"העוסק" אגב הוא אתם וההבדל בין "פטור" למורשה" יכול להשפיע במידה ניכרת על ההתנהלות העסקית שלכם והצלחתכם. על כן מאמר זה מבקש לפרש עבורכם את עיקרי המשמעויות הטמונות מאחורי המונח "עוסק מורשה".
בהכללה ניתן לומר כי עוסק פטור ועוסק מורשה הן שתי הגדרות אותן גיבש אגף המע"מ ברשות המיסים בישראל, ומטרתן להבדיל בין עוסקים עצמאים המחויבים בדיווח ותשלום מע"מ לבין אלה שאינם חייבים בדיווח ותשלום.
על פניו הנטייה הטבעית היא להעדיף כמובן את ההגדרה אשר אינה מצריכה תשלום, אולם חובת התשלום מגיעה ושכר בצידה, במקביל לתשלום מע"מ עבור עסקאות בהן לקוחות העסק רכשו מכם מוצר או שירות תוכלו לקבל החזר על סכום המע"מ אותו שילמתם כאשר ביצעתם אתם (במסגרת פעילות העסק) עסקת רכישה של מוצר או שירות.
שיוך עוסק עצמאי לאחת משתי הקטגוריות: פטור או מורשה, מורכבת מתצריף של בחירה אישית, תקנות הרשות והכנסות העסק. החלוקה הראשונית והברורה ביותר נעשית על פי רמת ההכנסה השנתית של העוסק, כאשר יש רף מתחתיו רשאי העוסק לבחור מעמד של עוסק פטור ומעליו הוא מחויב במעמד עוסק מורשה. רף זה משתנה מעת לעת, אולם נכון ל-2014 הוא עומד על הסכום הלא צנוע של 79,482 ש"ח לשנה. יש לציין כי המגמה המאפיינת את גובה הרף (נכון לשנים האחרונות) היא עליה ולרוב מדי שנה מועלה הרף במספר מאות ש"ח.
מי מחליט איזה עסק יכול להיות מוגדר עוסק מורשה?
אדם המבקש לפתוח בפעילות עסקית עצמאית, מן הסתם אינו יכול לדעת מה תהיה הכנסת העסק לשנה הקרובה ועל כן הוא מתבקש על ידי רשות המיסים לבצע תחזית לגבי הכנסה זו ובהתאם לבחור את המעמד המתאים. עם תום שנת המס מחויב העוסק בדיווח על הכנסותיו ובמידה ואלה עלו בדיעבד על הרף הקבוע בתקנות , הוא נדרש לשנות את מעמדו (במידה ולא עשה כך לפני כן) לעוסק מורשה. כמו כן גם אם לא עבר את הרף הקבוע בתקנות רשאי עוסק פטור לבקש להמיר את מעמדו לעוסק מורשה, הדרך ההפוכה לעומת זאת אפשרית רק לאחר שנתיים בהן תצטרך להוכיח שמחזור העסק אכן נמוך, ומתאים להגדרת עוסק פטור.
פרמטר נוסף המשפיע על שיוך העוסק לשתי ההגדרות הוא – סוג העיסוק. תקנות רשות המיסים מציינות מספר עיסוקים אשר העוסקים בהם מחויבים לבצע פתיחת עסק מורשה לפחות, ללא קשר להכנסתם. מקור התקנה הוא ברצונה של רשות המיסים לקבל דיווח קפדני על עסקאות המתבצעות בתחומי עיסוק אלה, שכן הם נחשבים לבעלי פוטנציאל גבוה לביצוע העלמות מס.
תחומי העיסוק המדוברים הם: אגרונומים, אדריכלים, הנדסאים, חוקרים פרטיים, טוענים רבניים,טכנאים, טכנאי שיניים, יועצים ארגוניים, יועצי ניהול,יועצים מדעיים,כלכלנים, מהנדסים, מודדים, מנהלי חשבונות, מתורגמנים,סוכני ביטוח, עורכי דין, רואי חשבון, שמאים, בעלי מעבדות, מתווכי נדל"ן, סוחרי רכב, מורי נהיגה, רופאים, בעלי בתי ספר וגני ילדים.
מה זה אומר?
התנהלותו של עוסק מורשה כלפי אגף המע"מ שונה בתכלית מזו של עוסק פטור, שכן זה הראשון מחויב בדיווח חודשי רציף על העסקאות אותן ביצע (כלקוח או ספק) ובתשלום או קבלת החזר המתחייבים מדיווח זה.
מידע זה אינו תחליף להתייעצות עם רואה חשבון או יועץ מס.