אם אתם סובלים מבעיות של כאבי ברכיים שגורמות לכם לפגיעה קשה באיכות החיים, מסבות לכם סבל רב ומונעות מכם מלבצע פעולות יומיומיות, יתכן ששווה לכם לשקול לבצע ניתוח של החלפת מפרק ברך.
כיום מדובר בניתוח פשוט יחסית שאלפים ממנו מבוצעים בישראל, ובעולם כולו מבוצעים מליוני ניתוחים כאלה מדי שנה, כשאחוזי ההצלחה גבוהים מאד ועומדים על מעל 90%. בעבר הניתוח נחשב למורכב יחסית אבל ההתפתחויות הטכנולוגיות הפכו אותו לפשט הרבה יותר – ותקופת ההתאוששות ממנו אינה ארוכה כבעבר. הוא מבוצע בעיקר בקרב אנשים מבוגרים לאחר שטיפולים שמרניים יותר לא עזרו.
במסגרת ניתוח החלפת מפרק ברך, המפרק המקורי מוחלף במפרק מלאכותי. כאמור - הניתוח מיועד בעבור אנשים אשר טיפולים שמרניים כמו תרופות, פיזיותרפיה וכו', לא עזרו להם ושרופאים מומחים בדקו אותם והחליטו כי הניתוח יכול לשפר את מצבם בצורה משמעותית, כך שהדבר משתלם ומצדיק את הסיכונים הקיימים בכל ניתוח.
הסיבה העיקרית אשר גורמות לנזק למפרק היא מחלת מפרקים ניוונית, אשר גורמת לניוון בסחוס המפרק, לכאב ולנוקשות, וכן דלקת מפרקים שגרתית, שהיא מחלה אוטואמונית. בדרך כלל המחלה מן הסוג הראשון מאפיינת אנשים בגילאי 50 ומעלה, אך היא מופיעה גם אצל ספורטאים מקצועיים ואנשים צעירים יותר שעברו פציעות בשל תאונות וכו'. המחלה מהסוג השני מופיעה בדרך כלל בגילאים צעירים יותר, על פי רוב בגילאי 25-50.
הניתוח עצמו נמשך כשעה עד שעתיים בהרדמה איזורית או כללית. במהלך הניתוח הרופא המנתח מוציא את המפרק ומחליף אותו במפרק מלאכותי. כיום מבוצעים ניתוחים מהסוג הזה בבתי חולים רבים בארץ – והמימון שלהם נעשה באמצעות קופות החולים או ביטוחי בריאות פרטיים.
אם אתם סובלים מכאבי ברכיים ממושכים עליכם להתייעץ עם אורטופד. לאחר שזה יבדוק אתכם הוא יקבע אם אתם מועמדים לעבור ניתוח מן הסוג הזה. לאחר הניתוח תעברו תהליך שיקום שיימשך כמה חודשים, אך רוב הסיכויים שבסיומו רמת הכאבים תרד בצורה משמעותית ואולי הם אף ייעלמו כליל ותוכלו לחזור ולתפקד. המפרק המלאכותי מחזיק מעמד 10 עד 15 שנים בממוצע.