שבס שמעון, בעבר מנהל משרדו של ראש הממשלה רבין וכיום איש עסקים התראיין לעיתון מעריב סמוך ליום הזיכרון ליצחק רבין. הראיון נפתח בתיאור התקופה שבה היה רבין ראש ממשלה. בימים אלה השמאל היה בשלטון ובעל כוח רב, ישראל נחשבה למדינה מערבית נאורה ותהליך השלום התקדם בצורה משביעת רצון (בניגוד לקיפאון של ימים אלה). שבס שמעון מסביר שכיום, 16 שנים לאחר הרצח, ישראל, כמדינה, מתקדמת בכיוון הלא נכון.
מר שבס שמעון נשאל אם לדעתו חל פיחות לאורך השנים בזיכרון הרצח. מר שבס שמעון השיב כי בפרספקטיבת הזמן, ברור ש-16 שנים הם לא כמו היום שאחרי. אך למרות זאת, הצעדים שיצחק רבין עשה והתהליכים שהוא החל הם כל כך דומיננטיים במשמעויותיהם שגם כיום הם משפיעים על חיינו. לכן, חוזה מר שבס, הזיכרון של רבין יישאר בקולקטיב הישראלי עוד שנים רבות.
לאחר מכן, נשאל מר שבס שמעון על העצרת שארגן. לא אורגנה השנה עצרת מטעם מרכז רבין, לראשונה מאז הרצח. הסיבה לביטולה היה חשש מאי הפגנת נוכחות מספקת וכי יש למצוא דרכים אחרות להנציח את רבין. למרות זאת, מר שבס שמעון ארגן עצרת עם מספר חבריו ולכן הוא נשאל מה חשיבותה.
על כך משיב מר שבס שמעון כי ההחלטה של מרכז רבין לבטל את העצרת נבעה מסיבות כלכליות. מר שבס שמעון מזכיר כי המטרות של העצרת שבסופה נרצח יצחק רבין היו הפסקת האלימות הפוליטית שהייתה נפוצה בימים אלה, שמירת הדמוקרטיה וקידום תהליך השלום. המטרות האלה רלוונטיות היום כפי שהיו לפני 16 שנים, ולכן חשוב לקיים עצרת למען אידיאלים אלה. שבס שמעון מזכיר גם את המחאה החברתית כגורם משפיע. כאשר רבין נבחר ב-1992, חלק ממצע הבחירות היה שינוי עדיפויות בתחומים המדיניים והחברתיים-כלכליים. הממשלה גם קיימה הבטחת בחירות זאת ופנתה למשא ומתן עם הפלסטינים, כרתה הסכם שלום עם ירדן וניסתה מספר פעמים להגיע להסכם עם סוריה. במקביל התרחשה גם צמיחה כלכלית במשק בעקבות שינוי סדרי עדיפויות של השקעות – העברת כספים שהוקצו (בעיני ממשלת רבין) בצורה לא נכונה ליהודה ושומרון ליצירת מקומות עבודה חדשים, תשתיות לאומיות, הגדלת תקציב החינוך, הגדלת תקציב הבריאות וצמצום פערים.
בהמשך נשאל מר שבס שמעון אם הוא לא מנצל את המחאה החברתית כדי לחזק את מפעל הנצחתו של רבין. על כך עונה מר שבס שמעון כי אף ממשלה לאחר ממשלתו של רבין לא השקיעה בתחום החברתי כל כך הרבה. על כן הוא רואה במחאה הנוכחית ביטוי למורשתו ותורתו של רבין. רבין האמין שאם אזרחי המדינה משלמים מחיר גבוה ואף נחשפים לסיכונים ביטחוניים אפשריים כדי להשיג שלום, מגיע לאותם אזרחים לקבל שיפור משמעותי באיכות חייהם. מחשבה זאת לא נבעה מהשקפת עולם סוציאליסטית, אלא מפני שהאמין שהציבור זכאי לחיים טובים יותר.
מר שבס שמעון נשאל מה דעתו על התהפוכות בהנהגת מפלגת העבודה. ספציפית התבקש להביע את דעתו על אהוד ברק, שנחשב לבן טיפוחיו של רבין.
מר שבס שמעון השיב כי למרות שברק מעדיף לראות בעצמו בן טיפוחיו של רבין, המפלגה שהוא עמד בראשה עד לאחרונה היא אחרת ממפלגת העבודה בתקופתו של רבין. הן מבחינת אנשים והן מבחינת אידיאולוגיה. לדידו של מר שבס, זאת טעות שתמונתו של רבין תלויה במסדרונות העבודה וכי זאת זכות שצריך להרוויח.
מר שבס שמעון נשאל האם הוא מבין את שבואל סחיווסחורדר, שבמחאה על עסקת שליט, שבה שוחררו המחבלים שרצחו את הוריו, השחית את האנדרטה בכיכר רבין.
מר שבס שמעון השיב כי כל פעילות אלימה כלפי הזיכרון הלאומי לא מובנת מבחינתו. מר שבס רואה פעולה זאת כסמן לכך שהחברה הישראלית עדיין סובלת מההשלכות של הרצח. ועדת החקירה שהוקמה בעקבות הרצח עסקה בכשלי האבטחה שאפשרו אותו, אך לא עסקה כלל ברבנים ואישי הציבור שהסיתו נגד רבין והפכו את דמותו ללא לגיטימית. אותו הציבור שהסית נגד רבין מעולם לא הודה בטעות שלו ובכך שההסתה הובילה למעשה, ועד שלא יודו בכך, הפצע ימשיך לשתות דם.
יש הטוענים כי גם השמאל לא מוכן להודות בשגיאותיו.
מר שבס שמעון משיב שאין טעות בלרצות שלום עם שכנינו. רצח רבין קטע תהליך שלום, וזה האסון הגדול ביותר. מבחינות מסוימות, אפשר אף להגיד כי הרוצח השיג את מטרתו.
מר שמעון שבס נשאל בנוגע לעסקת שליט. גישתו של רבין הייתה שיש לסיים אירועים שכאלה בפעולה צבאית. על כך השיב מר שבס כי רבין השתמש בשני הדרכים. במקומות בהם היה ניתן להפעיל כוח צבאי, כדוגמת אנטבה או במקרה של נחשון וקסמן, הופעל כוח צבאי. לעומת זאת, בכהונתו כשר ביטחון בעסקת ג'יבריל, שוחררו הרבה מחבלים. היו גם מקרים בהם היה כישלון, כמו במקרה של רון ארד. בכל מקרה, עמדתו המוסרית של רבין הייתה שחובה להחזיר את בנינו לארץ.
האם מאז הירצחו של רבין קם בישראל מנהיג בסדר גודלו?
מר שמעון שבס השיב כי מאז 1995, לא חלה שום התקדמות אמיתי בתהליך השלום. אף מנהיג לא קידם את מעמדנו בעולם וגם לא את הנושא החברתי-כלכלי. בתחום הטכנולוגי חל שיפור משמעותי אך בתחומים רבים אחרים חלה נסיגה. למרות שרבים חשבו שרבין נבחר בגלל ניסיונו הביטחוני, מר שבס טוען כי הוא נבחר בגלל שאנשים סמכו עליו. הוא התלבט הרבה, אך כשהחליט פעל להשיג את מטרותיו. תוכניתו הייתה לקדם את ישראל בתחומים המדיניים והחברתיים-כלכליים. דרך פעולה זאת הייתה מלפני הבחירות והמשיכה לאורך כהונת הממשלה.
מר שבס שמעון נשאל בנוגע לשחרורו הקרוב של חגי עמיר, ועל כך השיב כי הוא לא מעוניין להתעסק כלל עם משפחת עמיר.
מר שמעון שבס נשאל בנוגע לקשיים האישיים שחווה משפחת רבין ומפעל ההנצחה פוגעים בטיב ההנצחה. על כך ענה כי בחיים קורים תהליכים טבעיים וכי ההתעסקות במשפחה היא פיקנטריה לא רלוונטית לנושא ההנצחה, הזיכרון או המורשת.
למידע נוסף אודות שבס שמעון