כאשר בסביבת מגורי הנכס בבעלותכם עולה בקשה להגשת היתר בנייה, ניתנת לכם על פי חוק, זכות להתנגדות.
הועדה המקומית מאפשרת להגיש התנגדות לבקשה (ללא טופס מיוחד) בתוך 14 יום מהתאריך האחרון למשלוח ההודעות או הפרסום. במידה ותוגשנה התנגדויות, הן תצורפנה לבקשה לקראת הדיון במליאת הועדה המקומית. המבקש או המתנגד רשאים יהיו לערער על החלטת הועדה המקומית בפני ועדת ערר תוך 30 ימים מיום קבלת החלטת הועדה המקומית.
מקור הטענות להתנגדות הן תוכנו של היתר הבנייה, שיקולי אופי הבינוי והתאמה לסביבה תוך סקירת המפגעים לשכנים וציבור, עמידה בקריטריונים של תקנות התכנון והבנייה והוראות הועדה המקומית, ועוד.
עו"ד מקרקעין יכול למסור לכם ייעוץ ראשוני על מנת לבחון את הסיכויים והשיקולים בכדי להגיש את ההתנגדות.
וראוי לבדוק את תיק הבניין, על מנת לוודא שאין היתרים חדשים יותר או שינויים בנכס (כגון צו איסור בנייה): "וְיָדַעְתָּ, כִּי שָׁלוֹם אָהֳלֶךָ; וּפָקַדְתָּ נָוְךָ, וְלֹא תֶחֱטָא" (איוב ה').
להלן המלצות לבדיקות בתיק הבניין:
• עיון בתיק הבניין בוועדה המקומית
תחילה יצוין שבחלק מהועדות המקומיות צריך להזמין את תיק הבניין לפני (לעיתים כדאי לשלב ביקור זה יחד עם קבלת מידע בע"פ מטעם הוועדה). כמו כן, אם המעיין בתיק הבניין אינו בעל הנכס הרשום בתיק, לעיתים עליו להמציא לוועדה ייפוי כח.
בעיון בתיק הבניין יש לסדר את ההיתרים לפי מהותם ולפי תאריכים כרונולוגיים (החדש קובע).
• צילום מסמכים רלוונטיים בתיק הבניין
יש לצלם את ההיתרי בנייה הרלוונטיים (מומלץ לצלם כפול: גם פיזית במכונת צילום, וגם במצלמה דיגיטלית) הכוללים את היתר הבנייה בכתב (בד"כ דף אחד) ואת תשריט ההיתר (המכונה גרמושקה). במידה ותשריט ההיתר גדול, ניתן לצלם רק חלקים רלוונטיים, ובכללם: עמוד ראשון עם תאריך, מספר תיק, חותמת הוועדה המקומית, מהות הבקשה, עמוד שני הכולל את טבלת השטחים ומפת הסביבה, עמודים רלוונטיים של הנכס הנישום. לחלופין, ובמידת הצורך, ניתן לשכפל את הגרמושקה הגדולה במכון צילום (בד"כ נמצאים עסקים כאלו סמוך למשרדי הוועדה).
• חיפוש בעיות בתיק הבניין
מלבד הפרדה ברורה בין ההיתרים או התכניות הלא חתומות-מאושרות סופית ע"י הועדה המקומית, יש לוודא שאין בתיק ממצאים על 'בעיות' כלשהן, כגון: צווי בית משפט (כגון צו הריסה), הערות על חריגות בנייה, התנגדויות לבקשה להיתר בנייה וכדומה.
במידה ואכן נמצאו חריגות בנייה, יש לוודא כי אלו מאושרים על ידי העירייה, אחרת יש להעריך את אפשרות אישורם והעלויות הכרוכות בביצוע אישורים אלו.