בס"ד
מרקים וחשיבתם
מאת : פרומה ו www.haimishefood.com
נושא המרקים, נראה על פניו כאילו איזה שהוא מנה טפלה למנות העיקריות שבארוחה, כי הרי מה יש בו במרק ?, קצת ירקות, או קצת עצמות עוף וכו' עם הרבה מים, ותבלינים.
אבל לא כן הדבר, אנו רואים, כי חז"ל הגדירו את מנת המרק בהגדרה של "מיסעד-סעיד", ופירושו כי המרק סועד את הגוף ומשביע אותו. גם בימנו אנו, רואים במציאות, בכל ארוחה מכובדת וחגיגית, ה-מרק "מככב" כמנה מכובדת ביותר, ואולי אפילו יותר מהמנה הראשונה.
קיימים אנשים לא מעטים, שלא יגשו לארוחה מכובדת ללא מרק בתפריט, כולל כותבת השורות בתוכם.
בימות החורף, יתכן , שבן אדם מתיישב לארוחה, ומוגש לפניו מרק עוף או מרק ירקות עם גריסים או פטריות, מהביל, ועקב המזג האוויר הסגרירי הוא לא מסתפק בצלחת אחת והוא עובר לצלחת השני'ה, אולם לאחר גמר הצלחת השני'ה הוא נמצא במצב משביע ללא יכולת להמשיך בתפריט נוסף.
למרק גם נקשר סגולות רפואיות, ובמיוחד, למרק העוף החם שמשייכים לו תכונה רפואית להקלה בסימפטומי השפעת והצינון.
בימים עברו, מה שנקרא "דע אלטע היים" (בית אבא הישן), שהתפריט העיקרי הי'ה בשר בקר, וכל אחד שחט אצל שוחט באופן אישי. כשראו ילדה הולכת עם העוף לשוחט, שאלו אותה, מה אמך ילדה ?, בן או בת, כי הי'ה מקובל לשחוט ליולדת עוף, ולבשל לה מרק עוף מרוכז מאד, בכדי להבריאה. "איך שהעולם משתנה" ?? ! .
בלילות שבת וחגים, אצל שומרי המסורת, מקובל להגיש את מרק העוף אחרי הדגים, הלא הוא ה-געפילטע פיש, עוד לפני המנה העיקרית. כנ"ל בחגים בסעודת היום, כשהחג יוצא באחד מימות השבוע (לא בשבת), המותרת אז בבישול, מוגש מרק עוף החם, כחלק מתפריט היום, ובסעודות אלו המרק הוא כמעט בגדר חובת היום.
כך מכל כיוון שאנו מסתכלים על נושא המרק, הוא מככב בשורה מכובדת בממלכת ההסעדה.
אני מאד מקווה, כי הפתעתי אתכם, ונתתי לכם כיוון חשיבה חדש על כל נושא המרק. והתייחסות למנת המרק כבר לא י'הי'ה כמו איזה שהוא צלחת מים עם קצת תבלינים. וזה בתנאי שבמרק הושקע מוח ומחשבה, בכדי שהוא י'הי'ה טעים וגם מזין.
באתר שלי הנושא את השם "דע היימישע קיכע" (המטבח הביתי היהודי) אני מקדישה לנושא של המרקים במה חשובה ומכובדת.
ושי'הי'ה באמת לכולנו
בתיאבון
פרומה ו. www.haimishefood.com