אחוז גבוה באוכלוסיה סובל בהווה או יסבול בעתיד מהופעתם של כאבי מפרקים. בעוד חלק מהכאבים הללו יכולים לחלוף כלא היו חלקם נשארים, פועמים, "שורפים", מתדרדרים וקשורים למחלות פרקים שונות ומגוונות ולכל אחת מהן אסטרטגיה טיפולית מעט שונה. בכל מחלות הפרקים ניתן לטפל באמצעות תרופות אך עדיין ישנן מחלות אשר הטיפול התרופתי בהן אינו מספיק (כגון מחלות פרקים ניווניות) ולעיתים רבות הטיפול המשלים, שאינו תרופתי מסוגל לעשות פלאים, גם אם אינו מוכח עדיין בעולם הרפואה מעבר ללא צל של ספק.
שינוי אורח החיים
כאבי מפרקים מופיעים לרוב אצל האנשים אשר מוגדרים בעיני הרפואה כסובלים מהסינדרום המטאבולי. חולים אלה מאובחנים בדרך כלל כסכרתיים, בעלי משקל עודף ורמות שומנים גבוהות בדם. למשקל העודף מיוחסת משמעות קריטית להתפתחותם של כאבי מפרקים, בעיקר באזור הברכיים, שכן הלחץ על מפרקים אלה לאורך זמן עשוי לגרום לניוונם והתפתחותן של דלקות. לכן, הטיפול הלא תרופתי הראשון בטיפול במחלות מפרקים הוא שינוי אורחות החיים, הפחתה במשקל, הפסקת עישון ושמירה על תזונה נכונה.
מים, מגע וטכנולוגיה
ניתן להתמודד עם כאבי מפרקים ודלקות פרקים באמצעות מגוון טיפולים אשר אינם מערבים תרופות ולכן אינם סותרים את הטיפול הרפואי שתקבלו :
• פיזיותרפיה – באמצעות מגוון שיטות ומכשירים טכנולוגיים ניתן לנסות להחזיר למפרק את יכולות התפקוד שלו ולמנוע הופעת כאבים.
• הידרותרפיה – כוח ההתנגדות של המים מאפשרים אימון עדין ובו בעת הפחתת המשקל על הרגליים ואימון המפרקים ללא לחץ שמופעל עליהם.
• רפואה סינית - על שלל תחומיה.
• טיפולים נפשיים – שכן לאיזון הגוף יחד עם הנפש תפקיד מכריע למניעת הופעת סימפטומי מחלות.
תוספי תזונה
"האדם הוא מה שהוא אוכל", אומרת האמרה הידועה ולכן הגיוני מאוד כי מחלות מסוימות יתפתחו במידה ותזונת האדם תהיה לקויה לאורך זמן. כאבי מפרקים ניתנים לטיפול באמצעות תוספי תזונה שונים, כאשר גם אם יעילותם עדיין לא הוכחה בצורה וודאית, הם לא יכולים להזיק. מבין תוספי התזונה המובילים ניתן למצוא את אומגה 3, גלוקוזאמין וכונדרואיטין (לעיתים בשילוב MSM), נוגדי חימצון ועוד.