עשינו הסכם גירושין, כי לא רצינו מלחמות ורצינו לשמור יחסים טובים. אחרי זמן מה, גילינו שעשינו טעות, או שרימו אותנו. האם ההסכם הוא בבחינת סוף פסוק?
הסכם גירושין הוא חוזה, וככזה, ניתן לתקוף אותו באותן עילות בטלות לפי חוק החוזים המאפשרות לתקוף חוזה: טעות, הטעייה, עושק, כפייה. למשל: אישה שלא ידעה שמגיע לה חצי מהפנסיה של בעלה, או בעל שגילה שאשתו הסתירה ממנו נכסים. אפשר להגיש תביעה גם אם הצד השני הפר את ההסכם, לא קיים אותו, לביטול ההסכם, וגם לפיצויים.
אבל הסכם גירושין מקבל תוקף פסק-דין בבימ"ש. בכל זאת אפשר לפתוח אותו מחדש?
הסכם גירושין אכן מאושר בבימ"ש, וביהמ"ש אמור לברר בדיון לאישור ההסכם שהצדדים חתמו מתוך הבנה ורצון חופשי. לכן קשה יותר להוכיח טענות מסוג שלא הבנו טוב את ההסכם או שכפו עלינו לחתום. אמרתי קשה, לא בלתי אפשרי. למשל, בעל אחד הוכיח שאשתו איימה עליו שאם לא יחתום על כל מה שהיא רוצה, היא תלשין להוריו שהוא ניסה להתאבד. לכן, ההסכם בוטל ע"י ביהמ"ש.
אם אחרי הגט מתברר לי שכל חברותיי עשו הסכמים טובים יותר משלי, נניח קיבלו יותר מזונות ממני – האם אוכל לבטל את ההסכם?
לא. טעות בכדאיות העסקה אינה עילה לביטול הסכם. צריך לברר לפני שחותמים אם זו עסקה טובה או לא. לפי הפסיקה, אין דבר כזה "הסכם גירושין סביר", כי אנשים מוכנים לעתים קרובות לתת את יד ימינם בשביל לקבל גט, ובטח שמוכנים לוותר על רכוש או מזונות.
מתי בכ"ז יבטלו הסכם? – למשל מקרה שרק צד אחד היה מיוצג ע"י עו"ד, ובעצם סידר את הצד השני. או שצד אחד היה חסר ניסיון, או סבל מחולשה שכלית או גופנית, גם אם חולשה זמנית, והצד השני ניצל זאת כדי להחתימו על ההסכם.
ואם לא רימו אותי ולא כלום, אבל הנסיבות השתנו – למשל: לא צפיתי את כל ההוצאות שתהיינה לי על הילדים? או שהגרוש שלי פתאום זכה בלוטו?
עו"ד אודליה אלטמן מבקשת להבהיר כי נושא המזונות תמיד פתוח לתביעות להגדלת או הקטנת הסכום, ובלבד שחל שינוי נסיבות עובדתי מהותי. נושא המשמורת והסדרי הביקורים גם הוא פתוח תמיד לשינוי, לפי עקרון העל של טובת הילד. נושא חלוקת הרכוש הוא סגור, אלא אם יש עילת בטלות כמו שהדגמתי קודם.
האם ניתן לבטל רק חלק מההסכם?
לרוב לא. ביהמ"ש רואה בהסכם גירושין מעין "עסקת חבילה", שאי אפשר לבטל רק חלק ממנה. בכל זאת, אם תנאי ההסכם אינם שלובים זה בזה, וניתן להפרידו לחלקים, יש תקדימים שביהמ"ש ביטל רק חלק מההסכם. למשל: הסכם שנתן לאישה זכות לרכוש מהבעל את הדירה המשותפת בעד 20,000 ₪, ישולמו לו על פני 11 שנה. היא לא שילמה, והבעל ביקש לבטל את האופציה הזו. ביהמ"ש נעתר לו, וביטל רק את החלק הזה בהסכם, כי לא הוגן לתת לה לשלם סכום כה פעוט עבור הדירה.
מה קורה כשעושים הסכם גירושין, ואח"כ חוזרים לחיות יחד?
אם חיים יחד אחרי שנחתם הסכם גירושין, בין אם הצדדים כבר התגרשו ובין אם לאו, ההסכם מתבטל בעצמו, מכללא, ע"י התנהגותם של הצדדים, אלא אם כתוב בו אחרת. בנוסף, מבחינה הלכתית, אם לנים יחד [סקס עם האקס] זה נקרא "מחזיר גרושתו" וצריך שוב להתגרש.
למידע נוסף אודות עו"ד אודליה אלטמן