חפש מאמרים:
שלום אורח
09.01.2025
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

שיטות כירורגיות חדשניות לטיפול בסרטן השד/ד"ר איתמר תמיר

מאת: יואב כהןסרטן12/02/20121100 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

שיטות כירורגיות חדשניות לטיפול בסרטן השד/ד"ר איתמר תמיר

סרטן השד אחראי לכ – 30% ממקרי הסרטן אצל נשים, ומתפתח מרקמת השד, בעיקר משכבת התאים המצפה את צינורות מוליכי החלב או מהנאדיות שמספקות ומייצרות את החלב [1], לכן סרטן השד נקרא בהתאמה סרטן ממקור צינורי (ductal carcinoma), או ממקור אונתי (lobular carcinoma). עם העלייה במודעות לסרטן השד, שיעור ההישרדות הכללית עלה באופן משמעותי בעשורים האחרונים. אסטרטגיות הטיפול נקבעות לאחר שמעריכים את מצב התפתחות הגידול, גודלו, והימצאותן של גרורות. ניתוח, לבד או בצירוף של טיפול כימותרפי, קשור לתוצאות טובות יותר בטיפול הקליני בחולה. סוג הניתוח המומלץ תלוי במיקומו של הגידול ובגודלו. הניתוח יכול להיות כריתה חלקית של רקמת השד (lumpectomy), שבו חלק קטן מרקמת השד מוסרת, הסרה רבעונית (quadrantectomy), שמשמעה הסרה של רבע אחד של השד, או כריתה מלאה של השד בתהליך ניתוחי שנקרא מסטקטומיה (mastectomy).

מכיוון שהסרה חלקית של השד (lumpectomy) כוללת חלק קטן מהרקמה עם שוליים בריאים, הסיכון לחזרה מקומית של הגידול הממאיר הוא גבוה, ולכן כירורגים מעדיפים לעיתים קרובות הסרה רבעונית (quadrantectomy), בה מלבד הסרה של רקמת השד, הסרה של העור ורקמת החיבור שמתחתיו (fascia) מקטינה את הסיכון לחזרה מקומית [2] , ומפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לניתוח נוסף.

מסטקטומיה (mastectomy) שבוצעה באופן שגרתי בחולים ולמטרות מניעה בחולים עם סיכון גבוה הראתה יעילות גבוהה עד כדי הפחתה של 90% בהופעה של סרטן השד [3]. הסרה סגמנטלית שבעקבותיה הקרנה הוכחה כיעילה יותר מהסרה מלאה לגידולים בשלב 1 או 2 [4] הסרה חלקית (lumpectomy) שלאחריה טיפול בקרינה הראתה גם היא תוצאות דומות להסרה מלאה של השד (mastectomy) [5], ושיעור ההישרדות הכללית נותר דומה בשתי הקבוצות [6].  עבור גידולים קטנים, ניתוחים משמרי שד אינם שונים משמעותית מכריתה מלאה בהתייחס לסכנה של התפתחות גרורות, הופעת סרטן בשד השני, או חזרה מקומית של הממאירות [7]. בפרוצדרות המשמרות את הפטמה בכריתה מלאה דווח שיעור נמוך של חזרה מקומית בחולים עם גידולים חודרניים או קרצינומה ממוקמת (In-situ ductal carcinoma). [8].

הסרה מלאה של השד (radical mastectomy), הידוע גם בשם Halsted mastectomy על שם ממציאה, ד"ר ווליאמס סטיוארט הלסטד (Dr. William Stewart Halsted) הייתה  שיטת הטיפול הכירורגית הנפוצה ביותר לטיפול בסרטן השד וכ – 90% מהחולים בארצות הברית לבדה עברו ניתוח זה בתקופה שבין אמצע שנות השבעים לתחילת שנות התשעים. ניתוח זה כלל הסרה של רקמת השד של גידול בתוך קרומי הריאה עם הפרדה של עצם החזה [9]. עבור גידולים ממאירים בשלב מוקדם, מכיוון שכריתה מלאה היא בעלת תוצאות ברות השוואה לכריתה רבעונית [10], כריתה מלאה נתפסת כפגיעה בלתי נחוצה בגוף החולה בהשוואה לחיתוך בבית השחי והסרה רבעונית [11]

