בישראל של 2012 גני ילדים, פעוטונים, צהרונים ומסגרות השגחה אחרות לגיל הרך, הנמצאים בבעלות פרטית, כבר מזמן אינם תופעה שולית וללא פעולתם מספר האימהות בשוק העבודה היה צונח ללא ספק. למרות זאת, תחום הסדרת פעולתם מול הרשויות השונות, עדיין מאופיין כסבך של אי בהירויות, טעויות נפוצות ושגיאות, אשר פעמים רבות עולות ביוקר. על מנת לנסות להבהיר מעט את הבלגן, ריכזנו עבורכם כמה שאלות ותשובות רלוונטיות.
1. האם גן ילדים פרטי חייב לקבל רישיון ממשרד החינוך?
נכון לעת זו, למרות מספר ניסיונות חקיקה, החוק בישראל אינו מחייב את כל מסגרות ההשגחה לגיל הרך לקבל רישיון מטעם משרד החינוך. מסגרות בהם מטופלים ילדים מתחת לגיל 4 אינן חייבות ברישיון שכזה, אולם גני ילדים בהם מטופלים ילדים בגילאי 3-4 יכולים לפנות מיוזמתם למשרד החינוך ולבקש להיבחן לצורך קבלת רישיון, זאת (בעיקר) כחלק מהליך הכללתם בסיוע שמעניקה המדינה להורים בחינוך לגיל הרך. הרישיון ניתן במתכונת שנתית ועל מנת לקבלו הגן נדרש לעמוד במספר תנאי סף הנוגעים לתחומים שונים: תברואה, בטיחות, אישור מכבי אש, הכשרת הגננות וכן הלאה.
2. רישיון לגן ילדים - האם הפעלת גן ילדים מחייבת גם הוצאת רישיון עסק?
לא, גן ילדים ומסגרת השגחה אחרת לגיל הרך, גם כאשר היא נמצאת בבעלות פרטית אינה מחייבת הוצאת רישיון עסק מהרשויות המקומיות, אולם חובה לקרוא את הסעיף הבא.
3. שימוש חורג לגן ילדים - מהו היתר לשימוש חורג? ומה יש לעשות על מנת לקבלו?
החוק בישראל (לא במפורש, אלא כחלק מתחולת חוקי התכנון בישראל) מחייב כל בעל גן ילדים או מסגרת השגחה אחרת לגיל הרך לקבל היתר לשימוש חורג ממוסדות התכנון המקומיים בשטחם הוא פועל. משמעות ההיתר היא – אישור של מוסד התכנון לעובדה כי על אף שהמבנה או השטח בהם גן הילדים פועל מיועד בתוכנית המתאר לייעוד אחר (בדר"כ למגורים), הוא נבדק ומאושר לשימוש זה. חשוב לציין כי ברוב של הרשויות המקומיות בישראל ישנה הבנה לשירות החיוני שמספקות מסגרות השגחה לגיל הרך הממוקמות בתוך סביבות מגורים וכן בהיעדר מענה מספק של מסגרות ציבוריות שכאלה, על כן מרבית הפעמים, תפעל הרשות המקומית לספק את ההיתר המבוקש במידה והגן עומד בתנאי הסף המתבקשים. עם זאת, לא פחות חשוב מכך לציין, כי קבלת היתר לשימוש חורג הינו הליך בירוקראטי מסובך ומייגע אשר עשוי להימשך שנים ונושא עימו עלויות בלתי מבוטלות. מאידך פתיחת גן ילדים פרטי, פעוטון, צהרון וכו', ללא היתר לשימוש חורג עשוי להסב לבעלים נזק כספי רב הרבה יותר, אם בצורת קנסות, הוצאת צו סגירה לגן או בגין חשיפה לסיכון משפטי בשל היעדר ההיתר.
כדאי לדעת, על אף ההבנה אשר תוארה לעיל, מרבית הרשויות המקומיות מקיימות פעילות פיקוח במטרה לאתר גני ילדים הפועלים ללא היתר לשימוש חורג. לא פעם פעולות אלה נובעות בשל תלונה על מפגע רעש או מפגע אחר, שהוגשה לרשות המקומית מטעם אחד השכנים. בשורה טובה מעט יותר היא כי מרבית הרשויות המקומיות מחילות גם סף של מספר ילדים בגן, מתחתיו הן אינן מבצעות אכיפה בנושא קיומו או קיומו של ההיתר.