סוגי סוכרת \ קובי עזרא
סוכרת הינה מחלה אשר ביטויה הוא: אי סבילות לסוכר. מחלת הסוכרת נקראת בלטינית: diabetes mellitus שמשמעותו שתן מתוק.
גופנו מקבל את מרבית האנרגיה הזמינה לו מהגלוקוז - סוכר הדם, הנ"ל הינו חד סוכר המכונה בלשון העם גם: סוכר ענבים. חד סוכר זה נוצר בתהליך המטבוליזם הטבעי, עקב פירוקן של הפחמימות המורכבות לסוכרים פשוטים, בין היתר גלוקוזה.
אחד ההורמונים המרכזיים החיוניים על וויסות רמות הגלוקוז בדם הוא: האינסולין. הורמון זה נוצר בבלוטה אנדוקרינית המכונה: בלוטת הפנקריאס (בעברית: בלוטת הלבלב). הלבלב ממוקם בבטן וחובק את תריסריון.
תפקידה העיקרי של ההורמון אינסולין הוא: החדרת סוכר הדם אל התאים אשר זקיקים להפקת אנרגיה – הסוכר זה. ניתן לומר כי האינסולין נחוץ להורדת רמות הסוכר בדם.
ישנו מצב בו הגוף אינו מייצר די הצורך אינסולין, או אינו מייצר כלל, מצב זה עלינו להוסיף לו אינסולין ממקור חיצוני (אקסוגני).
מחלת הסוכרת ידועה עוד מימי קדם, אולם הגורם לה התגלה רק בסביבות תחילת המאה העשרים. לשוב לציין, כי חלקו של הלבלב (כבלוטה אנדוקרינית) בסוכרת התגלה בשנת 1889 ע"י יוזף פון מרינג ואוסקר מינקובסקי, אשר גילו כי כלבים שהלבלב הוסר מגופם גילו את תסמיני הסוכרת, ומתו תוך זמן קצר.
קיימים שני סוגים עיקריים של סוכרת:
אנו מכירים בשלוש צורות עיקריות של סוכרת:
סוכרת מסוג 1 ("סוכרת נעורים"),
סוכרת סוג 2,
וסוכרת בהיריון.
שיש להן תסמינים והשלכות דומות, אבל הן בעלות סיבות שונות והתפלגויות שונות באוכלוסייה.
סוכרת נעורים מטיפוס-1:
סוכרת מהסוג הנ"ל מופיעה לרוב בגיל צעיר (בדרך כלל בגיל ילדות - נוער
אולם יכולה להופיע גם עד גיל 40).
סוכרת זו נגרמת כתוצאה מהרס התאים בלבלב האחראים על ייצור אינסולין (תאי בטא, שבאיי לנגרהייס, המהווים כ- 2% מהלבלב).
למעשה עד היום לא לגמרי ברורה הסיבה - מה גורם לפגיעה בתאי בטא אשר בבלוטת הלבלב. אולם הסברה הרווחת היא כי מדובר בשילוב של גורם תורשתי וגורם סביבתי
- ככל הנראה נגיף כלשהו.
סוכרת מבוגרים מטיפוס-2:
סוכרת זו מופיעה לרוב בגיל מבוגר יותר מאשר סוכרת נעורים, שכיח לרוב באנשים בני 40 שנה ומעלה.
סוכרת זו נגרמת כתוצאה מהתפתחות תנגודת לאינסולין בגוף. בניגוד לסוכרת נעורים, שם לא מופרש אינסולין בכמות מספקת לצורכי הגוף, בסוכרת מבוגרים קיימת הפרשת אינסולין אך הרקמות אינן מגיבות לו בצורה אופטימאלית.
הגורם העיקרי לסוג זה של סוכרת הוא גנטי (תורשתי). כמו כן, מייחסים חשיבות רבה
להשמנה כגורם להתפתחות המחלה (סינדרום x).
סוכרת הקשורה בהריון:
זוהי סוכרת המופיעה לראשונה במהלך הריון - על פי רוב במחצית השנייה של ההריון.
במהלך ההריון קיימת באופן טבעי הפרשה של הורמונים שונים מהשלייה. הורמונים אלו (בעיקר הפרוגסטרון) עשויים לגרום להגברת התנגודת לאינסולין. רוב הנשים תתגברנה על הפרשת ההורמונים הללו באמצעות הגברת הפרשת האינסולין ולכן לא תפתחנה סוכרת. ב- 3 עד 5 אחוז מהנשים ההרות אין עלייה מספקת ברמת האינסולין ומתפתחת סוכרת הקשורה בהריון.
יש לציין, כי הסוכרת הקשורה בהריון עשויה לגרום לסיבוכים ולפגיעות שונות באם ובעובר.
סוכרת הקשורה לתת-תזונה
זוהי סוכרת שקיימת בעיקר במדינות מתפתחות, בקרב אנשים הסובלים מתת - תזונה.
מופיעה בעיקר בבני 10- 40 שנה. ישנה גם רקע של מצבי חסר בכרומיום.
סוכרת שניונית
זוהי סוכרת המופיעה עקב מחלות שונות, כמו במחלות הפוגעות בבלוטת הלבלב, במחלות הורמונליות שונות (כמו: אקרומגליה – ענקות, תסמונת המאופיינת ע"י הפרשה עודפת של הורמון הגדילה), ועקב נטילת תרופות מסוימות (כמו: תרופות ממשפחת הקורטיקוסטרואידים).
דרכי טיפול אפשריות:
אני מטפל בחלק ממטופלי בקליניקה ע"י תוכנית תזונה ואימון אישית, בשילוב מינרלים וצמחי מרפא, אשר יגרמו לאיזון רמות הסוכר בדם. עקב הטיפול ניתן לצפות לירידה בתופעות לוואי ובמחלות משניות של מחלת הסוכרת, כגון: טרשת עורקים, פגיעה בכלי דם קטנים (קפילריים) בגוף – מחלות עיניים וכליות, ועוד...