הקדמה -
מאמר זה הינו אחד מסדרה של עשרות מאמרים שכתבתי, שמטרתם לתת מידע מקצועי לחולים ונפגעים, כיצד לממש את המגיע להם, כצעד חשוב בשיקום ובחזרה לחיים. חלק מהמאמרים דן בפרוצדורות השונות, כיצד לגשת לוועדות רפואיות בביטוח הלאומי, מס הכנסה, משרד הביטחון, קרן הפנסיה, חברת הביטוח. מאמרים אחרים, חשובים אף יותר, מתארים את התהליך האפשרי של חזרה לחיים, מתוך כוחות פנימיים. כיצד להפוך את המצוקה הבריאותית, לנקודת הזדמנות?
הנני רופא ומשפטן. לאחר שחליתי מאד בעצמי; ולאחר שאחד מילדי נפגע קשה בפיגוע התאבדות, כחייל - הבנתי מקרוב את עולמם של החולים והנפגעים. הבנתי עד כמה יש צורך בהקטנת הנזק הכלכלי, שמתלווה תמיד לנזק הבריאותי. עד כמה קשה לחולה להשתקם, כאשר יש לו אי נוחות, או אפילו מצוקה כספית. הבנתי גם עד כמה קשה להתמודד מול הוועדות הרפואיות השונות, המנוכרות ולעיתים אף מזלזלות. נרתמתי לעניין, שכן כרופא ומשפטן יש לי את כל הכלים הדרושים על מנת להצליח לקבל את מה שמגיע בוועדות הרפואיות. לקבל את מה שמגיע לפי החוק והדין. מה שמגיע כדי לסייע לו להשתקם, או לפחות לא להידרדר. לאחרונה התחלתי לכתוב את הידע שלי ולפרסמו באינטרנט, כשירות עבורך. בנוסף הנני פועל בחברת בר מדיקס - למימוש זכויות רפואיות http://www.barmedics.co.il , הפועלת מתוך הבנת החולה והנפגע, בצורה מקצועית ובגישה מאד אכפתית.
נכות כללית - מטרת הקצבה
ביטוח נכות כללית משלם קצבה חודשית למי שעקב נכותו צומצם כושר השתכרותו (מקור הנכות אינו רלוונטי). במסגרת ביטוח נכות משולמות גם גמלה לילד נכה וקצבה לשירותים מיוחדים לנכים קשים וכן ניתן סיוע בהכוונה מקצועית.
תושב ישראל - בגבר – 18-67, באשה – 18-62
שיקום מקצועי
זכאות
נכות בשיעור של 20% לצמיתות לפחות
תנאי זכאות
- עקב ליקויו אין הוא מסוגל לעסוק בעבודתו או בעבודה מתאימה אחרת.
- הוא זקוק להכשרה מקצועית כדי לשוב לעבודתו או כדי לעבוד בעבודה מתאימה אחרת.
- הוא מתאים לדעת המוסד לביטוח לאומי לשיקום מקצועי.
הטבות נלוות
1. לימוד מקצוע.
2. דמי שיקום- לכיסוי הוצאות מחיה של הנכה בזמן לימוד המקצוע, בתנאי שהוא לומד 20 שעות שבועיות לפחות.
א. למקבל קצבת נכות חלקית- בזמן לימוד המקצוע תשולם קצבתו עד סכום הקצבה המשולם לבעל דרגת אי כושר בשיעור של 100%, לפי מספר התלויים בו.
ב. מי שאינו מקבל קצבת נכות- יקבל בזמן לימוד המקצוע דמי שיקום בסכום הקצבה המשולמת לבעל דרגת אי כושר בשיעור של 75% ומעלה לפי מספר התלויים בו.
ג. המקבל קצבת נכות מלאה- אינו זכאי לתשלום דמי שיקום בזמן לימוד המקצוע.
תשלומים אחרים
- הוצאות שכר לימוד ומכשירי לימוד.
- הוצאות נסיעה אל מקום הלימודים וממנו.
