אתם העצמאים ובעלי העסקים נדרשים לעיתים קרובות לקבלת החלטות בתחומים שונים : החל בבחירת הספקים שלנו,באיזה מדיה לפרסם,איך לסדר את הסחורה בעסק,בחירת עובדים,קבלת מימון,רכישת ציוד ועוד ועוד ועוד.... רובנו מקבלים את ההחלטה מבלי לבחון את כל האפשרויות העומדות בפנינו ולכן סביר להניח שההחלטה שקיבלנו היא לא ההחלטה הטובה ביותר שיכולנו לקבל. אני רוצה להציג בפניכם תהליך פשוט של קבלת החלטות ואני מבקש לא לפסוח ולא לקצר את התהליך כי כל שלב מקרב אותנו לקבלת החלטה הטובה ביותר המבוססת גם על נתונים ולא רק על תחושות ורגשות. פרמטר חשוב בקבלת החלטות הוא הניסיון ,ככל שנבצע יותר תהליכי קבלת החלטות כך ישתפרו ההחלטות שנקבל.
תהליך קבלת החלטות
אחד המודלים הנפוצים ביותר לתיאור של תהליך קבלת החלטות מורכב מן השלבים הבאים:
1.איסוף נתונים - איסוף הנתונים המשמשים בסיס לקבלת ההחלטה. יש לאסוף נתונים לגבי החלופות העומדות על הפרק לעיתים מדובר בנתונים הזמינים מיידית למחליט, בהתאם לניסיון חייו, ולעתים מדובר בנתונים המצריכים השקעה רבה באיסופם.
2.גיבוש חלופות - הצגה של החלופות העומדות על הפרק.
3.שקילת החלופות השונות - השוואה בין האפשרויות, באמצעות בדיקת יתרונות וחסרונות של כל אחת מהן. שקילת החלופות היא לעתים פעולה אינטואיטיבית, ולעתים נעשית בצורה שיטתית ומורכבת, לעתים מסייעת בתהליך זה מערכת תומכת החלטה, ולעתים מסייע לכך יועץ בשר ודם.
4.בחירת חלופה - קבלת ההחלטה - בחירת החלופה המועדפת.
אני רוצה להוסיף את השלב החמישי שהוא שלב חשוב מאוד בלמידה ובניסיון בתהליך קבלת החלטות.
5.מעקב אחרי החלופה המועדפת - לאחר שבחרנו את החלופה המועדפת אנחנו בוחנים אותה לתקופה מוגדרת מראש מבחינת הפקת תוצאות הרצויות לנו. במידה והחלופה שבחרנו לא עומדת במבחן התוצאה מומלץ להחליף חלופה או לבחון מדוע החלופה שבחרנו לא הצליחה.
ישנן אפשרויות נוספות לתיאור תהליכי קבלת החלטות וייתכן אף שישנם מספר סוגים של תהליכי קבלת החלטות. דוגמה מובהקת לכך היא כי לעתים אנו מקבלים החלטה על בסיס תחושה פנימית ללא ביצוע תהליכים הכרתיים מורכבים.
דוגמא :מר ישראלי זקוק למכונה לעסק שלו שעלותה 100,000 ש"ח. הוא צריך להכריע באחת משני החלופות הבאות:
1.1.לרכוש את המכונה .
1.2.להשכיר את המכונה לתקופה של חמש שנים - ליסינג.
מר ישראלי מחליט להשתמש בתהליך קבלת ההחלטות.
1.איסוף נתונים - מר ישראלי יוצא למסע קניות ,פונה לשני בנקים גדולים ומבקש לקבל מהם הצעה לגבי גובה הרבית וההוצאות הנלוות לקבלת ההלוואה ,במקביל הוא פונה לשתי חברות ליסינג ומבקש מהם לדעת מהם התנאים לרכישת המכונה בליסינג.
2.גיבוש החלופות - מר ישראלי רוצה להחליט האם לרכוש את המכונה בהלוואה או להשכירה דרך חברת ליסינג.
3.שקילת החלופות השונות - לאחר שמר ישראלי אסף את הנתונים וגיבש את החלופות הוא מכין רשימה של יתרונות ושל חסרונות לגבי כל חלופה.
3.1. חלופה 1 - קניית מכונה:
יתרונות:
? מימון זול.
? בעלות על המכונה.
חסרונות:
? מימון חלקי צריך להביא כסף מהבית - 30% ממחיר המכונה.
? ירידת ערך .
? עלויות ביטוח גבוהות.
? עלויות הובלה והרכבה.
. חלופה 2 - להשכיר את המכונה.
יתרונות:
? מימון מלא,התחייבות על תשלום חודשי.
? אפשרות לשדרג את המכונה לאחר שנתיים.
? אין ירידת ערך .
? כולל עלויות ביטוח, הובלה והרכבה.
חסרונות:
? מימון יקר.
? אין בעלות על המכונה.
4.בחירת חלופה - מר ישראלי מחליט לקנות את המכונה.
5.מעקב אחרי החלופה - במקרה הזה המעקב אחרי החלופה ובדיקת החלופה תעשה כאשר מר ישראלי יחליט לרכוש מכונה נוספת מכיוון שההחלטה נלקחה על בסיס תחושה ואמונת יסוד שבעלות עדיפה על השכרה "זורקים פחות כסף ויש לנו נכס שניתן למכור אותו.
טיפ
תשתמשו בטכניקה בכל מצב שאתם צריכים לקבל החלטה וזה כולל גם החלטות הנושאים פרטיים. כי ככל שתתרגלו זאת יותר תלמדו לקבל את ההחלטות הנכונות לכם