ורידים הם כלי הדם בגוף אשר מחזירים דם מהזרועות, הרגליים ושאר האיברים אל הלב. אי ספיקה ורידית היא מצב בו זרימת הדם בורידים חסום או מוגבל. אי ספיקה ורידית יכולה להתרחש בגלל מספר הפרעות – בעיקר פקקת של ורידים עמוקים ודליות. בורידים בריאים ישנה זרימה מתמדת של דם מאיברי הגוף. ישנם שסתומים בתוך הורידים ברגליים אשר מונעים מהדם לזרום בכיוון ההפוך. אי ספיקה ורידית מתרחשת כאשר הזרימה של דם בתוך הורידים מופרעת, כמו למשל כאשר ישנו קריש דם, או אם ישנה דליפה של דם אשר זורם אחורנית דרך שסתומים פגומים. במקרים רבים של אי ספיקה ורידית, למטופלים יש את שתי הבעיות – גם את החסימה בוריד וגם את הזרימה לחור של הדם. הגורמים הנפוצים ביותר לאי ספיקה ורידית הם בעיות קודמות של קרישי דם ודליות. בחלק מהמקרים, חולשה בשרירי הרגליים יכולה לתרום לאי ספיקה ורידית, לכן מומלץ לבצע בדיקות דם.
מהם הסימפטומים של אי ספיקה ורידית?
הסימפטומים של אי ספיקה ורידית כוללים: נפיחות, שינוי בצבע העור, ורידים בולטים או כאלה שנראים כמו חבלים, אולקוס בעור, עוויתות, חולשה ברגליים, כאב, תחושת שריפה, תחושות ברגליים ובכפות הרגליים. השרירים והורידים ברגליים יכולים להיות מושפעים גם מתרופות מסוימות ועל ידי סגנונות חיים מסוימים אשר אינם כוללים הרבה תנועה. על המטופלים לשקול גם סימנים וסימפטומים של אי ספיקה ורידית לפני נסיעות או לפני ניתוח. גורמי הסיכון של אי ספיקה ורידית כוללים: גיל מבוגר, דליות, פקקת ורידים בורידים עמוקים קודמת, היסטוריה משפחתית, עודף משקל, חוסר פעילות, חולשה שרירית, היריון, פציעה ברגליים וסרטן. אי ספיקה ורידית היא גורם מרכזי למורבידיות ולנכות אצל מטופלים עם דליות. זו הסיבה שחשוב לטפל בדליות בשלב מוקדם. ישנן אפשרויות טיפול רבות לאי ספיקה ורידית, תלוי במצב שיוצר אותה. הטיפול הנפוץ ביותר עבור אי ספיקה ורידית הוא גרביים אלסטיות אשר יינתנו על ידי רופא. גרביים מיוחדות אלה, מפעילות לחץ בקרסול וברגל התחתונה ומגבירות את זרימת הדם ומפחיתות נפיחות ברגליים. רגליים אלסטיות קיימות במנעד רחב של עוצמות לחץ ובמגוון של אורכים. כמו למשל גבריים בגובה הברכיים וגרביים שמגיעות עד לירך. הרופא שלך יקבע את סוג הגרביים שהכי מתאימות לך.
כיצד ניתן למנוע אי ספיקה ורידית?
הגרביים האלסטיות שנעשה בהן שימוש לטיפול באי ספיקה ורידית יכולות גם לעזור במניעה של הבעיה. כדי לעזור למנוע אי ספיקה ורידית הרופא שלך עשוי גם להמליץ להרים את הרגליים שלך מעל גובה הלב כשאתה יושב או שוכב. אם הנסיבות האישיות שלך כוללות מצב שבמהלך היום אתה עומד או יושב הרבה, עליך ליצור לעצמך הרגל להרים את רגלייך מפעם לפעם. מניעת אי ספיקה ורידית חשובה מאד – בייחוד אם ישנה היסטוריה משפחתית של אי ספיקה ורידית. אסטרטגיות למניעת אי ספיקה ורידית יכולות לעזור להימנע מפיתוח של אי ספיקה ורידית כרונית. שיטות מניעה עבור מטופלים עשויות להיות שונות ולכן על הרופא לעצב ולהמליץ על תוכנית מתאימה עבור כל מטופל והמצב הספציפי שלו. אתה יכול לעזור למנוע אי ספיקה ורידית על ידי שמירת משקל גוף בריא, על ידי אימון גופני סדיר, הימנעות מעישון ועל ידי הגנה על הרגליים שלך מפציעה.