההסדר המוצע "אינו טוב מספיק" לשיטתם, כלומר מכירים בכך שחטאו, ומוכנים לקחת על עצמם אחריות, ובלבד שהמחיר העונשי שעליהם לשלם יהיה פחות כבד מהמוצע. כוונתי, אך ורק, לאותם נאשמים שמאמינים בכל נפשם ובכל מאודם בכך שהם אינם אשמים, ורוצים שאותה קובייה תוטל בכל מחיר, יהיו ההשלכות של מעשה זה באשר יהיו. צו המצפון לא מאפשר להם לנהוג אחרת.

צו המצפון האנושי הוא לעיתים חזק מכל דבר אחר; ב-1520, הכריז האפיפיור, ליאו העשירי, על התיאולוג הגרמני, מרתין לותר, כהרטיקון. לותר, קורע את המסמך בפומבי, ועל פי המיתוס אמר את המשפט הבא: "כאן אני עומד (על עקרונותיי - א.ב) כי אינני יכול אחרת". הוא נקרא להצדיק עצמו בפני הקיסר של האימפריה הרומית הקדושה, קרל החמישי, אך סירב לחזור בו, וכך באה לעולם הרפורמציה החתומה על שמו.

אותו יצר חזק, הרודף צדק, לא מאפשר לעיתים רבות לנאשמים מסוימים לנהוג אחרת (לעיתים יש לכך הצדקה ולעיתים לא), ואלה מבקשים את יומם בבית המשפט על מנת ש"יעשה צדק אפילו אם יפלו השמיים", כמאמר המוטו של הקיסר פרדיננד הראשון[1], שרצה להדגיש בפני נתיניו את השקפתו כי הצדק הוא הערך העליון במדינתו. זהו גם הערך העליון מבחינת הסוג הזה של הנאשמים, שצו מצפונם מוליך אותם. למען ההגינות והאמת יש לומר כי בעיניי זוהי למעשה התנהגות טבעית לכל אדם שנקלע למצב בו הוא חש שנגרם לו עוול. לא לחינם נולד הביטוי: Hasta la Victoria Siempre ("עד הניצחון תמיד"), בדיוק למקרים בהם הניצחון נועד למטרה צודקת בעיניי הלוחם.

בהערת אגב, אציין כי גם מקרים בהם לא מתעורר בלבי ספק כי הנאשם דבק בצדק בחפותו, תמיד צריך לקחת בחשבון מכשול אפשרי נוסף לפני היעד הנכסף, וזה הצורך להתמודד עם אחד מאותם המצבים אותם תיאר בחכמה רבה ויליאם פן, במילים הבאות: "האמת סובלת לעתים קרובות מן הלהט של מגניה יותר מאשר מן הטיעונים של מתנגדיה" (ציטוט מתוך: "מפירות הבדידות"). הדבר מחייב הערכות בהתאם, עד כמה שהדבר ניתן, לפני שהנאשם עולה לדוכן העדים במטרה למסור את גרסתו.

ועדיין, למרות כל זאת, אין זה סוד, כי לעיתים קיים פער בין השאיפה להשיג את הצדק האבסולוטי לו מצפה הנאשם, לבין סיפור הדברים מבית מדרשה של התביעה והראיות שברשותה. כסנגורים מתפקידנו להיכנס לתוך הפער הזה, בניסיון להשיג את התוצאה הטובה ביותר עבור הלקוח אותו אנחנו מייצגים. לעיתים תוך כדי ביצוע פשרות הכרחיות וכואבות, והכול במטרה למנוע מצב בו הנאשם יישא בתוצאה גרועה עוד יותר. לעיתים נשמעים בעצתנו ולעיתים זו נשללת על ידי הלקוח.

זהו בעיניי אחד האתגרים הגדולים ביותר בהם נבחן סנגור, כאשר הוא ניצב ביחד עם הנאשם "על גדת הרוביקון"; מחובתו להציג בפני הנאשם את התמונה בכללותה, את הסיכויים מול הסיכונים, שמא מתוך טעות שבראייה, ופיתוי שבמקסם, יצעד הנאשם אל התהום, בעודו חושב שהוא עולה על גשר איתן[2]. במידה והנאשם נחוש ועומד על כך שהקובייה תוטל, אז כמובן יהיה על הסנגור לצאת עימו אל המערכה בראש מורם, בדיוק כפי שעשו חייליו של יוליוס קיסר, אחרי שחצו את הרוביקון.

עו"ד אדיר בנימיני

דיני תעבורה

israel-traffic-lawyer.co.il


1) Fiat iustitia ruat coelum [פרדיננד ה-1 קיסר גרמניה - הקיסרות הרומית הקדושה (1664-1556)]

2) נאמר בהשראת דבריו של ברל כצנלסון ב"אל נמתיק את הדין" (מתוך נאום במועצת "פועלי ציון" - התאחדות ציריך, אוגוסט 1937)

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד אדיר בנימיני
חבר מועצת עיריית נתניה ה-13, ה-15 וה-16; סגן ראש העיר.

דיני תעבורהמשפט חוקתי ומשפט מינהלי

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת אדיר בנימיני

מאת: אדיר בנימיניפוליטיקה 01/07/231820 צפיות
הרצון לרצות את כולם, הוא באיזשהו מקום שאיפה טבעית של האדם, ובוודאי לכל נבחר ציבור, אשר רוצה לגייס סביבו תמיכה רחבה, אהדה גדולה, ולגלוש על גלי האהבה של ההמון (אלא אם מראש בחר לעצמו אג'נדה קונטרוברסלית בהגדרה). אך לעיתים, לא רק בפוליטיקה, גם בחיים, אחת ההחלטות הכי קשות שיש לקבל היא החלטה "איזה גשר לחצות ואיזה גשר לשרוף". המדובר לעיתים בהחלטה בלתי נמנעת.

