לאורך השנים חלה התקדמות רבה בתחום מחלות הסרטן, דרכי הטיפול ודרכי ההתמודדות הנפשית לאורך זמן המחלה ולאחריה. אם בעבר כמעט כל סוג של סרטן הביא לאפשרות של מוות, גם סוגי סרטן הנחשבים כיום לקלים לטיפול כדוגמת סרטן הלשון וסרטן השד, כיום יש סיכויי החלמה גבוהים והצוות הרפואי יודע לשלב בין טיפול רפואי מקצועי ולהעניק תמיכה נפשית שהיא חלק בלתי נפרד מהטיפול והסיכוי להחלמה ממחלת הסרטן.
התמודדות עם האבחנה
השלב הראשון בו מתגלה לחולה כי הוא מאובחן כנושא סרטן מלווה בפחד, כעס ותדהמה. חולים רבים מרגישים אי אמון ומסרבים להאמין בעוד אחרים מביעים כעס רב. חשוב לנסות ולהפנים כמה שיותר מהר כי המחלה קיימת ויש להתמודד עמה. בשלב הראשון, ועוד לפני תחילת הטיפול שמציע הרופא כדאי לאסוף מידע מאגודות הסרטן כמו למשל האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא מידע רב באינטרנט ולקבל הכוונה מהרופא למאמרים וחומר הנמצא ברשותו או מפורסם באינטרנט. חולה המאובחן כחולה סרטן הלשון, סרטן מעי או כל סרטן אחר ירגיש הקלה אם ידע מה הסיכוי להצלחת הטיפול המוצע לו ומהן האפשרויות העומדות בפניו.
שיתוף הסביבה
חשוב כי חולי סרטן ישתפו את הסביבה הקרובה במחלה ולא יסתגרו בתוך עצמם. שמירה של קשר פתוח תביא להבנה של הסביבה הקרובה לצרכיהם ולהתחשבות. לעתים כדאי להתייעץ עם הצוות הרפואי והצוות המקצועי הנמצא המחלקה איך לספר לבני משפחה, איך להודיע בעבודה ובעיקר איך להתמודד עם העברת הידיעה לילדים בבית. חשוב כי לחולה הסרטן תהיה סביבה הקשובה לצרכיו ותוכל לתמוך בו נפשית ורגשית.
לדבר עם חולי סרטן שניצחו את המחלה
יש מחלות סרטן רבות ולכל סוג של סרטן יש יותר מדרך טיפול אחת לרוב. מומלץ לדבר עם חולי סרטן שעברו מחלה דומה, כך לדוגמה מי שאובחן אצלו סרטן הלשון יוכל לקבל ייעוץ אמין מחולה דומה שעבר טיפול בהצלחה. חולי סרטן מבינים זה את זה ולכן אדם שניצח את המחלה ועבר את כל שלבי המחלה יוכל להיות לעזר רב עבור מי שרק קיבל את הבשורה ועליו להתמודד עם הבשורה ועם המחלה והשלכותיה.
קבוצות תמיכה
האגודה למלחמה בסרטן כמו גם אגודות אחרות וקופות החולים מציעות לרוב לחולי סרטן ללכת לקבוצת תמיכה. קבוצת התמיכה יכולה לעזור מכיוון שהחולה מבין כי הוא לא לבד וכי דברים העוברים עליו דומים להתמודדות של אנשים אחרים. התמיכה חשובה מאוד בזמן הטיפול וההתמודדות הפיזית והנפשית.