מחלות מערכת התנועה - קובי עזרא
מחלות מע' התנועה:
פתולוגית מחולקת לשני ענפים:
•1) אורטופדיה- העוסק בעיקר בנזק לרקמת העצם, גידים ורצועות
•2) ריאומטולוגיה (פנימי), העוסק הבעיות מפרקים ומחלות מערכתיות שהמחנה המשותף שלהם הוא נזק מסוים לפרקים.
כאבי גב תחתון
המחלה האורטופדית השכיחה ביותר היא בעיות גם, בדרך כלל מדברים על תופעות של (LBP) כאב בגב תחתון - LOWER BACK PAIN
גורמים לכאבי גב: תנוחה לא נכונה- כל תנוחה שגורמת לעיצוב הגוף בעזרת אימוץ שרירים באופן לא פיזיולוגי כגון: עליה במשקל, הריון- הבטן מושכת קדימה את ע"ש, טראומה יכולה להיות נזק לשרירים לרצועות,גידים ועוד.
גידול בגב - כאב כרוני ודינמי (בעמוד השדרה,סחוסים ועצמות).
כאבי גב יכולים להופיע כתוצאה מנזק ללבלב ולכליות (באיברים פנימיים שנמצאים מאחור), אנגינה פקטוריס-לעיתים אין סימפטומים של תעוקה בחזה וצריך לשלול זאת.
דלקות וירליות, הבעיה היא בזיהומים חיידקים- הזיהום העיקרי הוא זיהום בחוליה וכתוצאה מכך כריסתה .
שינויים מולדים במבנה ע"ש - יכול להיות חיבור של 1.5 עם הסקרים (סקרליזציה), סקוליוזיס (ע"ש נוטה הצידה), צלע צווארית נוספת שלוחצת על עצב, פריצת סחוס, אצל ילדים צריך לשלול זהום בסחוסים בגלל שאצלם ישנה זרימת דם. שברים קטנים בחוליות- לרוב אצל אנשים כבדי משקל או אלה שסוחבים משאות לאורך זמן (ספונדילוליפיס), אוסטיאופורוזיס.
אצל רוב האנשים בגילאי 60-65 כאב גב של מחלות פסיכוסומאטיות- לרוב מלחץ נפשי או מרווח משני, מצב של היווצרות תעלת ע"ש, המצב מוחמר בהליכה ובעמידה ממושכת. עלול להיווצר קריעה של המעטפת, היא יכולה גם להתרחש בסחוסים בריאים עקב תנועה חדה או כוח גזירה , כתוצאה מקריעת המעטפת ישנה יציאה של התוכן הג'לטיני והתפתחות של תהליך דלקתי באזור הקרקעי. התהליך הדלקתי גורם לגודש בצקת וכאב באיזור הנזק ובנוסף לכך-הגודש הרקמתי גורם גם ללחץ על השורשים העצביים באזור וכתוצאה מכך לבעיות נוירולוגיות.
השלכות נוירולוגיות של פריצת סחוס: הלחץ על השורשים העצביים עלול לגרום לשיתוק אזורי הפריצה העיקריים L3- S1 (S1-L5-L4) גם בצוואר.
קליניקה: תלויה במקום הפריצה - כאב מקומי בגב, הגבלה בתנועה, הקרנת הכאב לאזורים שונים על פי מיקום השורש העצבי הפגוע ותופעות קליניות בהתאם. צריך לדעת אם התהליך סטטי או דינמי, במצב דינמי הטיפול צריך להיות אגרסיבי.
הבחנה: הטובה ביותר קלינית. רנטגן - בכדי לשלול הבחנה CT ו-MRI או הזרקת חומר אל קרומי מוח השדרה -נילוגרפיה.
טיפול: שמרני ברוב המקרים, מנוחה ותרופות אנטי דלקתיות מקומיות או מערכתיות, תרופות נגד הדלקת וכנגד בכאב. טיפול אגרסיבי הוא טיפול כירורגי, לעיתים של שחזור סחוס או שאיבת התוכן הג'לטיני. אצל אנשים צעירים מעדיפים טיפול שמרני.