הסרה של השד עם שימור של העור (Skin sparing mastectomy - SSM) צברה פופולאריות המיוחסת בעיקר למוניטין של יתרונה הקוסמטי ובטיחותה מבחינה אונקולוגית. גורמים רבים תורמים לתחלואה הנמוכה הקשורה בניתוח זה, כמו תבנית החיתוך המבוצע, מדד מסת הגוף (BMI), משקל השד אצל החולה, וכדומה [12]. מלבד תוצאות כירורגיות טובות יותר, ניתוח זה הוא בעל יתרונות פסיכולוגים לחולה שעובר את ניתוח השד [13]. מספר שיפורים טכנולוגיים בניתוח זה בשני העשורים האחרונים סייעו להתמודדות עם האתגר שבניתוח זה [14]. שימור של העטרה שסביב לפטמה [15] ובנייה עצמית מחדש מתאפשרים גם הם בניתוח, ויכולים להתבצע באופן מוצלח [16] .

ההצגה של טיפול קרינתי במהלך הניתוח הצליח לסייע לא רק במניעת נזק בשד הנוסף, אלא מנע חשיפה ארוכה בלתי רצויה לעור, רקמת השומן התת עורית, והריאות [17].

ניתוחים אונוקלוגים – פלסטיים משלבים ניתוחים אונקולוגיים עם ניתוחים פלסטיים להשגה של תוצאות קוסמטיות מיטביות. לגידולים גדולים,  כירורגיה אונקופלסטית דווחה כיעילה יותר מהסרה רבעונית מבחינה בטיחותה האונוקולוגית, עם דיוק מוגבר בגבולות של האזור המנותח [18].

 

REFERENCES:

1.             Sariego, J., Breast cancer in the young patient. The American surgeon, 2010.

2.             Veronesi, U.e.a., Quadrantectomy versus lumpectomy for small size breast cancer. European Journal of Cancer and Clinical Oncology, 1990.

3.             Hartmann, L.C.e.a., Efficacy of Bilateral Prophylactic Mastectomy in Women with a Family History of Breast Cancer. N Engl J Med, 1999.

4.             Fisher, B.e.a., Five-Year Results of a Randomized Clinical Trial Comparing Total Mastectomy and Segmental Mastectomy with or without Radiation in the Treatment of Breast Cancer. N Engl J Med, 1985.

5.             Fisher, B.e.a., Eight-Year Results of a Randomized Clinical Trial Comparing Total Mastectomy and Lumpectomy with or without Irradiation in the Treatment of Breast Cancer. N Engl J Med, 1989.

6.             Fisher, B.e.a., Twenty-Year Follow-up of a Randomized Trial Comparing Total Mastectomy, Lumpectomy, and Lumpectomy plus Irradiation for the Treatment of Invasive Breast Cancer. N Engl J Med, 2002.

7.             Veronesi, U.e.a., Twenty-Year Follow-up of a Randomized Study Comparing Breast-Conserving Surgery with Radical Mastectomy for Early Breast Cancer. N Engl J Med, 2002.

8.             Sacchini, V.e.a., Nipple-sparing mastectomy for breast cancer and risk reduction: oncologic or technical problem? J Am Coll Surg, 2006.

9.             Noguchi, M.e.a., Radical mastectomy with intrapleural en bloc resection of internal mammary lymph node by sternal splitting. Jpn J Surg., 1983.

10.          Veronesi, U.e.a., Comparison of Halsted mastectomy with quadrantectomy, axillary dissection, and radiotherapy in early breast cancer: Long-term results. European Journal of Cancer and Clinical Oncology, 1986.

11.          Veronesi, U.e.a., Comparing Radical Mastectomy with Quadrantectomy, Axillary Dissection, and Radiotherapy in Patients with Small Cancers of the Breast. N Engl J Med, 1981.

12.          Davies, K.e.a., Factors affecting post-operative complications following skin sparing mastectomy with immediate breast reconstruction. The Breast, 2011.

