רכישת דירה היא עסקה כלכלית משמעותית ביותר, בה כדאי לנו למקסם את התועלת שאנחנו נפיק מהמשאבים שנשקיע בה. לכן, כדאי לבחון את כלל אפיקי ההשקעה והרכישה הקיימים. בחלק מהמקרים, ניתן לבצע רכישה של דירה חדשה כשעדיין לא נבנתה – דירה על הנייר – לרכישה כזאת ישנם יתרונות שונים וחסרונות. להלן נסקור את חלקם.
מאת: יוסי אמודאי
מה שווה דירה על הנייר?
השגת המימון לפרויקט בנייה איננה עניין פשוט. המדובר בעלויות גבוהות ביותר אשר על היזם או הקבלן לגייס על מנת לבצע את הפרויקט כולו. על מנת להצליח לעמוד ביעד הזה, מגייסים קבלנים ויזמים כספים בדרכים רבות. אחת הדרכים לגיוס הכספים היא להציע לרוכשים לרכוש את הדירות העתידיות, כאשר עודן בשלבי בנייה. מצד אחד, המדובר בעסקה הנושאת סיכון אצל רוכשי הדירה, שמא הקבלן לא יעמוד בהתחייבותו ולא יסיים בזמן או בכלל את בניית הדירה. מאידך, דירות על הנייר מוצעות במחירים נוחים יותר, על מנת לסייע לקבלנים לגייס את ההון הדרוש לביצוע המשימה.
כאשר ניגשים לרכישת דירה על הנייר בצורה רצינית ויסודית, ניתן לבדוק אתהנתונים של דירה מסוימת באופן מעמיק, אשר מאפשר להקטין את הסיכונים. כך למשל, דירה על הנייר רוכשים רק מידי קבלן מורשה הרשום בפנקס הקבלנים (רישוםתקף). בנוסף, בטרם נתקדם עם הקבלן, נבדוק היטב כי אכן הקבלן מחזיק בזכויות אותן הוא מעוניין להעביר לנו, וכי אין הערות אזהרה רשומות לגבי הנכס בטאבו. בין היתר, מומלץ לבדוק גם פרויקטים אחרים של הקבלן, כדי לוודא כיהקבלן מבצע את העבודות ברמת גימור גבוהה. לאחר בדיקה מעמיקה של העסקה,ייתכן כי נוכל להגיע לוודאות קרובה כי העסקה תצא לפועל – ואז ייתכן מאוד כיהמדובר בעסקה כדאית.
יוסי אמודאי – מנכ"ל חברת "דוק השקעות 1988" המעניקה שירותים עסקיים ומגוון רחב של פתרונות פיננסיים, אשראי והלוואות חוץ בנקאיות.