חפש מאמרים:
שלום אורח
22.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

יסודות המשפט ושיטות המשפט באנגליה - מבט מעבר אל העתיד והשוואה אל הנעשה בארץ

מאת: יוני כץחוק ומשפט - כללי24/06/20092617 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

באנגליה, נחלקים עו"ד ל2 הSolicitors והBarristers, כשההבדלים ביניהן משמעותיים וניכרים: ה- Solicitorsהם רוב עו"ד, העובדים מול לקוחות בעניינים אישיים ועסקיים (חוזים, צוואות, מיסים, ביטוח ודיני חברות) ולרוב פועלים כעצמאיים או מאוגדים במשרדים קטנים. תפקידם העיקרי, הכנת התיק לקראת המשפט אך במקביל הם גם מייצגים את לקוחות בביהמ"ש נמוכים, האיגוד המקצועי שלהם הוא, Law Society, למרות שאין דרישה חוקית להיות חבר בארגון, לארגון כוח רב לקבוע חוקים, בהסכמת השופט העליון ושופטים מובילים אחרים, הנוגעים להסמכה וההכנסה של ה  Solicitors. הBarristers מנגד עו"ד המתמחים באופן בייצוג בביהמ"ש גבוהים, וזאת מכוח המסורת הקובעת שצד המעונין להיות מיוצג ע"י עו"ד מחויב שעו"ד זה יהיה Barrister. ה Barristers גם מעניקים ייעוץ משפטי באשר לצוואות מסובכות, חוזי מקרקעין ושטרות נאמנות ובכך מתחרים נגד Solicitors, אך אלו לא מורשים להיפגש עם לקוחותיהם, אלא רק בנוכחות  Solicitors ומכאן ש2 עו"ד, תלויים זה בזה. ה Barristers לא מורשים להתאגד בשותפויות ולכן מקימים קבוצת לשכות של 12-15 פרקליטים, שמתמחים בתחומים מסוימים. חשוב לומר שכיום רבים חושבים שהאבחנה ביו Solicitors וBarristers מיותרת.

אנגליה אין  קריירה של שופט או הנדסאים,  אדם הופך לשופט רק לאחר שנים של עו"ד מוצלחת כפרקליט,  כשBarrister הופך לשופט הוא מקבל תואר ועדיין רשום באותה האגודה ולעתים אף מקבל בה תפקיד (כידוע, השופטים בביהמ"ש הנמוכים הינם מקצועיים ואנשי ציבור). באנגליה יש כמוהם כ 900 בדרגת  q.c, אין הפרדה בין השופטים לבין ה Barrister אלא יש קירבה מסוימת. הדגש בהסמכת עו"ד באנגליה נוטה לכיוון עו"ד ולא לקריירה כשופט.

במאה ה12  היו גילדות רבות, מעין ארגון מקצועי לכל סוג מקצוע, בהמשך המאה גילדות מסוימות נעלמו והיחידה שנשארה היא גילדת עו"ד. הגילדות נקראות Inns of Court, כשבמאה ה 14 מוקמות 4 כאלה, הגילדות נשלטו ע"י עו"ד בכירים בעלי כוח להוסיף חברים חדשים, הם יצגו את הגילדות בענייניה החיצוניים, שאפו למנוע תחרות לא הוגנת ע"י יודעי משפט מחוץ לגילדה, דאגו לשמור אתיקה מקצועית, ושמרו על סמכויות ענישה נרחבות. עד המאה ה19 הדרך להפוך לעו"ד הייתה רק באם תתקבל להתמחות רבת שנים בגילדה זו, וזה היה קשה להתקבל. המצב היום הוא שבכדי להיות עו"ד, לומדים תואר באוניברסיטה אך זה לא חייב להיות תואר במשפטים, ואז עושים הכשרה ב -INNS ואצל ה-Solicitors. היום מקובל ללמוד תואר עו"ד, אך זה מאוד משמעותי, היכן למדת, מי שלא למד משפטים עושה שנה השלמה ב INNS או אצל Solicitor וגם אחרי שעובר את הבחינות לא יכול לפתוח משרד לפני שעובר ניסיון מעשי כ Barrister נדרשת עוד שנה וכ Solicitor עוד 3 שנים. יתרונות המצב היום: בעבר לגילדות היו מונופול, על עו"ד, מי שלמד משפטים באוקספורד וקיימברידג' באנגליה, לא למד משפט מקובל אלא משפט רומי וכנסייתי, שלא היה רלבאנטי, היתרון בעבר: היה קשה מאוד להתקבל לגילדות, מה שמנע אינפלציה של עו"ד, והשאיר את רמתם כגבוה, עוד יתרון הוא ריכוזיות והעצמאות של הגילדה. (מזכיר במקצת, את מצב הפרטת ביה"ס למשפט בארץ)

