בים שואלים אותי כ-יועץ עסקי רב שנים, יזם, בעלים של חברות, בונה מותגים וכ"ד. "איך עושים היום הרבה כסף"? איך זה שלאנשים יש כול כך הרבה כסף? איך זה שחברות גדולות הופכות את בעלי המניות שלהם למלאים בכסף? לעומתם יש אנשים, בעיקר בעלי עסקים קטנים ובינוניים שהם מהווים את הרוב של העסקים בישראל שחיים כול יום מלחמת הישרדות.
והתשובות שלי הם רבות:
עדיין עסקים יכולים לעשות כסף לרווחת בעליהם.
עדיין יש אוכלוסייה חייה, נושמת, וקיימת,
עדיין יש צריכה של דיור, וביגוד ורהיטים, ודלק ומה לא?
עדיין זוגות צעירים מתחתנים ועורכים מסיבות במאות אלפי שקלים (עכשיו גם למדנו כי מסיבת יום הולדת יכולה לעלות 80 אלף שקלים)
העולם עדיין חי ונושם, רק שהוא יותר צפוף.
אם מסתכלים על המשפחות העשירות אז ניתן להבחין שהם צאצאים של אנשים עשירים מדורות קודמים כמו משפחת רוטשילד, משפחת ספרא, משפחת רקנטי, משפחת אריסון, משפחת עופר, משפחת ברונפמן ועוד.(ובכוונה אני מזכיר כאן את המשפחות היהודיות ולא את שוואי העולם הגדול)
בנוסף יש את המתעשרים החדשים בדוגמת משפחת תשובה, שטראוס, בן טוב, דנקנר, אשר בבסיסם חלק באו ממשפחות עשירות (לדוגמא שטראוס) אבל מונפו בצורה מדהימה ע"י אותם משפחות עשירות כמו אריסון בנק הפועלים, רקנטי בנק דיסקונט ואחרים.
נוסיף לכול זה את התחלפות הדורות, אשר השאירו ירושות גדולות לילדיהם או הנכדים שלהם בדמות נכסי נדל"ן השווים מיליארדי שקלים, רכוש וכספים אשר הוו בזמנו מקפצה לאותם יורשים לעשיית כספים מאותם ירושות כמו שיורשים אחרים איבדו את כול הונם מי שזוכר במפולות הבורסה בשתי התקופות בעשוריים האחרונים.
כ-יועץ עסקי אני מסתכל היום על מפת העסקים ואני מוצא כי גם אותם ילדי העשירים מהדורות הקודמים עושים טעויות עסקיות כמו אודי רקנטי מבעלי ומנהלי בנק דיסקונט לשעבר אשר חברה בבעלותו OSG (חברת ספנות) בדרך לפשיטת רגל, או אורי שני וזיל פלדמן השולחים את חברת "פולארד" לפירוק, או את אילן בן דוב המוביל את "טאו" לפירוק בעקבות לחץ הנושים, או גד זאבי סובארו אשר בנק המזרחי המאוחד שם לו מקלות בין הגלגלים בכדי להגיע להסדר חוב עם מחזיקי אג"ח. ועוד רבים אחרים שהנייר לא יספיק בכדי להעלות בכתב את ההתרסקויות של החברות עם האנשים העשירים העומדים בראשם.
כ-יועץ עסקי עם נחזור לשאלה הנשאלת " כיצד עושים כספים גדולים היום" אני לא חושב שיש למישהו מבכירי היועצים או בכירי אנשי העסקים מענה.
כן, כ-יועץ עסקי אני יכול להצביע אל חברות ההייטק ששם מו"פ והמצאה חדשה יכולה להכניס כסף רב למשקיעים או לבעלי העניין, אבל מצד שני אני רואה כי רבות מחברות ההשקעות בסטארט-אפ מדירות את רגליהן ממסדרונות החברות הנולדות השכם וערב בתחום.
חשוב לציין כי בחיים העסקיים צצים כול יום הזדמנויות לעשיית כספים, אני רק לא חושב שדוחות ומצגות הם אלה שאכן מבטיחים את התשואה הענקית לבעלים או ליזמים, אני יותר כורך זאת בחוסר ודאות עם אכן השקעה שנראית על הנייר מניבה אכן בתוצאה היא כזאת. ומי מאתנו לא זוכר רק בחודשים האחרונים את ההשקעות שנעשו בתחום הגז הטבעי והנפט שלאחר שנבנה הר של דוחות חיוביים יצא עכבר קטן ששחק את כול ההשקעה.
כך שלדעתי, אין דברים בטוחים ומובטחים, עולם העסקים נהפך להיות כאן ועכשיו ופחות מחר ומחרתיים.