שוק הנדל"ן האמריקאי היה מאז ומתמיד ליעד מועדף מבחינתם של משקיעי נדל"ן רבים אשר תרו אחר נכסים מניבים שמהם יעלה בידם להפיק רווח של ממש בטווח הקצר והארוך כאחד.
המשבר הכלכלי שקרם עור וגידים במהלך 2008 פגע באופן אנוש בשוק הנדל"ן בארצות הברית (שהיה מלכתחילה לאחת הסיבות שגרמו למשבר), אך כיום נדמה כי אנו עדים לשינוי מגמה. זאת בעיקר משום שניתן להבחין בנקל בכמה סימנים מהותיים שיש בהם בכדי להעיד על ההתאוששות הענף.
עלייה עקבית במדד קייס-שילר
מדד קייס-שילר מסייע למעקב אחרי מחירי הנדל"ן למגורים ברחבי ארצות הברית. ההיקש הלוגי פשוט מאין כמוהו: עליית המחירים מצביעה על צמיחה בהיקף הביקוש ועל ההתאוששות בשוק הנדל"ן. כאשר המדד נמצא בעליה עקבית, כפי שאכן קורה בחודשים האחרונים, יש מקום לאופטימיות זהירה היות והדבר מצביע על כך שאמון הציבור בשוק הנדל"ן משתקם אט אט.
מדד ביטחון הקבלנים עולה גם הוא
מדד נוסף שראוי לתת עליו את הדעת הוא "מדד ביטחון הקבלנים" (NAHB) שנערך מטעם ארגון הקבלנים האמריקאי. המדד שנע על הסקאלה שבין 0 ל-100, מורכב הלכה למעשה מהתשובות שמעניקים חברי הארגון לסקר שנועד לבחון את מצב ההכנסות הנוכחי שלהם, וזאת לצד צפי ההכנסות והמכירות לחצי השנה הקרובה.
הנתונים מצביעים על כך שמראשיתה של שנת 2012, המדד הכפיל את עצמו ועלה מ-20 נקודות ל-40. על אף העובדה שאנו עוד רחוקים מאוד משיקום מלא, ולמעשה נמצאים ברמה האבסולוטית הנמוכה ביותר מאז 1995, מדובר ללא ספק במגמה מעודדת, וזאת ביחס לביצועי המדד בשנים האחרונות שבהן אף אחד לא ראה את האור בקצה המנהרה.
צמיחה בהיקף נטילת המשכנתאות
באופן טבעי, קצב נטילת המשכנתאות הוא מדד חשוב בפני עצמו שכן יש בכוחו לשקף את מצבו של שוק הנדל"ן. עליה בהיקף נטילת המשכנתאות מצביעה גם היא על כך שהאזרחים מאמינים בשוק המקומי וסבורים כי הם מסוגלים לעבור מתשלום עבור נכס שכור, לתשלום חודשי וקבוע של משכנתא בתנאים שבהם הם יוכלו לעמוד.
כל הדיווחים מצביעים על כך שקצב נטילת המשכנתאות ברבעון הראשון של שנת 2012 הגיע לשיא שלא נראה כמותו מאז תחילת המשבר. בין היתר תרמה לכך החלטתו של הבנק הפדרלי על הורדת שיעור הריבית על המשכנתאות לטווח ארוך עד לשיעור של 3.67%, וזאת במקביל על הורדת שיעור הריבית על המשכנתאות לטווח קצר (עד 15 שנה) לשיעור של קצת מעל 2.9%.
לבסוף, הרפורמה הפדרלית בענף המשכנתאות, וזאת כחלק מההתמודדות עם השלכות המשבר, הכתיבה שני שינויים מהותיים נוספים: ראשית, ההחלטה לפיה יכולת ההחזר של הלווה תיבחן על פי היקף הכנסתו הפנוייה בלבד. בה בעת, הבנקים חויבו להיות גמישים יותר בכל הנוגע למודל החזר המשכנתאות. במילים אחרות, כיום, יותר מבעבר, הונחו הבנקים לאפשר למשקי בית שנטלו משכנתא, לשנות את מודל ההחזר בהתאם למצבם הכלכלי שעלול להשתנות כתוצאה מהאקלים הכלכלי. לא עוד קיפאון וקיבעון כי אם דינמיקה מתמדת.
כל הסימנים האלה מעידים על כך שאנו נמצאים בעיצומו של שינוי שלא ניתן להתעלם ממנו. עם כל יום שחולף הופך שוק הנדל"ן בארצות הברית ליותר ויותר אטרקטיבי בעבור משקיעים אמריקאיים וזרים. אנו ממליצים לכם לא לפספס את הרכבת – ההחלטה הזו עוד תשתלם.
CITYR - בית השקעות לנכסי נדל"ן המתמחה ביזום, יעוץ ושיווק ההשקעות נדל"ן בארצות הברית עם התמקדות ברכישת נדל"ן בניו יורק ורכישת נדל"ן בארה"ב - ובעיקר השקעות נדל"ן בניו ג'רזי .
פרטי קשר בחו"ל:
Phone +1 917-468-7343
Email office@cityrgroup.com
פרטי קשר בארץ:
מנחם בגין 11,קומה 17, ר"ג. בנין תדהר רוגוזין
03-5329210
פקס 5329212
office@cityrgroup.co.il
050-4000-299