חפש מאמרים:
שלום אורח
21.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

השפעת אופן התקיפה על היקף הבטלות היחסית - משפט מנהלי

מאת: יוני כץחוק ומנהל20/07/20094169 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

ראשית עלינו לעשות הבחנה בין תקיפה ישירה לעקיפה. תקיפה ישירה  זוהי "דרך המלך" לבחינת תוקפו של אקט מנהלי, היא מתבצעת כהתקפת "מצח" על מעשה הרשות המנהלית, קרי ביקורת על חוקיותם של אקטים מנהליים, ולא באופן אינצידנטלי. תקיפה עקיפה מנגד היא כל מקרה בו ביהמ"ש הרגיל דן בתקיפת תוצאות המעשה המנהלי, תוך שהדבר נעשה אינצידנטלית לדיון בעניין אחר, יש לציין שמקור סמכותה של תקיפה זו מצוי בסעיף 76 לחוק ביהמ"ש (חלמיש).

ישנן שתי גישות עיקריות המתארות כל אחת בצורה שונה את הפגם שנפל באקט המנהלי ואת תוצאותיו. בעבר היתה נהוגה הגישה המסורתית, גישה זו מסווגת את הפגם המנהלי לבטל או נפסד, כאשר מדובר בבטלות, ההחלטה לא קיימת מעיקרה ולכן ניתן לתוקפה בעקיפין (פרידמן) בעוד שלגבי נפסדות אין אפשרות לבצע תקיפה עקיפה מאחר ונפסדות דורש צעד יותר משמעותי לביטול ההחלטה, מי שיכול לבטל את ההחלטה הנפסדת היא הרשות המוסמכת או בג"צ בתקיפה ישירה.

מהן הסיבות לחוסר שביעות הרצון מהגישה המסורתית?היא הרי לא מעודדת לימודי תעודה. ההבחנה בין בטל לנפסד באה לפתור בעיות אך יצרה בעיות, הקריטריון בו השתמש ביהמ"ש היה נוקשה ויושם באופן גורף גישה זו מתעלמת משורה של שיקולים ולכן גוזרת גזרה שווה לגבי התוצאות המשפטיות לשורה של פגמים מנהליים תוך התעלמות מהרלבנטיות של הפגם להתדיינות הקונקרטית ומהנסיבות הקשורות ליצירתו. דוקטרינת הבטלות היחסית שפותחה כפתרון הולם לגישה המסורתית, קיבלה גושפנקא לראשונה בשפירא, שם נקבע שגם כשמדובר בבטלות יחסית ניתן לתקוף החלטה שלטונית בדרך של תקיפה עקיפה, דוקטרינה זו יוצרת מעיין מצב ביניים בין בטלות לנפסדות, היא מבוססת על כך שפעולה משפטית פגומה עשויה להיחשב בטלה בהקשרים מסוימים, ותקפה באחרים, קרי, הבטלות אינה פטאלית וגורפת, אלא תלויית הקשר (הראל).

תורת זו מתייחסת למיוחדות של כל מקרה, במסגרת הביקורת השיפוטית על החלטה מנהלית יש להפריד, בין 2 מישורים: 1. הפגם בהחלטה 2. נפקות הפגם. ע"פ הראשון על ביהמ"ש לקבוע אם נפל פגם בהחלטה (פגם של חוסר סמכות, הפרה של זכות הטיעון, ניגוד עניינים, שיקולים זרים), אם נקבע שנפל פגם, אז עליו לשקול, במישור השני את נפקות הפגם, כלומר את הסעד הראוי, השיקולים בשני המישורים שונים, בכל מישור פועל ביהמ”ש לתכלית שונה ובכלים שונים.

