הקדמה -
מאמר זה הינו אחד מסדרה של עשרות מאמרים שכתבתי, שמטרתם לתת מידע מקצועי לחולים ונפגעים, כיצד לממש את המגיע להם, כצעד חשוב בשיקום ובחזרה לחיים. חלק מהמאמרים דן בפרוצדורות השונות, כיצד לגשת לוועדות רפואיות בביטוח הלאומי, מס הכנסה, משרד הביטחון, קרן הפנסיה, חברת הביטוח. מאמרים אחרים, חשובים אף יותר, מתארים את התהליך האפשרי של חזרה לחיים, מתוך כוחות פנימיים. כיצד להפוך את המצוקה הבריאותית, לנקודת הזדמנות?
הנני רופא ומשפטן. לאחר שחליתי מאד בעצמי; ולאחר שאחד מילדי נפגע קשה בפיגוע התאבדות, כחייל - הבנתי מקרוב את עולמם של החולים והנפגעים. הבנתי עד כמה יש צורך בהקטנת הנזק הכלכלי, שמתלווה תמיד לנזק הבריאותי. עד כמה קשה לחולה להשתקם, כאשר יש לו אי נוחות, או אפילו מצוקה כספית. הבנתי גם עד כמה קשה להתמודד מול הוועדות הרפואיות השונות, המנוכרות ולעיתים אף מזלזלות. נרתמתי לעניין, שכן כרופא ומשפטן יש לי את כל הכלים הדרושים על מנת להצליח לקבל את מה שמגיע בוועדות הרפואיות. לקבל את מה שמגיע לפי החוק והדין. מה שמגיע כדי לסייע לו להשתקם, או לפחות לא להידרדר. לאחרונה התחלתי לכתוב את הידע שלי ולפרסמו באינטרנט, כשירות עבורך. בנוסף הנני פועל בחברת בר מדיקס - למימוש זכויות רפואיות http://www.barmedics.co.il , הפועלת מתוך הבנת החולה והנפגע, בצורה מקצועית ובגישה מאד אכפתית.
כיצד נכון להופיע בפני הוועדה ?
עומדים לרשותך בדרך כלל, כמה עשרות שניות על מנת להציג ולהסביר את המצב הרפואי מנקודת מבטך ובשפתך.. לאחר מכן קרוב לוודאי שהרופא יקטע דבריך ויתחיל לשאול שאלות. יש מקרים שאף זה לא יינתן לך. לכן יש להבין שיש לך הזדמנות קצרה וחד פעמית להדגיש את מה שנראה בעיניך הנקודות החשובות. כל מילה קובעת!! אין מקום לתיאורים מפורטים ואין זמן לדיבורים שאינם ממוקדים. הרופא בוועדה אינו הרופא המטפל שלך. אין לו היכרות קודמת עימך. הוא אינו אמור לנסות לחקור את מצבך ולנסות להקל עליך. למרות שהוא לא מכיר אותך, הוא אמור להבין את התמונה הרפואית בתוך דקות ספורות ואז לקבוע את גובה הנכות, שהיא המפתח שלך לכסף.
לכן יש ללמוד ולתכנן כיצד להופיע בפני הוועדה. קיימים קורסים כיצד לתמצת דבריך ל- 20 שניות, אף אם המצב הרפואי הינו מורכב. להלן מספר כללי יסוד. אין זה מחליף את מה שניתן ללמוד בקורס או בדרכה של גורם רפואי שהתמחה בכך. גורם המבין את הדינאמיקה בוועדה, ומבין את השפה והחשיבה הרפואית.
* כלל א' – לנהוג בנועם הליכות.
* כלל ב' – לא להגזים, או להציג.
* כלל ג' – לזכור שיש לך זמן קצר ביותר להציג את בעייתך. ניתן להכין דבריך בכתב ולקרוא אותם בפני הוועדה. ניתן להגישם לוועדה. ניתן וכדאי להתכונן עם גורם מקצועי !
* כלל ד' - לעמוד על כך שדבריך ירשמו.
* כלל ה' – כדאי לדבר על המגבלות. אין טעם להפליג בתיאורי סבל וכאב.