חפש מאמרים:
שלום אורח
25.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

באילו עניינים ניתן להגיש תובענה ייצוגית

הקדמה: תביעות ייצוגיות התפתחו בשנים האחרונות, בעקבות חקיקת חוק תובענות ייצוגיות. תביעה ייצוגית לא ניתן להגיש בכל מקרה, אלא על פי העילות המנויות בתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות. מדובר בתביעות בנושאים צרכניים בעיקר, הגבלים עסקיים, גביה שלא כדין על ידי רשות ועוד.

תביעה ייצוגית מוגשת על ידי תובע יחיד\מספר תובעים ה"מייצגים" (ומכאן שמה- תביעה ייצוגית) קבוצה גדולה של לקוחות או של נפגעים אחרים, אשר גובה הפגיעה שנגרם לכל אחד מהם אינו גבוה ועל כן אינם בעלי תמריץ להגיש תביעה עצמאית.

כיצד התפתח מוסד התביעה הייצוגית?

בעבר, התאפשר להגיש תביעה ייצוגית לפי סעיף 29 לתקנות סדר הדין האזרחי משנת 1984. לנוכח הבעיות שעוררה תקנה זו, הותקן חוק תובענות ייצוגיות בשנת 1996, זאת לאור התפתחות חברות ענק בישראל אשר להן מספר לקוחות גדול, כגון חברות התקשורת ורשתות הסופרמרקטים.

חוק תובענות ייצוגיות ייחד את מוסד התובענה הייצוגית לנושאי צרכנות, מפגעים סביבתיים, הגבלים עסקיים, ביטוח, בנקאות, ניירות ערך, עניינים מסוימים בסמכות בית הדין לעבודה, שוויון לאנשים בעלי מוגבלות ואפליה בכניסה למקומות והענקת שירותים וכן תביעות כנגד רשויות בגין גביה שלא כדין.

רוב התובענות מסתיימות בפשרה, שהיא לעיתים אינטרס שני הצדדים- של הנתבעת- במטרה לחסוך את הפרסום (השלילי) הרב המתלווה לניהול תביעה ייצוגית, ושל התובע- אשר מובטח לו פיצוי ואינו צריך להמשיך ולהוכיח את טענותיו.

כנגד מי ניתן להגיש תביעה יצוגית?

תביעה יצוגית ניתן להגיש נגד אחד הגופים או באחת העילות המנויות בתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות התשס"ו-1996.

להלן הרשימה המובאת בחוק תובענות ייצוגיות:

1. תובענה ייצוגית נגד עוסק, כפי שמוגדר בחוק גנת הצרכן, בעניין שבינו לבין לקוחו, בין אם נערכה בינו לבין הלקוח עסקה ובין אם לאו.

2. תובענה ייצוגית נגד סוכנות ביטוח, סוכן ביטוח, חברה מנהלת בעניין חוזה ביטוח או תקנון קופת גמל, שבין הלקוח למבטח, בין אם התקשרו בעסקה ובין אם לאו.

3. תובענה ייצוגית בעילה לפי חוק ההגבלים העסקיים.

4. תובענה ייצוגית נגד בנק, בעניין שבנו לבין הלקוח, בין אם התקשרו בעסקה ובין אם לאו.

5. תובענה בעילה הנוגעת לנייר ערך או ליחידה.

6. תובענה ייצוגית בנוגע למפגע סביבתי המוגשת נגד הגורם שמביא לפגיעה.

7. תובענה ייצוגית המוגשת בעילה לפי חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים משנת 2000.

8. תביעה יצוגית בעילת הפליה בעבודה, על פי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, 1988.

9. תביעה יצוגית לפי חוק שכר שווה לעובדת ולעובד, משנת 1996.

10. תביעה יצוגית לפי פרקים ד', ה', ה'1 לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.

11. תביעה יצוגית לפי הוראות הנגישות לפי חוק התכנון והבניה משנת 1965.

12. תביעה יצוגית  לפי חוק שידורי טלוויזיה (כתוביות ושפת סימנים) משנת 2005.