הבחנה וטיפול בכאבי גב: אבחנה: בדיקות הדמיה, אצל מבוגרים: אוסטיאופורוזיס (בדיקה מטבולית) מפני עצמות - לראות תהליכים של נזק לעצבים. בהבחנה יש לשלול בעיות באזור הבטן או בעיות קרדיולוגיות.
טיפול: תלוי בסיבה: הדרכה ליציבה נכונה ולהרמת משאות, חיזוק שרירי הבטן והגב.
זיהום: אנטיביוטיקה מתאימה, פריצת דיסק וגידול-טיפול מתאים. עקמת: פיזוטרפיה
סינדרום התעלה הקרפלית (Carpal Tunnel Syndrome):
זהו אזור החלק הקדמי של שורש כף היד, שם קיימת רצועה שמתחתיה עוברים הגידים של שרירי האמה, לכל צד, כמו כן עוברות שם עצבים שהדומיננטי והחשוב ביותר נקרא: עצב המדיאן, הוא עצב מוטורי וסנסורי. כאשר קיים גודש,דלקת,מצב לאחר דלקת, באזור - הלחץ המוגבר עלול לפגוע בגירוי העצב המדיאני.
קליניקה: הרדמות ונימול 2 1/2 אצבעות הלטרליות וחלשה בהפעלת האגודל.
סיבות: בעיקר אצל נשים, בעיקר בשעות הלילה. בזמן הריון, נטילת גלולות, דלקות בשורש כף היד (דלקת פרקים).
הבחנה: קלינית- בודקים את הכוח של השרירים. ניתן גם ליצור את הקליניקה. בדיקות של תפקוד השריר EMG (אלקטרומיוגרפיה) החדרת אלקטרודות לשריר ורושמים את פעילות החשמלית, ניתן לומר אם ישנו פגם בהולכת החשמל בעצב.
טיפול: שחרור הרצועה פסיטומיה - הניתוח משחרר את הרצועה.
אוסטיאופורוזיס (OSTEOPOROSIS):
מחלת זקנה, החל מגיל 30+ ירידה במסת העצם כל המרכיבים,מינרלים,חלבונים וכו'.
במחלה זו ניתן לחלק לטייפ-1 ולטייפ-2 : הוא מצב של בריחת עצם בגילאים 50-60 , בעיקר אצל נשים בגלל המנופאוזה. טייפ 2 אצל אנשים מעט יותר מבוגרים וכאן אין סיפור של מין (בשני המינים) ישנם בעיות מטבוליות בעיקר PTH. האסטרוגן הוא הורמון שמקטין את הפעילות של האוסטיוקלסטים (הורסים עצם), זוהי הבעיה העיקרית לטייפ 1. לגבי טייפ 2 ניתן לומר שהסיבה היא עלייה ב-PTH (אצל חלק גדול מהסובלים), גיל מבוגר, יחד עם זאת קיימים עוד גורמים ששייכים גם לטייפ 2 ו- 1 הם: חסר פעילות גופנית, תזונה (סידן וויטמין D) החשיבות הגדולה יותר הוא לויטמין D .
קליניקה - כאבים עמומים בעצמות (בכל הגוף), שברים- הוא תוצאה של התהליך אך הוא גם קיומו. השברים בגלל סוג העצם (טרבקולרית) ומיקומה צוואר הירך, ראש הרדיוס וחוליות בגב.
הבחנה: צילום רנטגן. ברור מטבולי בדם, בדיקת מסת עצם.
טיפול : טייפ 1 הורמונים - אסטרוגן+פרוגסטרון (הפרוגסטרון מגן מפני תופעות של האסטרוגן), טייפ 2 "לתקן" את מה שלא בסדר ולשלב פעילות גופנית, תזונה ואור שמש. הקלציטונין עוזר גם כנגד הכאבים.
יעקב עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר. מר יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).
כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!
בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוז...).
* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
* מנהל האתר: ארגון הבריאות והכושר הישראלי - http://www.healthnfit.org/index.php
* אתר הדיאטות עיצוב וחיטוב הגוף: http://www.dietme.co.il/
תזונה בריאות ודיאטות (דיאטה) : http://www.2all.co.il/Web/Sites/diet-kobi/
http://blogerim.co.il/bodybuilding
תחרויות מרי ישראל ופיתוח גוף (בודי בילדינג):
דיאטות, הרזייה וחיטובים: http://blogerim.co.il/kobi