הריון ולידה הם תקופה מרגשת ומשמחת עבור האישה, אך הם יכולים לכלול גם לא מעט קשיים וסערות רגשיות.
בזמן ההריון, בלידה והתקופה שאחריה חלים שינויים רבים ומשמעותיים בגוף, במאזן ההורמונלי, בהרגלי החיים ובהתנהלות המשפחתית והאישית. השילוב של כל אלה ביחד יכולים לגרום לשינויים במצב המנטלי בדרגות משתנות של חומרה. מצבים אלה יכולים להתבטא בתחושות של חוסר ריכוז, עצבות ודכדוך ועד לדיכאון.
.
קיימים שני סוגים עיקריים של הסברים לשינויים הדרמטיים האלה במצב המנטלי לאחר הלידה: האספקט הביוכימי מדגיש את השינויים המשמעותיים בהפרשות של הורמונים שונים בדם האישה בתקופה, והאספקט הפסיכולוגי המייחס חשיבות לסטרס הנפשי, תחושת האחריות והנטל, המעיקים על היולדת לאחר הלידה.
עצבות או דיכאון אחרי לידה?
מוערך שכ – 70 אחוז ואף יותר מהיולדות סובלות בתקופה שלאחר הלידה ממה שמכונה "בייבי בלוז" – תקופה קצרה של דכדוך, חולשה ובלבול אצל האם הטריה. בייבי בלוז היא תופעה טבעית אצל מי שגופה, נפשה ואורחות חייה השתנו באופן דרמטי בפרק זמן קצר . תחושת עצבות זאת חולפת, במקרים רבים תוך שבועיים-שלושה, בעיקר אם היולדת נהנית מפתיחות מהסביבה המקיפה אותה, הבנה ותמיכה משפחתית.
מתי מדובר בדיכאון?
דיכאון אחרי לידה מובחן מתופעת הבייבי בלוז במשכו ובעוצמתו. בעוד שעצבות אחרי לידה הינה נפוצה מאד, דיכאון אחרי לידה מאפיין שיעור נמוך יותר של נשים המוערך ב10-15%.
דיכאון לאחר לידה יכול להתבטא בסימפטומים רבים: עצבות ועצבנות, בחוסר חשק ותיאבון, בנדודי שינה או שינה מרובה, בקושי בריכוז וקבלת החלטות, בבעיות במערכת העיכול ומיחושים שונים בגוף כמו לחץ בחזה.
לעיתים היולדת תבטא תחושות קשות של חוסר תקווה וירידה בערך העצמי עד למחשבות אובדניות . החומרה של הירידה במצב הרוח הנפשי היא חמורה ועל כן קיים צורך בטיפול מיידי. בניגוד לעצבות שלאחר לידה, דיכאון יכול להימשך שבועות ארוכים ואף חודשים.
כיצד מטפלים?
במקרה של עצבות לאחר לידה – עיקר הטיפול יהיה בהענקת תמיכה נפשית: עידוד והבנה מצד המשפחה והסביבה הקרובה ישפרו את המצב ולא יהיה צורך בטיפול תרופתי . עם זאת, יש לעקוב שהתופעה אינה מחמירה.
במקרה של דיכאון אחרי לידה טיפול תרופתי בשלב מוקדם יזרז החלמה מהירה יותר ולהקל משמעותית על התסמינים.
החדשות הטובות בתחום זה הן שכיום השוק מציע תרופות יעילות נגד דיכאון : תרופות מקבוצת ה- SSRI (מעכבים סלקטיביים של סרוטונין) מסוג ציפרלקס או לוסטרל הן נפוצות מאד בטיפול בדיכאון ויכולות לסייע בהקלת הסימפטומים - לרוב תוך שבועיים- שלושה מתחילת נטילתן. לאחר מספר שבועות קצר מבחינים ברוב המקרים בשינוי לטובה חד וברור במצבה המנטלי של החולה ובתפקוד שלה.
חשוב להדגיש עם זאת שאין להפסיק את הטיפול התרופתי בשלב מוקדם מדי וזאת על מנת למנוע דיכאון חוזר – מומלץ להוריד את המינון בהדרגה וייעוץ רפואי. כדאי מאד לשלב את נטילת התרופות בהענקת תמיכה וייעוץ טיפולי.