13. תביעה יצוגית בעילה אשר לבית הדין האזורי לעבודה הסמכות הייחודית לדון בה לפי חוק בית הדין לעבודה משנת 1969, למעט תביעה בגין הלנת שכר או הלנת פיצויי פיטורים.

תביעה ייצוגית כנגד רשות מרשויות המדינה

תביעה ייצוגית\תובענה ייצוגית (שמות שונים לתביעה דומה) ניתן להגיש כנגד רשות מרשויות המדינה במקרים מסוימים, כגון סכומים שגבתה הרשות שלא כדין. מדובר, למשל, במקרים בהם רשות מקומית גבתה היטל ארנונה בשיעור גבוה מהשיעור המותר.

לא ניתן להגיש תביעה ייצוגית כנגד רשות לפיצוי כספי בגין נזק שגרם גורם אחר, בעילה של הפעלה\אי הפעלת סמכות הפיקוח של הרשות או הסדרה או אכיפה.

לסיכום, על מנת להגיש תביעה ייצוגית, יש לברר ראשית אם הנושא בגינו נרצה להגיש תביעה ייצוגית מופיע בתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות, המונה את המקרים בהם ניתן להגיש תביעה ייצוגית. תביעה ייצוגית הוגשה בעבר לפי תקנות סדר הדין האזרחי, אך משנת 1996 מוגשת היא לפי חוק תובענות ייצוגיות. הנושאים בהם מוגשות תביעות ייצוגיות הינם כספיים ברובם, ונוגעים לצרכנות, ביטוח, בנקאות, מפגעים סביבתיים ועוד. 

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד פלי הלפרן

מאת: עו"ד פלי הלפרןחוק ומשפט - כללי24/06/121099 צפיות
עורך דין! הקמת אתר אינטרנט למשרדך היא הדרך הנוחה והטובה ביותר להציג את משרדך לקהל לקוחות פוטנציאלי המחפש את שמך ברשת האינטרנט.

מאת: עו"ד פלי הלפרןחוק ומשפט - כללי19/04/121098 צפיות
תובענה ייצוגית היא כלי דיוני לניהול תביעות רבות בעלות ערך כספי פעוט, על ידי ניהולן בתור תביעה אחת מרוכזת, לרוב על סכום כספי גבוה שיתחלק בין התובעים.

מאת: עו"ד פלי הלפרןפלילי18/04/121256 צפיות
מדוע חשוב לפנות לעו"ד פלילי כאשר אנו מתמודדים עם משפט? עו"ד פלילי מומחה בתחומו עשוי להביא לזיכוי או להסדר טיעון מקל ומכאן חשיבות הפניה לעו"ד פלילי.

מאת: עו"ד פלי הלפרןדיני משפחה06/02/121604 צפיות
התעללות בילדים אינה תופעה נדירה. במדינות רבות בעולם המערבי ובשאר העולם קיימת תופעה של התעללות פיסית, נפשית ומינית בילדים, המשאירה אחריה תוצאות הרסניות.

מאת: עו"ד פלי הלפרןחוק ומשפט - כללי29/01/121057 צפיות
הזכות לשם טוב מוכרת בחקיקה ובפסיקה, משום היותה נכס משמעותי של כל אדם. עם זאת, בתי המשפט נאלצים לעיתים לערוך איזון בין הזכות לשם טוב ולבין חופש הביטוי.

מאת: עו"ד פלי הלפרןנזיקין05/01/121543 צפיות
אילו מקרים מעניינים הובאו בפני בית המשפט בגין לשון הרע שפורסם בעיתונות הכתובה? פרסום לשון הרע בעיתון לרוב פוגע באדם שעניינו פורסם, במידה רבה, בשל תפוצת העיתון.

מאת: עו"ד פלי הלפרןרשלנות רפואית13/12/111034 צפיות
מעוניין להגיש תביעת רשלנות רפואית? מה חשוב לדעת לפני שמגיעים תביעת רשלנות רפואית. האם חלה התיישנות? האם ניתן לבסס קשר בין הטיפול לבין הנזק? מהו היקף הנזק? ועוד.

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/232033 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212230 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/212105 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211760 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211372 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201961 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201671 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica