זוגות רבים אינם מצליחים כלל להרות או שלוקח להם זמן רב להצליח בכך. מדובר בתופעה נפוצה למדי בקרב האוכלוסייה כאשר ככל שעולה הגיל כך גדלים הסיכויים לבעיית פריון, שמקורה עשוי להיות בגבר או באישה, או בחיבור שבניהם. לאחר מספר חודשים של ניסיונות כושלים ניתן להתחיל בטיפולי פוריות, הממומנים על ידי קופות החולים לנשים עד גיל 45 , אולם מעל לגיל זה יש לממן באופן פרטי את הטיפולים. טיפולי פריון עשויים להיות תהליך ארוך, מתסכל וקשה פיזית ומנטאלית, ולכן מומלץ לעבור אותם תוך ליווי נפשי לשני בני הזוג.
סיבות לבעיות פריון
קיימים גורמים רבים העלולים לגרום לחוסר פוריות של האישה או של הגבר. אצל נשים בעיית הפוריות נגרמת עקב הריונות שאינם נקלטים או שאינם נשמרים, והסיבות לכך נובעות בין היתר מהפרשות יתר נרתיקיות, מחזור לא סדיר, חוסר באיזון הורמונאלי, רקמת רחם גדולה, שחלות פובליציסטיות, חצוצרות פגומות, עודף משקל או תת משקל וסכרת. בעיית הפריון העיקרית אצל גברים נובעת מספירת ואיכות זרע נמוכה, שהסיבות לה הן לרוב חוסר איזון הורמונאלי, עישון, בעיות גנטיות, צינורית זרע לא תקינה ונכות. כמו כן, במקרים רבים מקור הבעיה קשור באורח חיים לחוץ ובלתי מאוזן מבחינה פיזית ונפשית. יש לציין כי קשיי הפוריות מביאים לא פעם להאשמות הדדיות, לתחושת כישלון ולמפחי נפש, ולכן חשוב מאוד לבצע בדיקה ולקבל הסבר מקיף על הבעיה ונסיבותיה.
סוגי טיפולים בבעיות פריון
מרבית טיפולי הפוריות כיום מתמקדים באישה, אף אם איכות הזרע של הגבר נמוכה, וזאת במטרה להביאה למצב אופטימאלי של הפריה מוצלחת. סוגי הטיפול העיקריים הינם הפריה תוך רחמית על ידי גירוי השחלות או השבחת הזרע של הגבר, והפריה חוץ רחמית הכוללת טיפולים הורמונאליים לאישה, הרדמה כללית, שאיבת ביציות והפרייתן עם זרעו של בן הזוג תנאי מעבדה. בנוסף לכך, קיימים אמצעים אלטרנטיביים וטבעיים לשיפור איכות הזרע של הגבר ופוריות האישה, הכוללים תוספי תזונה וויטמינים, צמחי מרפא ודיקור סיני. מומלץ לשלב שיטות טיפול אלו בו זמנית בטיפולי ההפריה הקונבנציונאליים על מנת להעלות את סיכויי הריון כמה שיותר גבוה ומהר.