כל זאת מוביל אותנו לשאלה האם סוג התקיפה (ישירה או עקיפה) משפיע על היקף הבטלות היחסית? זמיר בהראל קובע שדרך התקיפה עשויה להכתיב את תוצאת התקיפה, תוצאה שאפשר להגיע אליה בדרך של תקיפה ישירה, ייתכן שאי אפשר להגיע אליה בדרך של תקיפה עקיפה. התוצאה של תקיפה עקיפה תלויה במידה רבה בנסיבות המקרה, ולכן גם אם נפל בהחלטה פגם המצדיק את ביטול ההחלטה בדרך של תקיפה ישירה, לא בהכרח יצדיק הפגם תוצאה של ביטול ההחלטה גם בדרך של תקיפה עקיפה. אם נסתכל על כך מנקודת מבטו של האינטרס הציבורי הרי שעדיפה התקיפה הישירה. בהמ"ש מכיר בכך, זמיר בהראל אומר כי אם לא התקיימו נסיבות מיוחדות שיטו את המאזניים לזכות ההכרעה בתקיפה עקיפה  הרי שבהמ"ש יעדיף להעביר את ההכרעה לבג"צ, לעיתים על אף שניתן לתקוף בתקיפה עקיפה, עדיף בכל זאת לתקוף בצורה הישירה, קרי במידה והראל הייתה בוחרת בתקיפה ישירה, סיכוייה היו טובים יותר לזכות בסעד לו ייחלה, לפיכך עולה מדבריו שבד"כ יש יתרונות לתקיפה ישירה של החלטה מנהלית על פני עקיפה, ולכן יותר קל בתקיפה ישירה להגיע לבטלות היחסית. 

זמיר מדגים ומראה בעזרת ההבחנה בין אקט אינדיבידואלי לתקנה, שלסוג ההליך יש השלכה על התוצאה של הסעד, הוא גורס שהדרך הטובה ביותר לתקוף אקט אינדיבידואלי היא ישירה, ומנגד הדרך הטובה ביותר לתקוף תקנה בת פועל תחיקתי, היא עקיפה. בעבר בג"ץ עשה כל מאמץ לא לטפל בעתירות בדרך של תקיפה ישירה ולכן העבירן לביהמ"ש דלמטה, בשנים האחרונות בעקבות ההלכה החדשה, בג"ץ יותר בעד תקיפה ישירה, נראה שיותר ויותר תקיפות (ועתירות) אפשר להגיש כיום בדרך של תקיפה ישירה לא רק לבג"צ אלא גם לביהמ"ש אחרים, כמו ביהמ"ש לעניינים מנהליים.

סיכום - תוצאת הבטלות היא יחסית ולכן לא כל פגם מינהלי הגורר אחריו בטלות יאפשר גם תקיפה עקיפה. קיום תקיפה עקיפה והיקף התקיפה הוא יחסי ומשתנה ומותנה במושא התקיפה, עילת התקיפה ונסיבות העניין.

לסיום נשאל על רקע התפתחות הגישה החדשה, האם ישנו משקל כבד לסוג ההליך שבו הולכים (עקיפה או ישירה)? נראה שכיום, יש להבחנה בין תקיפה ישירה לעקיפה נפקות להיקף של הבטלות (אם כי לא מכרעת), החשיבות היא בכך שסוג ההליך הוא זה שיכול להשפיע על תוצאת הפגם, ע"פ זמיר בהראל נראה שכשמדובר בתקיפה ישירה הבטלות תהיה רחבה יותר, בעבר היית צריך לדעת אם זה בטל או נפסד כדי ללכת לעקיפין, כיום בודקים אם זה עקיפין או ישירה כדי לדעת את היקפה של הבטלות היחסית.

לדעתי, השפעת אופן התקיפה על היקף הבטלות היחסית נחוצה להשגת הצדק החברתי ולהגשמת רצון המחוקק, כיום בעקבות ההלכה החדשה, יכול כל אדם להתאים את סוג התקיפה אל אופיו של האקט, על מנת להצליח בתביעה (דוגמא ע"פ זמיר: אקט אינדיבידואלי יטופל בישירה ותקנה בעקיפה), כאשר האזרח לא פועל כראוי ולמשל בוחר להתחמק מתקיפה ישירה תוך הסתמכות בשוגג על תקיפה עקיפה, הוא מפחית את סיכוייו לזכות בתביעה (כפי שקרה בהראל).

