בין שלל הגורמים לצרבת, יתכן ואף פעילות גופנית עלולה לגרום לתופעה המעיקה. זקוקים לתירוץ לדלג על תרגילי בטן? מצאנו אחד בשבילכם. כפיפות בטן עלולות לגרום לצרבת, מכיוון שתרגילים אלו כרוכים בכיפוף והפעלת לחץ גדול על חלל הבטן מה שעלול לדחוף עת חומצות הקיבה למעלה אל הוושט. הדבר נכון שבעתיים כאשר מדובר בצרבת בהריון. במהלך ההריון כאשר מבצעים תרגילים שונים לחיזוק הגב ושריר רצפת האגן, יש לתת יותר תשומת לב לסגנון האימון והאם הוא עלול להוביל לצרבת. ההריון לבדו עלול להוות טריגר לצרבת בשל התרחבות הרחם שגורמת להפעלת לחץ על הקיבה ולהחלשת שריר הוושט. התרגילים השונים אשר מבצעות נשים רבות בהריון עלולים אף הם להחמיר את הבעיה.
ויש עוד. פעילויות כגון עמידת ראש ותנוחות יוגה שונות בהן אזור הבטן מופנה מעלה מעל הראש עלולות להפוך את הזרימה הטבעית של תוכן הקיבה לגרום לצרבת. גם ריצה או תרגילים אירוביים שונים עלולים לגרום לתוכן הקיבה לעלות מעלה במצבים בהם שריר הוושט שלכם חלש.
לעולם אל תצאו לאימון כושר על בטן מלאה. אימון גופני מכל סוג מגדיל את הלחץ על הבטן ומגדיל את הסיכויים לתרבת. למזון לוקח מספר שעות להתעכל ויש להמתין לפחות כ- 3 שעות טרם יציאה לאימון.
צרבת ותרופות
תרופות שונות עלולות לגרום לצרבת או להחמיר מצבי צרבת קיימים. גורם ידוע לצרבת הוא אספירין אשר במקרים רבים גורם לפעילות יתר של מיצי הקיבה העלולים לגרום לתחושת צריבה. בנוסף, תרופות נוגדות דלקות לא סטרואידיות (NSAIDs) עלולות לגרות את הוושט. בדרך כלל מדובר באיבופרופן, נפרוקסן וסלברקס ועוד.
תרופות נוספות העלולות לגרום לצרבת הן קבוצות שונות של תרופות לטיפול בלחץ דם גבוה ולמחלות לב, אשר לרבות מהן תופעת לוואי של החלשת שריר הוושט.
תרופות נוספות העלולות לגרום לצרבת:
- תרופה לאסטמה בשם תאופילין
- תרופות הרגעה
- משככי כאבים נרקוטיים
- פרוגסטרון (הורמון הנמצא במספר גלולות נגד הריון)
- תרופות למחלת הפרקינסון
- תרופות נוגדות דיכאון ממשפחת הטריציקלידים
- תוספי מזון כגון ברזל ואשלגן
- תרופות כימותרפיות
- תרופות לטיפול באוסטופורוזיס
לפני קבלת מרשם לכל תרופה כדאי לציין בפני הרופא אילו תרופות גרמו לצרבת עד כה. בנוסף, כדאי ליטול את התרופות עם כוס גדולה של מים ולהימנע משכיבה במשך כחצי שעה.
מעקב אחר צרבת
צרבת עלולה לפגוע בתפריט שלכם, לפגוע בהרגלי השינה ולהפריע לפעילות היומיומית שלכם. על מנת לסייע לרופא לתת פתרון לבעיה, כדאי לנהל יומן ובו לעקוב אחר הופעת הצרבת והפעילויות וההרגלים באורח החיים שלכם שייתכן וגרמו לה.
ב"יומן הצרבת" יש לציין את הדברים הבאים:
אילו מזונות ומשקאות צרכתם ומתי
זמן ואופי הפעילות הגופנית
תרופות אותן אתם צורכים ומתי
מתי התחיל הכאב ומתי נפסק
באיזה סוג של כאב מדובר
מה סייע להפסקת הכאב
זכרו, הבנת הגורמים לצרבת ובניית תוכנית להמנעות ממנה עשויים לשפר מאוד את איכות חייכם. הופעת צרבת בצורה נקודתית פה ושם היא טבעית לחלוטין ואין סיבה ממשית לדאגה. אך אם אתם סובלים מצרבת יותר מפעמיים בשבוע, מומלץ לפנות לרופא ולהעזר ברפואה מונעת.