עידן ההיי-טק שחדר אל העולם לפני מספר שנים, הניח למעשה פלטפורמות של פיתוחים טכנולוגיים, שצמאים ליצירות ולתוכן ייחודי.
תוכן מקורי זה מתחומים שונים – מוגן בדיני בזכויות יוצרים.
יוצרים של תכנים ויצירות מוגנות אלו, הנם למעשה, על פי דיני זכויות היוצרים בארץ ובעולם, הבעלים של נכסים אלו שהנם קניינם הבלעדי.
שלא כמו מעמד של בעלי נכס נדל"ן שכולנו יודעים מהו, בכל הנוגע למעמדו שלבעל יצירה המוגנת בזכויות יוצרים, המודעות לכך אינה ברורה דיה.
"כל הזכויות שמורות" - המשמעות הפרקטית"
הרשו לי להפריח מיתוס. הטבעת הסימן -©"כל הזכויות שמורות" לא היאשיוצרת את הבעלות, ולא מספקת הגנה פרקטית על אותו יצירה עליהכה רבות.
איןזה אומר שאין להצמדת הסימן המוכר כל ערך, אך יש להפריח את המיתוס שמספיקלהצמיד את הסימן ליצירה כדי לספק ליוצר הגנה ממשית על זכויות היוצרים שלו.
סעיף 11 לחוק זכויות יוצרים התשס"ח- 2007, דן באופן בהיר ותמציתי בהגדרת הבעלות ביצירה מוגנת בזכויות אלו.
"זכויות יוצרים ביצירה היא הזכות הבלעדית לעשות ביצירה, או בחלק מהותי ממנה, פעולה אחת או יותר מהפעולות המפורטות להלן" :
- להעתיק את היצירה
- לפרסמה
- לבצע את היצירה בפומבי
- לשדרה בכל אמצעי- D.V.D, סלולרי, V.O.D, אודיו , רדיו ואמצעי העברה נוספים
- העמדת הצירה לרשות הציבור
- עשיית יצירה נגזרת מהיצירה (עיבוד או תרגום של היצירההמקורית) והן עשיית אחת או יותר מהפעולות המנויות לעיל ביצירה הנגזרת –עיבוד של ספר לקלטת DVD הנה דוגמא קלאסית לעשיית יצירה נגזרת.
מה שאומר שהמחוקק, התאים את רוח החוק, למציאות הקיימת, בכך שנתן ליוצרבעלות בלעדית בתוכן המקורי שנוצר על ידו, והוא היחידי, שרשאי להרשות לאחריםלבצע בה את הפעולות המפורטות לעיל.
חשוב להדגיש, שכלל יסוד בהגדרת יצירה כמוגנת על פי דיני זכויות יוצרים,הוא, שעל היצירה להיות רק מעבר לרעיון. לפיכך, ההגנה ניתנת אך ורק לביטויהמוחשי שיצר היוצר, ביטוי שאדם יכול לקלוט על ידי אחד מחושיו.
ישנה רשימה ארוכה של סוגי היצירות המוגנות, אך לצרכי דיון זהמוצגות מספר דוגמאות : תוכן אינטרנטי (הכולל גם פלטפורמות ייחודיות ותכניםהנמצאים באתרים),סיפורים, שירים, תוכנות מחשב, משחקי מחשב, כללי משחק ,קמפיין פרסום ייחודי, הרצאות, מאמרים, מחקרים, פרסומות, ג'ינגלים,אפליקציות תוכן לסלולר, תסריטים, מצגות, תוכניות עסקיות, עיבודים ותרגומיםליצירות מקוריות, תוכניות ארכיטקטוניות ועוד.
אם כך, ניתן לומר בהכללה שסוגי היצירות המוגנות על פי זכויות יוצריםכוללים את כל עולם התוכן באפליקציות השונות הכולל את התוכן הקיים ברשתהאינטרנט, בספרים, בטלוויזיה, בקולנוע, בתוכנות המחשב, בסלולר, בנגני ה- MPהשונים וכיו"ב .
נוכח ריבוי סוגי היצירות המוגנות בדיני זכויות יוצרים והפצתן המהירהבפלטפורמות השונות, אמנות בינלאומיות שמדינת ישראל גם כן מנויה עליהן,הכירו במעמדו המשפטי של יוצר, כבעלים הבלעדי של יצירתו המוגנת, מעתהיווצרה. ומכאן הטעם שאפשר כיום, למצוא את הסימן המוכר © - כל הזכויותשמורות, מחובר כמעט לכל תוכן.
אומנם כפי שראינו, על פי הדין הקיים, יוצר הוא הבעלים ביצירתו, ממועדהשלמתה, איך נוכל לדעת אם הצהרתו בדבר "כל הזכויות שמורות" , הנה אמת,ושיצירתו איננה "גזורה" תוך הפרת זכויות בוטה, מיצירתו של הבעלים האמיתי שלהתוכן.