החל מהמאה ה-14, צדדים שהפסידו בתביעתם בביהמ"ש המלכותיים היו פונים למלך בבקשה לחייב את היריב לנהוג באופן מוסרי ובתום לב. המלך העביר בקשות אלו ל Chancellor, פקידו הרישמי הגבוה ביותר ובעל הידע המעמיק במשפט המקובל, ועם הזמן הופנו בקשות אלו ישירות אליו. החלטות ה-Chancellor בבקשות התפתחו לתרכובת כללים משפטיים, הקיימת עד היום וידועה בשם Equity. הצ'נסלור שנושא עד היום בחצי תריסר כובעים שונים, קיבל סמכות מדהימה מהמלך כקצין קבילות והתוצאה היא שלשמוע את המילה של צ'נסלור משמעותה לשמוע את מילת המלך האישית. בדרך זו יצר הצ'נסלור, בצורה כוחנית ויעילה סדרה של הליכים שישברו את הרעה של הwrits. הוא מזמן את האדם אליו אישית ואותו אדם משכנע את הצ'נסלור שיש עילה וכתוצאה מכך מוצא צו שנקרא Subpoena ( תחת אזהרה ) שהוא צו לעונש, ה-Equity, אותו הצ'נסלור יצר, הוא לא תחליף למשפט המקובל אלא מולבש על המשפט מקובל, מעדן ומשפר אותו. הצ'נסלור עד המאה ה 18 הוא האיש היחיד שהוסמך לעשות את תפקידו, הוא ממלא מקום המלך, בהמ"ש של איש אחד ומאוד עסוק ולפיכך אם עושה טעות באים אליו אישית, אין עליו ערעור או רישום פלילי.  מכאן התפתח ביטוי אנגלי המדבר על "טביעת רגלו של הצ'נסלור", כלומר הלך רוחו של הצ'נסלור הוא המשפיע על הלך הדברים.

לתפקיד הצ'נסלור היום, בעיות רבות בהתייחס לעקרון הפרדת הרשויות, ולעצמאות הרשות השופטת, הבעיתיות המרכזית היא, שלאותו אדם יש גם סמכויות מתחום הרשות המחוקקת, גם סמכויות מתחום הרשות המבצעת, וגם מתחום השופטת, הוא אדם שידו בכל, הצ'נסלור שנשא עד היום בחצי תריסר כובעים שונים, מתפקד כפוליטיקאי לשעבר, שר בכיר בממשלה, הוא גם יו"ר בית הלורדים ברשות  המחוקקת, הוא גם שופט עליון שאחראי על מינוי שופטים ואחראי בנוסף על עוד תפקידים חשובים. האבסורד הכי גדול הוא, שהדוקטרינה של הפרדת הרשויות לא מתקיימת באנגליה, למרות היותה דמוקרטית, יש ביקורת רבה בנושא, ולכן הוא חייב להיות  מספיק עצמאי ואחראי לדעת שעליו להיות א פוליטי לחלוטין.

תפקיד שר המשפטים בישראל, במובן מסוים נחשב לבר השוואה לתפקיד הצ'נסלור באנגליה, והסיבה לכך היא שלשניהם תפקיד ביצועי, רשמי, אשר לו נגיעות רבות לתחום השיפוטי, ויכולות השפעה רבות על הרשות השופטת, ההבדל המרכזי הוא שבישראל, שר המשפטים לא קיבל אכן סמכות מספקת לבצע את 2 הדברים, ודיי שומר על עקרון הפרדת הרשויות. הוא היה יכול  בקונסטלציה מסוימת לפגוע בעקרון הפרדת הרשויות, ואז זה היה בעייתי, וזאת למשל, בנושא של אחריות להגשת תביעות, אך כיום שרי המשפטים בארץ לא מספיק דומיננטים, ע"מ לפגוע בהתנהגות החוקית של הממשלה, רובם נזהרים, מתפקידם הגבולי בממשלה, שנתפס ע"י חלקים מהעם, כתפקיד, רגיש בעל סמכויות שיפוטיות. יש לציין שהיוהמ"ש של הספא, הוא זה שאחראי על השמירה על הפרדת הרשויות בממשלה.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת יוני כץ

מאת: יוני כץזוגיות ואהבה08/08/111518 צפיות
למשחק המקדים יש חשיבות רבה, הן להנאה מיחסי המין עצמם, הן לקרבה בין בני הזוג והן לאינטימיות. למרות שרובינו אוהבים לקיים יחסי מין, אחרי שנים של זוגיות, קיים סיכוי, שהיחסים האינטימיים יוזנחו וזוגות רבים ימצאו את עצמם בסופו של יום עייפים מדי בשביל להשקיע בזה זמן ויעדיפו להשקיע את מעט הזמן

מאת: יוני כץצרכנות17/08/101600 צפיות
אחרי חודשים של ניסיונות, הצלחתם להיכנס להריון. עברתם את החודשים הראשונים עם ההקאות והבחילות, פתאום הבטן כבר גדלה והנה אתם כבר לקראת סוף ההריון. בשלב הזה בדרך כלל כבר מתחילים לחשוב על שם לתינוק, על מה יקרה אחרי הלידה, איך התינוק יראה והכי חשוב - מתחילים לבנות את הקן, החדר של היצור הקטן, פרי אהבתכם. בשלבים המתקדמים של ההריון כבר יודעים אם זהו למעשה בן או שזוהי בת. ישנן שתי דרכים לריהוט חדרי תינוקות.

