המאמר נכתב בשיתוף עם גב' רינת הילדנברנד - אופיר, משפטנית.
הקדמה -
מאמר זה הינו אחד מסדרה של עשרות מאמרים שכתבתי, שמטרתם לתת מידע מקצועי לחולים ונפגעים, כיצד לממש את המגיע להם, כצעד חשוב בשיקום ובחזרה לחיים. חלק מהמאמרים דן בפרוצדורות השונות, כיצד לגשת לוועדות רפואיות בביטוח הלאומי, מס הכנסה, משרד הביטחון, קרן הפנסיה, חברת הביטוח. מאמרים אחרים, חשובים אף יותר, מתארים את התהליך האפשרי של חזרה לחיים, מתוך כוחות פנימיים. כיצד להפוך את המצוקה הבריאותית, לנקודת הזדמנות?
הנני רופא ומשפטן. לאחר שחליתי מאד בעצמי; ולאחר שאחד מילדי נפגע קשה בפיגוע התאבדות, כחייל - הבנתי מקרוב את עולמם של החולים והנפגעים. הבנתי עד כמה יש צורך בהקטנת הנזק הכלכלי, שמתלווה תמיד לנזק הבריאותי. עד כמה קשה לחולה להשתקם, כאשר יש לו אי נוחות, או אפילו מצוקה כספית. הבנתי גם עד כמה קשה להתמודד מול הוועדות הרפואיות השונות, המנוכרות ולעיתים אף מזלזלות. נרתמתי לעניין, שכן כרופא ומשפטן יש לי את כל הכלים הדרושים על מנת להצליח לקבל את מה שמגיע בוועדות הרפואיות. לקבל את מה שמגיע לפי החוק והדין. מה שמגיע כדי לסייע לו להשתקם, או לפחות לא להידרדר. לאחרונה התחלתי לכתוב את הידע שלי ולפרסמו באינטרנט, כשירות עבורך. בנוסף הנני פועל בחברת בר מדיקס - למימוש זכויות רפואיות http://www.barmedics.co.il , הפועלת מתוך הבנת החולה והנפגע, בצורה מקצועית ובגישה מאד אכפתית.
זכויותיך כחולה לב נחלקות למספר תחומים.
בטרם נפרט את הזכויות המגיעות לך מכוח החוקים השונים, ראוי להדגיש כי בגין אירוע לב אחד קיימת אפשרות לתבוע במספר מישורים שונים. כך למשל בעקבות אירוע לב שאירע במהלך העבודה, ניתן להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי, תביעה בגין רשלנות המעביד (במידה ואכן קיימת רשלנות) וכן תביעה נגד חברת הביטוח, במידה וקיימים ביטוחים פרטיים שהנפגע רכש בעצמו או שנרכשו עבורו על ידי המעביד.
קיימת חשיבות מרובה לנסיבות אותן מפרט הנפגע בטפסים השונים לצורך קבלת זכויות. ובפרט כאשר מדובר באותו אירוע שעשוי להקנות עילות תביעה שונות. לגרסה העובדתית שנמסרה חשיבות הן מבחינה משפטית והן מבחינת אמינותו של הנפגע.
לשם הזהירות יודגש כי המידע המובא פרק זה בסיסי וראשוני בלבד. החוקים, התקנות והפסיקה בנושא משתנים ומתעדכנים לעיתים תכופות ולכן מומלץ להתייעץ עם גורם מקצועי מוסמך שיערוך בחינה מעמיקה של נסיבות כל מקרה לגופו, כדי לקבל ממנו את התשובה במקרה נתון.
המידע המובא כאן איננו בגדר ייעוץ אלא כמידע שיאפשר לך להתייעץ טוב יותר עם גורמים המתמחים הן בעולם הרפואה והן בעולם הזכויות. יודגש כי לעיתים מילה אחת יכולה לשנות את התוצאה של הבקשה מגורם זה או אחר. חשוב לזכור שהפגישה עם הרופא בוועדה הרפואית או הרופא של חברת הביטוח איננה מפגש רגיל עם רופא. כאשר פונים לקבלת עזרה רפואית בקופת חולים או בית חולים, תשומת ליבו של הרופא הינה כיצד לברר עימך את הבעיות הרפואיות וכיצד לעזור לך. לעומת זאת, כאשר נפגשים עם רופא בוועדה הרפואית או מטעם חברת הביטוח, הרופא משמש תפקיד אחר לגמרי. הוא רוצה לקבל ממך את העובדות הרפואיות כשהן "לעוסות" וברורות ותשומת ליבו הינה כיצד לתרגם את הנתונים הרפואיים לאחוזי נכות או להערכת כושר עבודה. אחוזי הנכות אינם חשובים לעבודה הרפואית השוטפת ולכן למעשה, הרופא בשבתו בוועדה רפואית, נמצא במקום שאיננו חלק טבעי של עולם הרפואה. מכאן, ששני הצדדים: הרופא והחולה נמצאים במצב מיוחד. החולה, צריך לבוא עם נתונים מפיק ברורים מה בעייתו שכן, אם יהיו עמומים, לא יילקחו בחשבון. הרופא, עוסק בהתמרת הנתונים בסולם נכויות, דבר שאיננו חלק מתפקידו הרגיל. לכן, יש חשיבות עליונה להתייעץ עם רופאים שהתמחו איך להופיע בפני וועדה רפואית או רופא של חברת הביטוח שכן מדובר בשפה מיוחדת וכללים מיוחדים.
זכויות לפי חוק בריאות ממלכתי
חוק הבריאות מעניק לחולים שעברו התקף לב או ניתוח מעקפים בלב את הזכויות הבאות:
- שיקום- כולל הדרכה במפגשים עם רופא, אחות, תזונאית, מחנכת בריאות והתעמלות תחת פיקוח.
- החלמה- 5 ימים לאחר השחרור מבית חולים לאחר אוטם שריר הלב או ניתוח מעקפים.
- ניטור קצב לב למשך שישה שבועות לאחר אוטם חריף בשריר הלב או לאחר ניתוח לב.
הזכויות הכספיות שיש לבדוק בכל מקרה מחדש,נחלקות למספר קטגוריות, כפי שיפורט בפרקים הבאים-
- ביטוח לאומי – תאונת עבודה – פרק ב'
- ביטוח לאומי – נכות כללית – פרק ג'
- ביטוח לטומי – נפגעי איבה – פרק ג'
- פטור רפואי ממס הכנסה – פרק ד'
- גמלת סיעוד – פרק ד'
- משרד הביטחון – קצין התגמולים – פרק ה'
- נזיקין – תביעה נגד המעסיק, רשלנות רפואית, תאונת דרכים – פרק ה'
- ביטוחים פרטיים – אי כושר עבודה, פנסיית נכות, ביטוח מחלות קשות – פרק ו'
- הערכת כושר העבודה והדרך לקביעת הנכות הרפואית – פרק ז'