13.          Colizzi, L.e.a., The Favorable Psychological Approach of Single-Stage Curative and Prophylactic Skin-Reducing Mastectomy in Patients with Macromastia. Plastic & Reconstructive Surgery, 2011.

14.          Carlson, G.W., Technical Advances in Skin Sparing Mastectomy. International Journal of Surgical Oncology, 2011.

15.          Mokbel, R.a.M., K., Is it safe to preserve the nipple areola complex during skin-sparing mastectomy for breast cancer? Int J Fertil Womens Med., 2006.

16.          Gerber, B.e.a., Skin-sparing mastectomy with conservation of the nipple-areola complex and autologous reconstruction is an oncologically safe procedure. Ann Surg., 2003.

17.          Intra, M.e.a., Surgical Technique of Intraoperative Radiotherapy in Conservative Treatment of Limited-Stage Breast Cancer. Arch Surg., 2002.

18.          Kaur, N.e.a., Comparative Study of Surgical Margins in Oncoplastic Surgery and Quadrantectomy in Breast Cancer. Annals of Surgical Oncology 2005.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת יואב כהן

מאת: יואב כהןסרטן12/02/121240 צפיות
שלא בדומה לגרורות בכבד, סרטן הכבד מציין גידול המתפתח על פני הכבד או בתוכו. הפטומות (Hepatocellular carcinomas (HCCs) or hepatomas) הם גידולי הכבד הממאיר השכיחים ביותר. למרות שאין טיפול מרפא לגידול בכבד נכון לעכשיו, ניתוח בשילוב טיפולים שונים השיגו הצלחות משמעויות בטיפול בסרטן הכבד. כריתת כבד (hepatectomy) , או הסרה של רקמת כבד חולה בוצעה לראשונה בשנות ה – 50 של המאה הקודמת, כטיפול בגידולים שפירים או ממאירים בכבד. חיתוך דו צדדי מתחת לכלוב הצלעות מסוג “chevron” או “Calne" נעשה לרוב כחלק מפרוצד

מאת: יואב כהןסרטן12/02/121534 צפיות
גידול וושט קשקשי (squamous cell carcinoma), וגידול וושט בלוטי (adenocarcinoma) הם שני סוגים של ממאירויות בוושט . ניתוח היא דרך טיפול ישימה להסרה של גידולים קטנים ושיפור איכול החיים באופן משמעותי [1]. כריתה של הוושט (Esophagectomy) היה טיפול הבחירה הכירורגי במשך שנים רבות וכריתה של הוושט דרך בית החזה (thoracoscopic esophagectomy) [2] הייתה בשימוש נרחב להסרה של גידולים בוושט. הבחירה של הטכניקה הכירורגית הנכונה מבין גישה של בית החזה – בטן (thoracoabdominal), לואיס טנר (Lewis-Tanner) או מקאון (McKeo

מאת: יואב כהןסרטן12/02/121701 צפיות
סרקומה (sarcoma) הוא סרטן המופיע ברקמה המתפתחת משכבת הביניים העוברית (mesoderm). בהתבסס על סוג הרקמה שבו התפתחה הסרקומה, סרקומה יכולה לקבל שמות שונים, ויכולה להופיע בעצם (ואז היא ידועה כאוסטאוסרקומה -osteosarcoma) , שריר חלק (ליומיוסרקומה –leiomyosarcoma), סחוס (כונדרוסרקומה – chondrosarcoma), כלי דם, שומן (ליפוסרקומה- liposarcoma), תאים ממערכת יצירת הדם (המטו-פויאטית) ועוד. כתלות בתכונות הפתולוגיות שלהן, סרקומות מדורגות כדרגה נמוכה או מוקדמת, בינונית, או בשלב מתקדם, ודירוג זה נעשה חשוב גם הוא ב

מאת: יואב כהןסרטן12/02/121331 צפיות
סרטן השחלות מופיע עם סימפטומים נפוצים ומבלבלים שהופכים את האבחנה שלו לקשה. מכיוון שסרטן השחלות קשור בפרוגנוזה גרועה, דירוג נכון של שלב הגידול חשוב ביותר וביופסיות נעשות באופן שגרתי כדי לאשר את הימצאות הגידול. סרטן של שכבת הציפוי של השחלות הוא הנפוץ ביותר ובכ – 7% מהמקרים סרטן השחלות יכול לנבוע מגרורות. ניתוח מומלץ לעיתים קרובות ותלוי בשלב של המחלה הממארת, סוג הגידול, ודרגתו. חיתוך חד צדדי או דו צדדי של השחלות (Unilateral /bilateral oophorectomy) כריתה של החצוצרות (salpingectomy) והרחם (hyster

מאמרים נוספים בנושא סרטן

מאת: amirdadon90סרטן21/03/171974 צפיות
אין ספק שאחת מהמחלות המטרידות ביותר בעידן שבו אנחנו חיים זו מחלת הסרטן על כל גווניה השונים.

מאת: ravivorסרטן25/02/153573 צפיות
צריכים לעבור בדיקת קולונוסקופיה? רגע לפני כדאי לדעת שיש שני סוגים עיקריים של בדיקות - הרגילות והווירטואליות. על ההבדלים בין הסוגים במאמר שלפניכם.

מאת: רונית מיכאליסרטן12/11/142556 צפיות
האפשרות לקבל מרשם קנאביס רפואי והסגולות הטובות הרבות של החומר מעוררות עניין בקרב מטופלים רבים. אם הנכם סובלים ממחלה קשה הכרוכה בכאבים חזקים, אבדן תיאבון ושאר תסמינים התואמים את סגולות הריפוי של הקנאביס כדאי לפנות לרופא המטפל לבירור זכאות למרשם קנאביס רפואי ושימו בו למטרה הקלה בכאב ותסמיני המחלה. כאן תוכלו למצוא מידע שימושי אודות קנאביס רפואי.

מאת: ניר נתנזוןסרטן28/09/143111 צפיות
סרטן העור הוא תופעה נפוצה ההולכת ומתפשטת ברחבי העולם. החור באוזון במקביל לעלייה בזמן הנופש והחופש שנובע מעלייה באיכות החיים, מובילים יותר ויותר אנשים להיחשף לשמש בצורה יותר ויותר רחבה.

מאת: Shiraסרטן17/06/145144 צפיות
מחלות עור הן חלק מענף הדרמטולוגיה ברפואה שמתעסק במחלות עור שונות. העור הוא החלק הגדול ביותר בגוף, והוא מהווה את המעטפת החיצונית לשמירה על הגוף כולו. העור בנוי משלוש שכבות שונות. הראשונה מכונה אפידרמיס, האמצעית מכונה דרמיס והשכבה התחתונה מכונה היפודרמיס. מחלות העור הנפוצות ביותר הן אלה שפוגעות בשכבה העליונה. בשכבה זו יש את הכמות הגדולה ביותר של פתולוגיות, מכיוון ששכבה זו חשופה לעולם החיצוני, שממנו מגיעות רוב הסיבות למחלות העור השונות.

מאת: יוסי קרמר סרטן15/02/149132 צפיות
לוקמיה. מהי הסיבה ללוקמיה? לוקמיה היא תופעה פיזיולוגית שמטרתה השמדה עצמית פנימית לשם מימוש הרצון למות. לוקמיה מחולקת לשתי תופעות פיזיולוגיות, אחת שנפוצה בקרב הילדים הנקראת לימפוציטית ואחת שנפוצה אצל מבוגרים הנקראת מיאלואידית. המשך במאמר...

מאת: eli levyסרטן21/11/138899 צפיות
מבין הסימנים השכיחים לסרטן הפרוסטטה בולטים ליקויים במערכת השתן. ליקויים אלו מורגשים ע"י המטופל ולכן קל להבחין בהם. יחד עם זאת, שכיחות סרטן הפרוסטטה הולך ועולה עם גיל המטופל, כאשר בד בבד, ללא קשר לקיומו של סרטן זה, שכיחים גם ליקווים בתפקוד המיני ובמערכת השתן.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica