הבסיס ההיסטורי של חוק תמ"א 38
חוק תמ"א 38 הינו חוק שאושר בכנסת בשנת 2005 והוא החוק המקיף לתוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה. המצב לפני חוק תמ"א 38 היה כזה: מרבית המבנים בישראל שנבנו לפני שנת 1980, נבנו לפי תקן ישן. מבנים שנבנו לאחר השנה הזו, עומדים בתקן הישראלי החדש שנותן מענה לעמידות המבנה בפני רעידת אדמה. עקב מיקומה הגיאוגרפי של ישראל, וההיתכנות של רעידות אדמה באזורנו, הבינו כי את כל יסודות המבנים שלא נבנו לפני התקן החדש יש לחזק, והאחריות מוטלת על בעלי המבנים. בעלי המבנים לא ששו לבצע חיזוק יסודות עד שנהגה חוק תמ"א 38, כיוון שהעלות גבוהה מאוד ואין לכך כל תועלת כלכלית. חוק תמ"א 38 בא להתמודד עם המצב הזה וליצור מסגרת תמריצים בה למעשה ישתלם כלכלית לבעלי המבנים לבצע את החיזוק ולמזער את הנזק הפוטנציאלי של רעידות אדמה.
על אודות עיקרי חוק תמ"א 38
חוק תמ"א 38 מגדיר ראשית מי הם הנכללים במסגרת החוק. חוק תמ"א 38 הוא מקיף וכולל בתוכו המון הטבות, ועל כן התנאים שצריך שיתקיימו לגבי מבנה על מנת שהמבנה יהיה חלק מחוק תמ"א 38 הם לא מעטים. ההחלטה בנוגע לזכאות להיות חלק מתמ"א 38 היא בידי ועדה מקומית לתכנון ובנייה שמכירה את נבכי חוק תמ"א 38 ותנאי העמידה בו. כמו שנאמר לעיל, חוק תמ"א 38 בא ליצור מסגרת מדרבנת לחיזוק יסודות מבנים רעועים שלא נבנו עם יכולת עמידה בפני רעידות אדמה. חוק תמ"א 38 יוצר למעשה שני גורמים עיקריים שגורמים לאותה מוטיבציה לצאת אל הפועל – ראשית, חוק תמ"א 38 מעניק למי שיבצע חיזוק יסודות מבנים, זכויות בנייה. המשמעויות של הענקת זכויות בנייה משתנות ממקרה למקרה – זה יכול להיות הוספת דירות לבניין, בניית מרפסות, הוספת מעלית ועוד. כך יוצא, שאמנם קיימת הוצאה כלכלית על חיזוק יסודות הבניין, אך לצידה ישנה הכנסה משמעותית שעולה על ההוצאות. שנית, חוק תמ"א 38 כולל בתוכו המון הטבות והקלות מס. כמו כן, חוק תמ"א 38 חוסך רבות בבירוקרטיה שבעלי המבנה צריכים לעבור בדרך אל אישורי התוכנית. כולנו יודעים עי בירוקרטיה ומיסים גבוהים יכולים להרתיע קבלנים רבים, ולכן חוק תמ"א 38 מאפשר גמישות רבה גם בנושא זה, והכל כדי למזער נזקים לקראת רעידת אדמה פוטנציאלית באזורנו.
חוק תמ"א 38 מקבל תנופה מאז שנת 2008
מאז שנת 2008, חוק תמ"א 38 מקבל תנופה משמעותית והמון תוכניות יוצאות אל הפועל במסגרתו. הערים המובילות כיום ביישום חוק תמ"א 38 הן הרצליה, בת-ים, אשדוד, ראשון-לציון, תל-אביב, רמת-גן, רעננה וירושלים. חוק תמ"א 38 הוא תוכנית מוצלחת של הממשלה, ולצד החקיקה המשלימה לו שיוצרת מעטפת נוחה לפעולה בכל התחומים – הוא מביא אותנו להכנה טובה יותר לקראת רעידות אדמה וכמובן קריטי להצלת חיי אדם.