הקדמה -
מאמר זה הינו אחד מסדרה של עשרות מאמרים שכתבתי, שמטרתם לתת מידע מקצועי לחולים ונפגעים, כיצד לממש את המגיע להם, כצעד חשוב בשיקום ובחזרה לחיים. חלק מהמאמרים דן בפרוצדורות השונות, כיצד לגשת לוועדות רפואיות בביטוח הלאומי, מס הכנסה, משרד הביטחון, קרן הפנסיה, חברת הביטוח. מאמרים אחרים, חשובים אף יותר, מתארים את התהליך האפשרי של חזרה לחיים, מתוך כוחות פנימיים. כיצד להפוך את המצוקה הבריאותית, לנקודת הזדמנות?
הנני רופא ומשפטן. לאחר שחליתי מאד בעצמי; ולאחר שאחד מילדי נפגע קשה בפיגוע התאבדות, כחייל - הבנתי מקרוב את עולמם של החולים והנפגעים. הבנתי עד כמה יש צורך בהקטנת הנזק הכלכלי, שמתלווה תמיד לנזק הבריאותי. עד כמה קשה לחולה להשתקם, כאשר יש לו אי נוחות, או אפילו מצוקה כספית. הבנתי גם עד כמה קשה להתמודד מול הוועדות הרפואיות השונות, המנוכרות ולעיתים אף מזלזלות. נרתמתי לעניין, שכן כרופא ומשפטן יש לי את כל הכלים הדרושים על מנת להצליח לקבל את מה שמגיע בוועדות הרפואיות. לקבל את מה שמגיע לפי החוק והדין. מה שמגיע כדי לסייע לו להשתקם, או לפחות לא להידרדר. לאחרונה התחלתי לכתוב את הידע שלי ולפרסמו באינטרנט, כשירות עבורך. בנוסף הנני פועל בחברת בר מדיקס - למימוש זכויות רפואיות http://www.barmedics.co.il , הפועלת מתוך הבנת החולה והנפגע, בצורה מקצועית ובגישה מאד אכפתית.
רשימת הזכויות הכספיות של נפגע בעבודה, בביטוח הלאומי
מטרת הביטוח: ביטוח נפגעי עבודה נועד לפצות עובדים על תאונה או מחלה שקרתה תוך כדי ועקב העבודה. החוק מבחין בין תאונת עבודה לבין מחלת מקצוע.
תאונת עבודה: תאונה שהתרחשה תוך כדי ועקב העבודה, לרבות תאונה בדרך אל העבודה וממנה ותאונה בנסיבות המפורטות בחוק.
מחלת מקצוע: מחלה שנגרמה עקב העבודה, ומופיעה ברשימת המחלות המוכרות בתקנות הביטוח הלאומי.
התשלומים המגיעים לנפגע עבודה:
1. דמי פגיעה: תשלום בגין היעדרות מעבודה עקב תאונת עבודה או מחלת מקצוע שלא יעלה על 91 יום. דמי פגיעה יחושבו לפי 75% מהשכר הממוצע ברבע השנה שקדמה לפגיעה.
2. מענק נכות מעבודה: נפגע עבודה בעל דרגת נכות גבוה 10% ונמוכה מ- 20% יקבל מענק חד פעמי בשיעור קצבה חודשית כפול 43.
3. קצבת נכות מעבודה:
3.1. נפגע עבודה בכל דרגת נכות זמנית הגבוהה מ- 10% ,
3.2. לנכה שנקבעה לו דרגת נכות צמיתה גבוה מ- 20% יהיה זכאי לקצבה המחושבת לפי גובה הנכות ולפי 75% מהשכר הממוצע ברבע השנה שקדמה לפגיעה. לעצמאים - לפי המקדמות!
4. קצבת / מענק תלויים: קצבה בגובה 40% עד 100% מהקצבה שהייתה מגיעה למבוטח, אילו היה נכה בעל דרגת נכות של 100%, בהתאם למספר התלויים. או לחילופין מענק חד פעמי בסכום של 36 קצבאות חודשיות לאלמן/ה.
5. שיקום מקצועי: מי שנכותו למעלה מ- 10%, ואינו יכול לשוב לעבודתו, זכאי לשיקום מקצועי, כולל סיוע באבחון והכוונה מקצועית, תשלום דמי שיקום בזמן הלימודים, וכיסוי הוצאות הקשורות ללימודים.
6. נכה נזקק: מי שלאחר 91 הימים הקצובים לדמי פגיעה, עדיין נמצא באי כושר עבודה מוחלט (לפי הקריטריונים הנקובים), יהא זכאי לעוד 3 חודשים של גמלה בגובה 75% מהשכר הממוצע ברבע השנה שקדמה לפגיעה, במידה ויוכיח מצב כלכלי מתאים. לדוגמא – באם מחזיק רכב מכל סוג – לא יהא זכאי למענק זה.