- במקרים מיוחדים, יסייע המוסד גם ברכישת מכשירי עבודה לשימוש המשתקם
בקשה לשיקום מקצועי
- יש להגיש בטופס מיוחד בסניף המוסד לביטוח לאומי שבמקום המגורים.
- יש להגיש את הבקשה בתוך שנה מיום שנקבעה דרגת נכות מעבודה לצמיתות
חובות הנפגע
- חובת התייצבות בפני פקיד השיקום לשם מתן הדרכה בבחירת מקצוע בקשר לשיקומו ולשם ביצוע בדיקות ומבחנים.
- חובת המצאת מסמכים ותעודות שפקיד הרישום ידרוש להוכחת תנאי הזכאות.
שלילת התשלום
המוסד רשאי להפחית, להשהות או לשלול תשלום אם הנפגע נעדר ללא הצדקה מהמקום בו ניתנת לו הכשרה מקצועית לשיקומו או שהוא, לדעת פקיד השיקום מתרשל בהכשרתו המקצועית והוא ממשיך להתרשל לאחר שפקיד השיקום התרה בו בכתב.
זכויות נלוות למקבלי קצבת נכות-
1. רשויות מקומיות
בעלי דרגת אי כושר השתכרות בשיעור של 75% ומעלה זכאים להנחה בשיעור של 80% במיסי ארנונה. בעלי דרגת אי כושר השתכרות בשיעור של פחות מ- 75% ודרגת נכותם הרפואית היא בשיעור של 90% ומעלה זכאים להנחה בשיעור של 40% במיסי ארנונה. הורים מקבלי קצבת ילד נכה, שהילד מוחזק על ידם, זכאים להנחה בשיעור של 25% במיסי ארנונה, עד מקסימום 100 מ"ר משטח הדירה.
2. הנחה באגרות חינוך ומעונות
3. משרד הבינוי והשיכון-
בעלי דרגת אי כושר השתכרות בשיעור 75% לפחות זכאים לסיוע בשכר דירה (מגורם ציבורי או פרטי), ברכישת דירת קבע מאחת החברות הציבוריות (חלמיש, עמידר, עמיגור, פרזות, שיקמונה וחלד).
4. הנחה בעד שירותי טלפון
בעלי דרגת נכות רפואית בשיעור 80% ומעלה ודרגת אי כושר בשיעור 75% זכאים להנחה בפעימות מונה, דמי שימוש ודמי התקנת טלפון.
5. משרד האוצר- מס הכנסה
בעלי דרגת נכות רפואית משוקללת בשיעור של 90% ומעלה, וכן בעלי דרגת נכות רפואית בשיעור של 100% פטורים מתשלום מס הכנסה עד לתקרת הכנסה מסוימת.
את הבקשה יש להגיש לפקיד השומה במקום המגורים.
6. משרד האוצר- מס רכישה
בעלי דרגת אי כושר השתכרות של 75% לפחות זכאים להנחה במס רכישה.
בעלי דרגת נכות רפואית משוקללת בשיעור של 90% ומעלה, וכן בעלי דרגת נכות רפואית בשיעור של 100% לצמיתות זכאים להנחה במס רכישה.
7. מנהל מקרקעי ישראל
בעלי דרגת נכות רפואית בשיעור של 80% לפחות, זכאים לפטור או הנחה בדמי הסכמה המשולמים למינהל מקרקעי ישראל.
את הבקשה יש להפנות למינהל מקרקעי ישראל במקום המגורים.
8. פטור מאגרת רישוי
בעלי דרגת נכות רפואית בשיעור 60% ומעלה- יש לפנות למשרד הרישוי עם האישור על האחוזים הרפואיים.
9. פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי
מקבל קצבת נכות שאין לו כל הכנסה אחרת פטור מתשלום דמי ביטוח בעד הזמןשמגיעה לו הקצבה. מקבל קצבת נכות שנקבעה לו דרגת אי כושר להשתכר בשיעור של 75% לפחות לצמיתות פטור מתשלום דמי ביטוח בעד הזמן שמגיעה לו הקצבה גם אם יש לו הכנסה אחרת.