מאת: אדיר בנימינידמוקרטיה ושלטון25/06/231910 צפיות
מידת ההשפעה של הרשתות החברתיות על אופן התנהלותם של נבחרי ציבור. אנחנו יודעים שהתופעה קיימת וגם ערים להשפעותיה. אך עד כמה שונה כיום הזירה הציבורית ביחס לעידן הקודם?

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/232031 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: אדיר בנימינימדעי החברה - כללי25/06/231760 צפיות
עושר אינטלקטואלי, רוחני, ידע בלתי מוחשי, לא בא לידי ביטוי בשום דבר בעל ערך חומרני.

מאת: אדיר בנימינישלטון מקומי27/02/222038 צפיות
מסיבות היסטוריות נוצר פער משמעותי בערים הותיקות בישראל בכל הנוגע לקריאת רחובות על שם נשים; בעיר נתניה אנחנו פועלים בנמרצות מתוך רצון לצמצם פער זה ככל שניתן, כל זאת למרות שגם היום מרבית הפניות המתקבלות בציבור הן הצעות להנצחת גברים ולא נשים.

מאת: אדיר בנימיניפוליטיקה 18/08/181621 צפיות
העיסוק המדיני-פוליטי, על פי גישתו של אריסטו היא "האומנות השלטת" על כל האומניות האחרות; ברגע שמקבלים את ההנחה כי העיסוק הפוליטי הוא בגדר מעשה אומנות, הרי שמתוקף כך גם מתחייבת המסקנה שהכישרון לעסוק בתחום, אינו נרכש, אלא בהכרח מולד.

מאת: אדיר בנימיניחברה ומדינה - כללי18/08/182073 צפיות
בתיאוריה הפוליטית שלו, שאף ז'אן ז'אק רוסו, ליישב בין האינדיבידואליזם הקיצוני שבו דגל, לבין השמירה על הסולידריות החברתית. רוסו האמין כי הרגש האנושי הטבעי הוא רגש של סולידריות בין בני אדם שהוא גם הבסיס לחיים בקולקטיב

מאמרים נוספים בנושא דיני תעבורה

מאת: דניאל מלמדדיני תעבורה11/07/182270 צפיות
שאלת ההזדקקות לשירותיו של עורך דין תעבורה היא אינה שאלה שניתן לענות עליה באופן אובייקטיבי, שכן כל מי שמרגיש שהוא אינו מוכן לקבל את הדין שנגזר עליו, זקוק לעורך דין תעבורה שיאפשר לו להתמודד מול רשויות החוק והערכאות המשפטיות

מאת: עו"ד גיל נדלדיני תעבורה28/11/171678 צפיות
שימוש במצלמות מעקב במקום העבודה ובמסגרת יחסי עבודה

מאת: amirdadon90דיני תעבורה16/11/161757 צפיות
בין אם אתם בצד הנפגע או בצד הפוגע, חשוב שתדעו כיצד להתמודד מבחינה משפטית עם תאונות דרכים!

מאת: orya peryדיני תעבורה29/11/152483 צפיות
עורכי דין לתעבורה, יכולים לבדוק את ההאשמות העומדות נגד הנאשם בדבר עבירות תנועה חמורות ואף לזכות את מרשיהם. ההתמחות של עורך דין תעבורה, הינה לנתח את העבירות נגד הנאשם בעסקת טיעון בפני השופט ייתכן והנאשם, יתבקש מעורך דינו, לאסוף כמה שיותר ראיות. בכדי להקל על חומרת עונשו או אפילו להגיע לזיכוי מוחלט.

מאת: sharondan80דיני תעבורה28/04/152556 צפיות
קיימים מספר גורמים המובלים לתאונות דרכים. אלה מתחלקים לגורם המכני, הגורם התשתייתי והגורם האנושי. כל תאונה ניתן לסווג לפי אחד מהגורמים האלה.

מאת: אסי לינקרדיני תעבורה07/04/152046 צפיות
עורך דין תעבורה הוא עורך דין אשר עוסק בכל מה שקשור לתעבורה, כלומר בכל מה שנוגע לדרכים, לכבישים, לרכבים, לחוקי תנועה וכדומה. תחומים שבהם עוסק עורך דין תעבורה הם, למשל, עבירה על חוקי תעבורה כמו אי ציות לרמזור, חניה במקום אסור וכדומה; נהיגה ללא רישיון; מעורבות בתאונת דרכים, עם או בלי נפגעים; נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים; וכן הלאה. ישנן עבירות תעבורה קלות, שנידונות במסגרת אזרחית, וישנן עבירות תנועה אשר הופכות להיות האשמות פליליות, כמו נהיגה תחת השפעת אלכוהול, מעורבות בתאונת דרכים עם נפגעים, ועוד.

מאת: אבנר כהןדיני תעבורה23/02/152644 צפיות
"לא ינהג אדם רכב בדרך ולא יניעו אם הוא שיכור" טוענים חוקי התעבורה, אך ניתן בהחלט לומר שלא כולם מצייתים לחוק. מסיבה זו המשטרה הגבירה את האכיפה, ומשתמשת במספר אמצעים נוספים שלא היו נהוגים בעבר, על מנת לעצור את הנהגים ששותים לשוכרה ועולים על ההגה.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica