אנחנו לומדים את רוב ההרגלים שלנו כבר בגיל צעיר, זה דבר ידוע. כבר בתור ילדים, ההרגלים שאנו רוכשים לנו יהיו טבועים בנו למשך כל החיים, ואם נרצה לשנות אותם יהיה לנו קשה מאוד. זוהי הסיבה למשל לכך שממליצים להורים לגמול ילדים ממציצת אצבע, אם הם לא מפסיקים לעשות זאת בעצמם עד גיל שנתיים-שלוש. בגיל מאוחר יותר - קשה יותר לשנות הרגלים, וכך גם הרגלים הקשורים לתזונה. יש אומרים שאפילו להנקה יש השפעה על הרגליו של התינוק. תינוק אשר יונק על פי דרישה ולא בשעות קבועות ומוכתבות מראש על ידי האם - מתרגל לאכול רק כאשר הוא רעב. המסר המועבר אליו הוא שהוא עצמו ולא אחר, קובע את זמני האכילה על פי תחושב פיזית של רעב. ואומרים שהרגל זה מוטמע עמוק באישיותו.
אבל גם אצל תינוקות שאינם יונקים, ואצל ילדים קטנים בכלל - ישנה חשיבות רבה להקניית הרגלי אכילה נכונים. תזונה בריאה חשובה בכל גיל - ובייחוד אצל ילדים, שהם נמצאים במצד תמידי של גדילה והתפתחות של האיברים והמוח. תזונה נכונה תורמת להתפתחות תקינה ומאפשרת לילדים לעשות את מה שהם מוכרחים: ללמוד את הסביבה, לרכוש מיומנויות מוטוריות, ובשלב מאוחר יותר גם לרכוש השכלה בבית הספר ובחיים בכלל.
ילדים שמרגילים אותם לאכול נכון ובריא, ובזמן המתאים - יגדלו להיות מבוגרים בעלי הרגלי אכילה טובים. וזה חשוב מכמה סיבות:
- מניעת מחלות - תזונה נכונה מספקת לגוף את כל החומרים שהוא זקוק להם: פחמימות, חלבונים, שומנים, מינרלים וויטמינים אשר חשובים לתפקוד התקין של הגוף ולמניעת מחלות.
- שיפור הריכוז - אדם שבע מסוגל להתרכז טוב יותר ולבצע את המשימות המוטלות עליו, אם זה עבודה, לימודים, גידול ילדים או כל דבר אחר.
- הפחתת הסיכון להשמנת יתר - הרגלי אכילה לקויים עלולים להביא לאכילה מופרזת של מזון משמין ולא בריא. כל זה, בנוסף לחוסר מודעות לבריאות הגוף - עלול להביא להשמנת יתר, כבר בגיל צעיר.
להלן כמה דרכים להקנות הרגלי אכילה נכונים לתזונה בריאה אצל ילדים:
- האכלת תינוקות - בין אם מדובר בהנקה, האכלה מבקבוק או האכלה בכפית - הקשיבו לצרכים של התינוק. הגישו אוכל רק לתינוק שרוצה לאכול ואל תכריחו. שימו לב לסימנים שהתינוק מעביר לכם כאשר הוא שבע, ועצרו את ההאכלה ברגע שהוא אינו רעב יותר.
- אכילה רק ליד שולחן האוכל - ילד שאוכל מול הטלוויזיה, בחדר שלו, במפרסת ובכל מקום אחר, עלול להיות מבולבל. האכילה צריכה להיעשות רק ליד שולחן האוכל, כך היא מקבלת מקום של כבוד והמסר שאנו מעבירים לילדינו הוא שהאכילה תפקידה להזין אותנו ולכן חשוב לאכול בצורה מסודרת ולא בכל זמן ובכל מקום.
- הגישו את המזון בשעת הארוחה, אך אל תכריחו - חשוב להגיש ארוחות קבועות כדי שיהיה סדר יום קבוע של אכילה, אולם לא כדאי להכריח ילד לאכול או לומר "אם תאכל את המלפפון תקבל פרס" או "ילד טוב משאיר צלחת ריקה". האכילה תיעשה מתוך בחירה ורצון. זהו לא מעשה ייחודי שיש לקבל עליו פרסים. ילד שאינו רעב - לא חייב לאכול.
- חטיפים - רצוי להגביל את צריכת החטיפים והממתקים לפעם אחת ביום לכל היותר. חשוב לדאוג שאכילת החטיפים לא תבוא על חשבון האכילה בארוחות, כיוון שבארוחות הילדים מקבלים מזון מזין באמת שעלול להיות חסר לגופם אם לא יאכלו אותו.
כל האמור במאמר מתייחס לילדים שהתפתחותם תקינה. במקרה של עלייה לא תקינה במשקל או התפתחות לקויה - יש להיוועץ ברופא.