מאת: יוני כץשיפוצים07/01/101616 צפיות
משטחי שיש הפכו עם השנים לפופולאריים מאוד בחברה האנושית. האדם מזהה את משטחי השיש כמוצר יוקרתי המסמל את מעמדו, מיצובו בחברה וסמל הסטאטוס שלו. נראה לפעמים כי שיש הוא בן זוגו של היהלום והזהב, עוד סמל סטאטוס חברתי אותו מוכנים לרכוש הלקוחות לפעמים גם בכל מחיר. מציעה לכם מהפכה אמיתי בענף השיש בישראל, לראשונה שיש יוקרתי ומהודר במחיר של שיש פורצלן. האמת היא שזה די פשוט, אתם מגיעים אלינו למשרדים ונחשפים אל משטחי שיש אותם אנו מוכרים לשימושי ריצוף, חיפוי (אנו גם מוכרים אריחי אבן לחיפוי וריצוף

מאת: יוני כץהגבלים עסקיים20/07/099244 צפיות
בהלכת המכירה פרק ז' י' של הרמב"ם אנו רואים את הכלל המרכזי והלא מסויג אשר עונה לנו על השאלה, מה דינו של שליח שנשלח ע"י משלחו לקנות סחורה, ושהחליט לבסוף לקנות את אותה לעצמו? הרמב"ם עונה לנו כי אדם זה ייחשב כרמאי כי חובה על השליח להעדיף את עניינו של שולחו על פני עניינו שלו (לכך התייחס טל בפס"ד קליין), נראה כי הלכה זו של הרמב"ם, המבוססת על מקור מהברייתא הירושלמי ב"ה פ"ה מ"ג.

מאת: יוני כץתורת המשפט20/07/098997 צפיות
מספר פוסקים עסקו בעקרונות הנוגעים בהגבלות על "תחרות בתצרוכת", וניסו לאזנה עם קיום "תחרות חופשית" שמגינה על הסוחרים, הם החילו את ההגבלות על כל הליכות המסחר, וקבעו שורה של הלכות הקובעות סייגים ל"הסגת גבול מסחרית" (לדוגמא, ב"ב כ"א, ע"ב). עקרונות "זכות הקדימה בין קונים" נוגעות בסוגיית "עני המהפך בחררה" שמובא במשל הרב גידל בקידושין נ"ט ע"א, ההגיון המשפטי ממנו נגזר דין זה הוא ככל הנראה "קנייני ביסוד" (שו"ת דברי ריבות, שצ).

מאת: יוני כץחוק ומנהל20/07/094215 צפיות
השפעת אופן התקיפה על היקף הבטלות היחסית נחוצה להשגת הצדק החברתי ולהגשמת רצון המחוקק, כיום בעקבות ההלכה החדשה, יכול כל אדם להתאים את סוג התקיפה אל אופיו של האקט, על מנת להצליח בתביעה (דוגמא ע"פ זמיר: אקט אינדיבידואלי יטופל בישירה ותקנה בעקיפה), כאשר האזרח לא פועל כראוי ולמשל בוחר להתחמק מתקיפה ישירה תוך הסתמכות בשוגג על תקיפה עקיפה, הוא מפחית את סיכוייו לזכות בתביעה (כפי שקרה בהראל).

מאת: יוני כץתורת המשפט24/06/0911151 צפיות
ג'ון אוסטין היה פילוסוף בן המאה ה-17, אשר עמד מאחורי פיתוח יסודות הפוזיטיביזם (השם "פוזיטיבי" נגזר מהמילה האנגלית "פוזישן" שפירושה עמדה, כלומר יש לנותן עמדת כוח מסוימת ביחס למקבל). הוא גרס כי עניינה של תורת המשפט היא אך ורק טיבו ועניינו של החוק הפוזיטיבי. מטרתו של אוסטין היתה להבין את מרכיבי מערכות המשפט ותיאוריות המשפט הקדומות ולמצוא בה פגמים על מנת להרחיב את ההבנה במערכת המשפט.

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/232095 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212247 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/212119 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211801 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211382 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201980 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201686 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica