ריפוי נפגעי טראומה הוא תהליך בו מחלים אדם מסימפטומים קשים הנגרמים כתוצאה מחוויה טראומטית כלשהי. אדם שחווה אירוע טראומטי כגון אובדן, פיגוע, תקיפה ואחרים יתקשה לחזור לשגרה במהרה. טבעי לצפות מאדם כזה להתנהגות שונה. חלק מהאנשים מנסים לשכוח בכל מחיר, ומנסים לנהל חיים פעילים מאוד: הם יעמיסו את עצמם בעבודה, ידאגו לא להשאר לבד. אחרים יסתגרו, ימנעו מאירועים חברתיים כלשהם, יסרבו לדבר על האירוע. אצל חלק מהאנשים יופיעו התקפי זעם, התפרצויות בכי וכדומה. כולם יסבלו מחרדה וסיוטים במשך תקופה מסוימת.
אם הסימפטומים אינם חולפים כעבור תקופה סבירה, אלא מחמירים, ניתן לדבר על הפרעה פוסט טראומטית. לכל תגובה יש ביטויים טבעיים וביטויים בעלי אופי של הפרעה. למשל, הרצון לשכוח הוא תדיר ודי טבעי: אם אדם משתדל לא להשאר לבד ומחפש את חברתם של הסובבים אותו, זוהי תגובה טבעית. יחד עם זאת, אם האדם מנסה לשכוח באמצעות אלכוהול וסמים אליהם לא היה מכור מעולם, נדרשת עזרה מקצועית. אם האדם מתפרץ בבכי פתאומי, זה מובן. אך אם אותו אדם מתחיל לסבול מהתקפי זעם והשהייה לצדו הופכת למסוכנת, זו כבר הפרעה. במקרה כזה יש לפנות אל אנשי מקצוע בתחום ריפוי נפגעי טראומה.
מי עוסק בריפוי נפגעי טראומה? ישנם פסיכולוגים ופסיכיאטרים המתמחים בתחום. יש לציין כי במקרה ונדרש טיפול תרופתי, מומלץ לפנות לפסיכיאטר, שיש לו סמכות להוציא מרשמים לתרופות. פסיכולוגים אינם רופאים ולכן אינם יכולים להציע טיפול תרופתי. יש לציין שטיפול תרופתי לבדו אינו מביא לריפוי, אלא רק מחליש את הסימפטומים. בנוסף לכך, ניתן לפנות למאמנים אישיים, המתמחים בתחום.
איך מתנהל ריפוי נפגעי טראומה? טיפול שאיננו תרופתי יכול להתנהל בשיטות שונות. לעתים מומלץ להשתתף בטיפול קבוצתי. בקבוצות משתתפים אנשים שחוו אירועים טראומטיים בעלי אופי דומה, וכך רואה המטופל כי איננו לבד, גם לאנשים אחרים קרו דברים דומים. טיפולים פרטניים יכולים יכולים להיות יעילים יותר למי שחושש משהייה במקומות ציבוריים. גם במקרים בהם צפוי קושי בבניית האמון בין המטפל למטופל, רצוי להתחיל ממפגשים פרטניים.
לסיכום, ריפוי נפגעי טראומה הוא תהליך מורכב ולעתים ארוך. במהלך הפגישות ילמד המטופל לסמך על המטפל, יתמודד עם הטראומה, ויאתר משאבים פנימיים שיעזרו לו להתגבר על הפחדים ולחזור להיות חיים רגילים.