תמ"א 38 הינה שם נרדף לתוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה. חשוב ורצוי לחזק מבנים שלא עומדים בתקן תמ"א 38 בעמידותם לרעידות אדמה, עד להתאמתם אליו. לתוכנית תמ"א 38 הוספו מספר עקרונות:
חוק מיסוי מקרקעין – פטור לדיירי הבניין מתשלום מס שבח ומס מכירה: דייר אשר רוצה למכור את דירתו וזו שופצה לפי תוכנית תמ"א 38, לא ישלם מס שבח ומכירה על התוספות שהתווספו לדירה.
חוק התכנון והבנייה – צמצום היטל ההשבחה והאגרה (במחוז תל אביב אין אישור להענקת הפטור).
חוק המקרקעין – כדי לאשר את חיזוק המבנה דרוש רוב של 2/3 מבעלי הדירות בבניין. תוכנית תמ"א 38 קיבלה אישור משום שהיא מהווה מענה אמת לסכנת רעידת אדמה חזקה אשר בהחלט עשויה להתרחש באיזורינו. עם זאת בלתי אפשרי לנצל את כל זכויות הבנייה לפי תמ"א 38 במידה ולא כל בעלי הדירות הסכימו על ביצוע התוכנית. הדבר עשוי לפגוע ברמת הכדאיות של מימוש התוכנית עבור בניין בו אין הסכמה כללית בעד מימוש התוכנית.
מי זכאי לקבל אישורים לחיזוק מבנים לפי תמ"א 38?
מתוך רצון לעידוד קבלנים בחיזוק מבנים לפי תמ"א 38, אישרה הממשלה הקלות מס רבות ופטורים ייחודיים. זכאים למימוש תמ"א 38 לפי המאושר בחוק בניינים אשר נבנו במסגרתם של היתרי בנייה אשר הוצאו לפני ה-1.1.1980, בניינים אשר גובהם עולה על שתי קומות ומבנים אשר שטחם גדול מ-400 מ"ר.
רעידת אדמה בישראל – יתכן דבר כזה?
לפי הערכות, לפחות 40% מן המבנים בישראל לא יעמדו ברעידת אדמה חזקה ולא נבנו לפי תקן תמ"א 38. בישראל וסמוך לה התרחשו כמה רעידות אדמה בפחות ממאה השנים האחרונות. בשנת 1927 התרחשה רעידת אדמה בעוצמה גבוהה – 6.2 בסולם ריכטר. ברעידת אדמה זו נהרגו 300 בני אדם, נפצעו אלפים ונגרם נזק רב מאוד לרכוש.
בשנת 1984 התרחשה רעידת אדמה חזקה נוספת בעמק יזרעאל ובשנת 1995 התרחשה רעידת אדמה חזקה בדרום הארץ. רעידת אדמה זו הגיעה באזור מצרים לעוצמה של 7.1 בסולם ריכטר. קשה לחזות במדוייק את רעש האדמה הבא, אך מניסיון השנים האחרונות ידוע כי הוא עשוי להיות קטלני. חשוב והכרחי להיות מוכנים לו. תוכנית תמ"א 38 מהווה את העוגן למוכנות זו ולהגנה מירבית על הציבור.
מה כולל חיזוק הבניין לפי תוכנית תמ"א 38?
הוספת ממ"דים והגדלת יחידות דיור קיימות, התקנת מעליות חדישות, הוספה של מרפסות שמש לדירות. שיפוצן של כל חזיתות הבניין, שדרוג לובי הבניין, שיפוצה של גינת הבניין, שיפוצן ושיפורן של דרכי הגישה לבניין, מקלט, חדר אשפה חדר גז, חניות וכו', החלפתן ושיפוצן של תשתיות הבניין – תשתית הביוב, מערכת החשמל, דודי השמש וכו'.