חפש מאמרים:
שלום אורח
24.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

זכויות העובדת לאחר חופשת לידה

בפסק דין תקדימי ( עע 627/06, אורלי מורי נגד מ.ד.פ ילו בע"מ ואח') שניתן ב-17.03.08 קובע בית הדין הארצי לעבודה הלכות חדשות בנוגע לפיטורי עובדת לאחר לידה.


בין היתר קובע בית הדין כי חברה לא יצאה ידי חובתה מששלמה את מלוא הפיצוי בגין 60 הימים ואפילו שלמה גם את 30 הימים בגין ההודעה המוקדמת בהם חל איסור לפטר עובדת לאחר חופשת הלידה.


פסק הדין מבהיר כי למעביד אין שיקול דעת אם להחזיר את העובדת בפועל לעבודה. תכלית ההוראה האוסרת על פיטורים נועדה להבטיח את זכותה של העובדת לשוב לעבודתה לאחר תקופה זו על מנת לאפשר לעובדת להשתלב בחזרה במקום העבודה, ולתת לה הזדמנות להוכיח את יכולותיה גם לאחר הלידה.

מתן פדיון כספי עבור תקופת איסור הפיטורים, לרוב, אינו נותן מענה מספיק לנשים אשר מוצאות את עצמן מחוסרות עבודה כאשר עליהן לטפל במקביל ברך הנולד. כך גם מצבה האישי של האישה מקשה עליה בדרך כלל למצוא עבודה חדשה לאחר שפוטרה.


סעיף 9 לחוק עבודת נשים אוסר על פיטורי עובדת לאחר חופשת הלידה. תכליתה של ההוראה האוסרת על פיטורי אם עובדת לאחר תום חופשת הלידה הינה ברורוה: למנוע מהמעביד לסכל את שובה של העובדת לעבודתה בתום חופשת הלידה ועל ידי כך ליתן הזדמנות ממשית לחזור ולהשתלב בעבודה ולהוכיח את יכולותיה גם לאחר ההיעדרות הממשית מהעבודה.


ניתן לפרש את תכלית ההוראה הנ"ל במימוש זכותה של היולדת לעבוד. האיזון של זכות היולדת לעבוד מול זכותו הניהולית של המעביד נעשה בחוק האוסר על המעביד לפטר את העובדת בתקופה האמורה ולחייב אותו להשיבה לעבודה.


מטרתו של המחוקק היא להקשות על מעבידים לפטר עובדת שיצאה לחופשת לידה. הוראת החוק האוסרת על פיטורים לאחר חופשת לידה הינה קטגורית ולא מותירה כלל שיקול דעת למעביד האם להחזיר את העובדת לעבודה למעט מקרים מיוחדים המחייבים בהיתר שר התמ"ת.


מתן פדיון כספי עבור תקופת איסור הפיטורים עוקף את רוח חוק עבודת נשים ולפיכך פדיון תקופת איסור הפיטורים כאשר העובדת מעוניינת ומבקשת לחזור לעבודה אינו עולה בקנה אחד עם רוח החוק ועשויה להקים זכות לפיצוי.


בפסק דין זה נקבע כי על החברה מוטלת חובה מוחלטת ללא מקום לשיקול דעת לתת אפשרות ממשית אמיתית וכנה להוכיח את יכולותיה להשתלב מחדש במקום עבודתה בטרם תתקבל החלטה סופית בדבר פיטוריה.


בנוסף לכך, ישנו "מחסום" נוסף שצריך המעביד לעבור בטרם יפטר את העובדת:


למשל חובת מתן זכות הטיעון: כדי לקיים את זכות הטיעון במלואה היה על החברה להעניק לעובדת את האפשרות לנסות ולשכנע את הממונים עליה לשנות את רוע הגזירה. העניין הורחב בפסק דין שניתן לאחרונה בבית הדין האזורי לעבודה אשר קבע שלשם פיטורי עובדת לאחר לידה נדרש שימוע.


פן נוסף שצריך להתייחס אליו והוא האם המעביד נקט בצעד מפלה בהתאם לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה: סעיף 2 א לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר בין היתר על אפליה בין עובדים בשל הריון או היותם הורים. בכל הקשור לפיטורים מהעבודה על העובד להוכיח כי לא היתה בהתנהגותו או במעשיו סיבה לפיטוריו.

