תהליך הגירושין הוא ארוך ומתיש ועלוללהוביל לחיכוכים ומריבות. בדרךכללמעורבים ילדים בתהליך שיכולים להיפגע .כדי שהגירושין יתבצעובמהירות, ביעילות וללא בעיותחובה לפנות אלעורך דין המתמחה בתחום שלדיני משפחה. בין המרכיבים החשובים שיש לסכם הוא נושא של המשמורת עלהילדים.
ההורים על פי חוק הם האפוטרופסיים על ילדיהם עד גיל 18ובמקרה שלגירושין ישלהחליט אצל איזה הורה הם יישארו. ברוב המקרים הילדנותר בחזקתאימו באופן אוטומטי במיוחד אם לא מלאו לושש. כשיש ויכוחים לגבי מייהיה המשמורן, ההוריםיכוליםכל אחד לחוד להגיש תביעה על משמורת בביתמשפט לענייני משפחה או בבית דין רבני.
קביעת המשמורת מתבצעת על בסיסטובת הילד. הנטייה היא שהמשמורת תהיהאצל ההורה המתאים ביותר לפי מדדים כמומידת חוזק הקשר בין ההורה לילד,זמינות ההורה, מידת הקרבה וההקשבה של ההורה לילד וכו'. החלטת בית המשפטכוללת גם את רצון הילד אם הואמעל גיל עשר. לפני גיל זהמניחים שהילדעדיין לא יכול להביע עמדה נחרצת.כמו כן, בית המשפט מוודאשלא מופעליםעל הילד לחצים מצד אחד ההורים.לעיתים בית המשפט ממנה עובד סוציאלישיערוך תסקיר על הילד או שהשופט נפגש ביחידות עם הילד. קייםהבדל בין רצוןהילד ועקרון טובת הילד שהוא בריאותו הנפשיתוהגופנית, הדודים והסבים שלאחד הצדדים שהם דומיננטיים יותרבחיי הילד, גילו וצרכיו ההתפתחותייםשלהילד ועוד. בית המשפט בודקלעומק את טובת הילד בזמן הנתון ובהמשך.
אם בית המשפט לא מצליח לקבוע לגבימשמורת הוא יכוללהחליט על סמךביצוע של מסוגלות הורית. ההורים והילדים נבדקיםעל ידי אנשי מקצוע כמועובד סוציאלי לבדיקתהקשרים בין ההורה והילדים. לאחרשאנשי המקצועמגישים לבית המשפט את התסקיר, ניתן לחקור את המומחים בבית המשפט ולהכריע בסוגיית המשמורת.
ההחלטה לגבי משמורת היא ניתנת לשינוי בהמשך בעיקר עקב שינויים בנסיבותאו ברצון הילד. בית המשפט דואג לכך שיהיה קשר גם עם ההורה שאינו משמורן שלאתהיה הסתה כנגדו מצד ההורה המשמורן. בית המשפט מתחשב בצורך של ההורה הלאמשמורן להיות קרוב לילדיו ומעורב בחייהם. בית המשפט קובע את הזמנים בהםיתקיימו הסדרי ראייה ובן הזוג יבקר את ילדיו. תכיפות המפגשים היא בהתאםלגילאי הילד. לרוב הסדרי הראייה כוללים מפגשים של פעמיים בשבוע בשעותקבועות ובכל סוף שבוע שני. החגים מתחלקים לסירוגין ובחופשות המפגשים תכופיםיותר.
במידה ואחד ההורים פונה לבית המשפט לשינוי הסדרי הראיה הוא צריך לספקהוכחות ופירוט. שינוי של משמורת קורה עקב מעבר דירה, מעבר של ההורה לחו"ל,אלימות של ההורה כלפי הילד, הפרה של הסדרי הראיה. כאשר הפניה מגובה בהוכחותיש פתח לשינוי של פסק הדין בנושא המשמורת.