אם הוא עובד עצמאי- עליו לשלם דמי ביטוח נפגעי עבודה.
10. הנחה בתחבורה ציבורית
מקבלי קצבת נכות כללית בעלי דרגת אי כושר להשתכר בשיעור של 75% לפחות זכאים להנחה בתחבורה הציבורית. תעודת זכאות להנחה נשלחת אוטומטית אחת לשנתיים. אין צורך לפנות למשרד התחבורה.
11. קופות חולים
מקבלי קצבת נכות כללית זכאים לפטור מתשלום בעד ביקור אצל רופא פנימי ומקצועי, בעד התחייבות בבית חולים ובעד ביקור במכונים ובמרפאות חוץ.
12. שיקום מקצועי
ראה למעלה.
קצבה לשירותים מיוחדים
קצבה לשירותים מיוחדים לנכים קשים משולמת למבוטחים; גבר בגיל 18-67, אישה בגיל 18-62 הזקוקים לעזרת אדם אחר בביצוע פעולות יום יום, או להשגחה למען בטיחותם ובטיחות הסובבים אותם. הקצבה מיועדת לטיפול בנכים אלה ולעזרת בית לשירותם.
תנאי הזכאות לקצבה
- הנכה מקבל קצבת נכות (לפי נכות כללית) ויש לו נכות רפואית בשיעור של 60% לפחות
או
אינו זכאי לקצבה ונקבעה לו נכות בשיעור של 75% לפחות ובתנאי שמתקיימים בו התנאים הבאים:
א. הוא היה מבוטח בעת הגשת התביעה.
ב. הכנסתו מעבודה אינה עולה על הסכום הקבוע בתקנות (רבע מהשכר הממוצע).
ג. הוא אינו מקבל קצבה מיוחדת לנכה עבודה מן המוסד לביטוח לאומי ואינו מקבל תשלום בעד טיפול אישי או בעד עזרה בבית, עפ"י חוק כלשהו.
ד. הוא אינו מקבל גמלת ניידות (למעט חריגים).
- הוא נמצא בישראל (בתנאים מסויימים משולמת קצבה לתקופה מוגבלת גם לנכה השוהה בחו"ל).
- אינו מאושפז במוסד.
תחילת הזכאות לקצבה
הזכאות מתחילה לאחר שעברו 90 יום מהיום בו הפך האדם זכאי לקצבת נכות או מהיום בו נקבעו לו 75% נכות רפואית אם אינו מקבל קצבת נכות.
גבר שמלאו לו 67 שנה ואישה שמלאו לה 62 אינם זכאים לקצבה מיוחד, אלא אם כן הגישו את התביעה לקצבה המיוחדת ונמצאו זכאים לה לפני הגיעם לגיל זה.
מי שזכאי לקצבה מיוחדת וגם לקצבת סיעוד יבחר באחת משתי הקצבאות.
שיעורי הקצבה המיוחדת
- מי שתלוי בעזרה מן הזולת בעשיית רוב פעולות היום-יום ברוב שעות היממה, או שהוא זקוק להשגחה מתמדת, זכאי לקצבה מיוחדת בסכום השווה ל- 50% מקצבת נכות מלאה ליחיד.
- מי שתלוי בעזרה רבה מן הזולת בעשיית כל פעולות היום-יום ברוב שעות היממה, זכאי לקצבה מיוחדת בסכום השווה לקצבת נכות מלאה ליחיד (100%).
- מי שתלוי לחלוטין בעזרת הזולת בעשיית כל פעולות היום-יום בכל שעות היממה, זכאי לקצבה מיוחדת בסכום השווה ל- 150% מקצבת נכות מלאה ליחיד.
- עקרת בית תקבל את מלוא הגמלה המגיעה לה לפי הקריטריונים הרגילים.
ערעור על החלטת פקיד התביעות
החלטת פקיד התביעות בדבר הזכאות לקצבה ניתנת לערעור בפני הוועדה הרפואית לעררים בתוך 3 חודשים מתאריך קבלת ההודעה של פקיד התביעות