לאחר מכן עובר הנטל למעביד לסתור כי לא פעל מתוך אפליה אסורה. די שהעובד עמד בנטל ההוכחה והוכיח כי אחת מהעילות לפיטורים היתה אפליה בניגוד להוראת חוק שוויון הזדמניות בעבודה ובמקרה כזה תקום זכות פיצוי לעובד.

אין באמור לעיל כדי להוות יעוץ משפטי ו/או תחליף ליעוץ משפטי.

לפרטים נוספים ושאלות הנכם מוזמנים לעיין באתר האינטרנט של עורך דין דיני עבודה שי טל בכתובת:

www.shaital.co.il

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת שי טל עורך דין דיני עבודה

מאמרים נוספים בנושא דיני עבודה

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה10/09/201058 צפיות
עובד המפוטר ממקום עבודתו זכאי לשכר של חודש כנגד כל שנת עבודה (אלא אם כן, הוסכם על שיעור גבוה יותר), בעת פיטוריו או בעת היותו מתפטר כדין מפוטר או כמוסכם בהסכם עבודה. תשלומי פיצויים מגלמים בתוכם את רכיב העמלות (בחישוב ממוצע של 12 החודשים האחרונים), ואת רכיבי השכר הקבועים, גם כאלה שלא נכנסים תחת הקטגוריה "שכר בסיס". עם זאת, פיצויים אינם משולמים עבור פרמיות, מענקים, בונוסים, החזרי הוצאות, משכורת 13 ותוספות מותנות. הכלל הבסיסי הינו (למעט במקרה של מתפטר בדין מפוטר), שעובד מפוטר בלבד, זכאי לפיצויי פיט

מאת: רונית בילרדיני עבודה14/03/181515 צפיות
חוק פיצויי פיטורים קובע, כי עובד אשר פוטר ממקום עבודתו לאחר שנת עבודה זכאי לפיצויי פיטורים מהמעביד. כמו כן, קובע החוק, כי בנסיבות מסוימות זכאי עובד לתשלום פיצויי פיטורים אף לאחר התפטרותו מעבודה. (הרעת תנאים, התפטרות לצורך טיפול בילד, מעבר מגורים לצורך עבודתו של בן הזוג ועוד).

מאת: tiloniדיני עבודה07/09/172059 צפיות
לעיתים, כמו בכל משפחה, יכולים להתגלע ויכוחים וחילוקי דעות, אולי אפילו להיאמר מילים קשות אך במקום העבודה, בניגוד למקרים דומים בתוך המשפחה הקרובה או לחברים הקרובים, עלול הצד השני לראות בדברים אלו כהוצאת לשון הרע בעבודה ולתבוע את אומרם בבית המשפט תחת חוק ""איסור לשון הרע התשכ"ה- 1965"

מאת: שירה אלהדיני עבודה20/12/161892 צפיות
במסגרת עבודתו, זכאי העובד לזכויות שונות, כגון חופשה שנתית, דמי הבראה, גמול שעות נוספות ועוד.

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה01/08/162798 צפיות
אישור מרופא תעסוקתי המורה כי אין העובד מסוגל לחזור לעבודתו הקודמת, או מצב הזהה לה, וזאת בשל תפקוד לקוי של אחד מאברי הגוף. עובד הסובל מבעיות בריאותיות ומציג מסמכים מרופא מומחה, המציין את הלקות בכושר עבודתו ומגבלותיו הרפואיות בעבודתו. עובד הסובל ממגבלה בריאותית ומבצע עבודה אשר אינה מתאימה ליכולותיו הרפואיות עקב מצב בריאותי לקוי.

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה02/06/163475 צפיות
החובה לשלם שכר בחגים לעובדים, עולה מתוקף צו ההרחבה להסכם המסגרת במגזר העסקי. בהתאם לכך, עובד חודשי ועובד שכר (בתנאים הרשומים להלן) זכאים לשכר רגיל, אף בימים אשר לא עבדו בהם בשל היותם ימי מנוחה בחגים.

מאת: אבי דוידידיני עבודה23/05/163592 צפיות
בקצרה על הרעת תנאים בעבודה לאלו המחליטים להתפטר ולאלו המחליטים להישאר במקום העבודה.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica