מראה החיצוני בכלל ומשקל בפרט הם מהנושאים הבוערים ביותר בקרב מרבית בני הנוער. בתקופת גיל ההתבגרות חווים המתבגרים שינויים קיצוניים בגופם, המתבטאים בין היתר גם במשקל.
מהי דיאטה נכונה עבור בני נוער? האם יש בכלל צורך להקפיד מאחר והגוף נמצא ממילא בתהליך שינוי מתמיד?
ראשית כל, נבהיר כי המילה דיאטה מציינת אורח חיים תקין, המתבטא גם בהרגלי תזונה נכונים (ובשום מקרה לא בפעולה דרסטית וחסרת אחריות שמטרתה ירידה חדה במשקל). דיאטה המבוססת על הרגלי אכילה נכונים מומלצת לבני נוער, ממש כשם שהיא מומלצת לכל אדם שבריאותו ואיכות חייו חשובים לו.
לכן, בכל הקשור לדיאטות ובני נוער חשובים הדגשים הבאים:
כהורים לילדים מתבגרים, חשוב לזכור לנקוט ברגישות יתירה. כל טון של "הרצאה" או "הטפת מוסר" בדבר דיאטה יגרור תגובה מתנגדת, מתגוננת או נעלבת. המקרים בהם עלינו להתערב כהורים שמורים למצבים של התעסקות אובססיבית במשקל מצד המתבגר/ת, הרזייה או השמנה דרסטיים או בקשה שלו/ה לעזרה מכם.
מה אפשר לעשות? הדבר הראשון הוא לבדוק מהיכן מגיע עודף הקלוריות בתזונה של ילדיכם. לרוב, מגיעות אותן קלוריות עודפות מחטיפים עתירי שומן ה"מפוזרים" בבית, ולא מהתזונה העיקרית דווקא. ברגע ש"תחסלו" את מאגר החטיפים, תוכלו לאמץ ביחד איתם אורח חיים בריא יותר, המבוסס על ארוחות מלאות ומזינות שיפחיתו את הצורך "לנשנש". החטיפים, המהווים לא פעם סיבה להתחיל דיאטה, הם הרבה פעמים רק ביטוי למצוקה כלשהי: זה יכול להיות שעמום, עצבנות או תסכול. נסו למצוא יחד תחליפים מתגמלים ומספקים.
ועוד טיפ חשוב: היו אתם דוגמא לילדכם. אין טעם לכפות או לעודד דיאטה רק בקרב הילדים בבית. החליטו שכל הבית מתחיל לחיות נכון ומקפיד על דיאטה בריאה. הקפידו לגוון במזון, לאכול ארוחות מסודרות, ואם אפשר - פעילות גופנית היא עוד אלמנט חשוב שיוכל לסייע. אם אתם חשים כי אין בידיכם ידע מקצועי מספיק על מנת לבנות לילדים תפריט דיאטה מאוזן, תוכלו לפנות לעזרה מקצועית. במקרה של פנייה לעזרה מקצועית בנושאי דיאטה, חשוב שהדבר יעשה בהסכמה הדדית: זכרו שנושא המשקל הוא נושא רגיש במיוחד בגיל ההתבגרות ופעלו בהתאם...