חלבון - המזון לבחירה נכונה
מתוך הספר: "ספורטולוגיה - המדריך לספוטאי"
* האסקימואים בתקופתהחורף אוכלים כמעטורק חלבונים ושומנים, ללא פחמימות כלל!!! ובריאותם נישמרת תקינה עד גיל זיקנה.
למרות תכולת השומנים והחלבונים הרבה בתזונתם הם כמעט ואינם לוקים במחלות לב, סכרת, יל"ד ובשאר המחלות המודרניות.
* בתקופה הפרהיסטורית רוב החוקרים מסכימים שאמצעי הקיום הדומיננטי היה צייד.
* בשטח הפנים של תאי השומן, ישנם שני אנזימים, עלייהם מפקחים ההורמונים - אינסולין וגלוקגון. האנזים הראשון ליפופרוטאין-ליפאז, המעביר את ח. השומן אל תוך תאי השומן (אוגר שומן בתאים). מיכאן ניתן להסיק כי לאינסולין יכולת לשפעל את פעילותו של האנזים ליפופרוטאין-ליפאז, והגלוקגון אנטגוניסט לפעולה זו.
* יל"ד ואינסולין: מנגנון הפעולה בו מעלה האינסולין את ל"ד, הינו בהשפעתו על:
1. קליטה חוזרת של יוני נתרן ומים דרך הכילה.
2. האינסולין כהורמון אנגולי, גורם לגדילת השרירים, כמו גם השרירים החלקים שבדפנות כלי הדם העורקיים, כך קוטר כלי הדם קטן ולחף הדם עולה. בנוסף לקשיחות העורקים.
3. האינסולין מגרה את מערכת העצבים, והיא בהמשך מפרישה נור-אפינפרין למחזור הדם (גם במצבי סטרס) הדבר גורם לעליה בל"ד עכב כיווץ כלי הדם.
* מחלות לב וכלי דם ואינסולין:
1. האינסולין גורם לסינתזה מוגברת של כולסטרול בכבד ולמעשה בכל התאים. בנוסף מגביר את רמות ה- ldl כולסטרול.
2. הגדלת תאי השריר החלקים בדפנות כלי הדם.
כמובן, שצריך לשמור על הומאוסטזיס בין הטובים לרעים, אך תפריט דל חלבון ועשיר בפחמימות "חוסם" את תהליך המרת החומצה הלינולאית ליצירת האיקוסנואידים, ובהמשך ע"י עליית רמות האינסולין והורדת הגלוקגון נוצרים האיקוסנואידים מהקבוצה הרעה ( pge2).
תפריט דל פחמימות ועשיר מחלבונים מדרבן את התהליך "הרצוי". יצירת האיקוסנואידים "הטובים"
( pge1).
* כדי ליצור איקוסנואידים אנו זקוקים לחומצת שומן חיונית הנקראת חומצה לינולאית. (אך יש להמעיט בחומצת השומן ala (חומצה אלא לינולאית) החוסמת את התהליך) לכן מקורות השומן המומלצים הינם: שמן זית בעיקר ! שמן שקדים, אגוזי לוז, שמן חריע, שומשום, חמניות ואגוזי מלך.
שמן דגים
חומצה איקוסאפנטונית (epa) , פועלת בדומה לגלוקגון, בייצור האיקוסנואידים לכיוון הטוב, אך בצורה הרבה יותר חלשה.
ה - epa יעילה בעיקר בעת עצירות הנובעת מרקע של חוסר איזון בין האיקוסנואידים.
- שמן דגים כתוסף: רצוי לקנות את אלה שרשום עליהים ללא כולסטרול, בגלל שהגדים נוטים לרכז בתוכם כל מיני מתכות כבדות רעילות, ובתהליך סילוק הכולסטרול מסלקים גם את המתכות הרעילות.
* כאשר מאזנים את רמות האיקוסנואידים, נחוש ב:
ברק בשיער ונפח, עור לך ורח יותר, שיפור בסיבולת השרירית, שינה טובה יותר.
דיאטה דלת פחמימות עתירת חלבונים תגרום לירידה ברמת האינסולין בדם, כך גופינו יפריש גם יותר נוזלים ומינרליים כמו נתרן ואשלגן. לכן חשוב לשמור על סטטוס אשלגן נורמלי. (יש צורך ליטול כדורי השלמה כל יום.
גורמים המעוררים את הפרשת ה - gh:
- היפוגליקמיה.
- רמות גבוהות של חלבון בדם.
- תפריט מוגבל בפחמימות.
- תפריט עשיר בחלבון.
- הפחתה בחומצות השומן.
- צום.
- pge1.
- שלב iv בשינה.
- פעילות גופנית.
* ה- gh מופרש בפעימות גלוית בשלב iii ובשלב iv של השינה, בשעה הראשונה או השניה לאחר השינה (כשנירדמים).לכן שינה עמוקה חיונית להפרשת תקינה ומרובה של gh.
גורמים המעכבים את שיחרור ה - gh:
- היפרגליקמיה.
- רמות גבוהות של חומצות שומן.
- אכילת יתר.
- היריון.
* ה- gh שמשתחרר לאחר תירגול גופני, משתחרר ומגיע לזרם הדם לקראת סוף התירגול או מיד אחריו.
אכילת סוכר (כמו: מיץ וכו') תיגרום לדיכוי של ההורמן, לכן רצוי להיתאמן על בטן ריקה ובמהלך ולאחר האימון לשתות מים בלבד !
* התירגול הגופני היעיל ביותר שנימצא הוא: הרמת משקולות.
למרות שתירגול אירובי טוב, אך תירגול אנאירובי כהרמת משקולות נותן עוד הרבה יתרונות, כמו חיזוק המפרקים והעמצות (מניעת אוסטאופרוזיס), הגדלת המסה השרירית, מפחית מצבי היפראינסולמיה, מעורר הפרשת gh , בנוסף להרבה יתרונות.