אישה שקיבלה פסק דין למזונות או החלטה בדבר מזונות זמניים, ובעלה לא משלם לה את הסכום שנפסק לזכותה, יכולה לפעול בשתי דרכים: לפנות למוסד לביטוח לאומי או לפנות ללשכת ההוצאה לפועל לצורך ביצוע פסק דין למזונות.
במקרים בהם קיים פסק דין המחייב את בן הזוג לשלם מזונות, אך אלו אינם משולמים - ניתן לפנות אל לשכת ההוצאה לפועל ולפתוח תיק נגד בן הזוג. גביית מזונות בהליך הוצאה לפועל הנה אחת הדרכים היעילות ביותר לקבל את הכסף לו הנכם זכאים. אולם, מאחר ומדובר בהליך מורכב שלעיתים אורך זמן רב, מומלץ להיעזר בשירותיהם של עורכי דין הבקיאים בתחומים המשפטיים הרלוונטיים, הן בתחום דיני משפחה והן בהליכי ההוצאה לפועל.
ההליכים בלשכת ההוצאה לפועל מתחילים בפתיחת תיק. יש לפנות למודיעין או למדור פתיחת תיקים בלשכה ולקבל טפסי "פתיחת תיק". כמו-כן יש לשלם אגרה. לאחר מכן יש למלא את הטפסים בהקפדה יתרה, שכן אי דיוק עלול להוביל לבעיה בגביית הכספים מהחייב. לאחר הגשת הבקשה לפתיחת התיק, תישלח אזהרה על 'פתיחת תיק' לחייב ע"י הלשכה להוצאה לפועל, בצירוף שובר תשלום בגין חובו בדואר רשום, לרבות אישור מסירה, בהתאם לפרטים שנמסרו ע"י האישה. מסירת פרטים לא נכונים תעכב את הבקשה.
פנייה ללשכת ההוצאה לפועל אינה מותנית בשום דבר מלבד הסכם גירושין או פסק דין המזכה במזונות. במקרה זה אין הבדל בין מזונות אישה למזונות ילדים ואתם רשאים לתבוע את כל סכום המזונות שלא שולם.
במידה והחלטתם ללכת בדרך של הוצאה לפועל ישנם מגוון של צעדים שתוכלו לנקוט נגד החייב החל מעיקול משכורת, עיקולי חסכונות, עיקול נכסים כמו דירה או אפילו חלק בדירה וכלה בעיקוב יציאתו מהארץ ואפילו הוצאת פקודת מאסר. חשוב לזכור שבמידה וברצונכם לפנות ללשכת ההוצאה לפועל כדאי לכם להתייעץ עם איש מקצוע, ישנם עורכי דין רבים המתמחים בפניות להוצאה לפועל ומומחיותם תוכל להיות לכם לעזר רב.
מי ששילם מזונות ילדים ובכל זאת ננקטים נגדו הליכי הוצאה לפועל רשאי להתגונן נגדם בטענת 'פרעתי', ואז יקוים דיון בטענה זו. אדם הטוען ששילם מזונות ילדים – נטל ההוכחה עליו ועל כן מומלץ לצבור הוכחות לכל תשלום מזונות ולא להעביר את תשלומי המזונות במזומן ומבלי לקבל על כך אישור. גם ביצוע תשלומים שהינם חלק מהמזונות לצדדים שלישיים (כמו תשלומים ישירות לבית הספר, תשלומי חשמל, רכישת בגדים וכיוצ'ב) בדרך כלל לא יוכרו כתשלומי מזונות ילדים אלא אם הסכם הגירושין הקובע את סכום המזונות או פסק הדין למזונות קובעים מפורשות שהחייב במזונות יוכל לשלם את סכום המזונות לצדדים שלישיים.