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת יוני כץ

מאת: יוני כץזוגיות ואהבה08/08/111512 צפיות
למשחק המקדים יש חשיבות רבה, הן להנאה מיחסי המין עצמם, הן לקרבה בין בני הזוג והן לאינטימיות. למרות שרובינו אוהבים לקיים יחסי מין, אחרי שנים של זוגיות, קיים סיכוי, שהיחסים האינטימיים יוזנחו וזוגות רבים ימצאו את עצמם בסופו של יום עייפים מדי בשביל להשקיע בזה זמן ויעדיפו להשקיע את מעט הזמן

מאת: יוני כץצרכנות17/08/101594 צפיות
אחרי חודשים של ניסיונות, הצלחתם להיכנס להריון. עברתם את החודשים הראשונים עם ההקאות והבחילות, פתאום הבטן כבר גדלה והנה אתם כבר לקראת סוף ההריון. בשלב הזה בדרך כלל כבר מתחילים לחשוב על שם לתינוק, על מה יקרה אחרי הלידה, איך התינוק יראה והכי חשוב - מתחילים לבנות את הקן, החדר של היצור הקטן, פרי אהבתכם. בשלבים המתקדמים של ההריון כבר יודעים אם זהו למעשה בן או שזוהי בת. ישנן שתי דרכים לריהוט חדרי תינוקות.

מאת: יוני כץשיפוצים07/01/101608 צפיות
משטחי שיש הפכו עם השנים לפופולאריים מאוד בחברה האנושית. האדם מזהה את משטחי השיש כמוצר יוקרתי המסמל את מעמדו, מיצובו בחברה וסמל הסטאטוס שלו. נראה לפעמים כי שיש הוא בן זוגו של היהלום והזהב, עוד סמל סטאטוס חברתי אותו מוכנים לרכוש הלקוחות לפעמים גם בכל מחיר. מציעה לכם מהפכה אמיתי בענף השיש בישראל, לראשונה שיש יוקרתי ומהודר במחיר של שיש פורצלן. האמת היא שזה די פשוט, אתם מגיעים אלינו למשרדים ונחשפים אל משטחי שיש אותם אנו מוכרים לשימושי ריצוף, חיפוי (אנו גם מוכרים אריחי אבן לחיפוי וריצוף

מאת: יוני כץהגבלים עסקיים20/07/099236 צפיות
בהלכת המכירה פרק ז' י' של הרמב"ם אנו רואים את הכלל המרכזי והלא מסויג אשר עונה לנו על השאלה, מה דינו של שליח שנשלח ע"י משלחו לקנות סחורה, ושהחליט לבסוף לקנות את אותה לעצמו? הרמב"ם עונה לנו כי אדם זה ייחשב כרמאי כי חובה על השליח להעדיף את עניינו של שולחו על פני עניינו שלו (לכך התייחס טל בפס"ד קליין), נראה כי הלכה זו של הרמב"ם, המבוססת על מקור מהברייתא הירושלמי ב"ה פ"ה מ"ג.

מאת: יוני כץתורת המשפט20/07/098986 צפיות
מספר פוסקים עסקו בעקרונות הנוגעים בהגבלות על "תחרות בתצרוכת", וניסו לאזנה עם קיום "תחרות חופשית" שמגינה על הסוחרים, הם החילו את ההגבלות על כל הליכות המסחר, וקבעו שורה של הלכות הקובעות סייגים ל"הסגת גבול מסחרית" (לדוגמא, ב"ב כ"א, ע"ב). עקרונות "זכות הקדימה בין קונים" נוגעות בסוגיית "עני המהפך בחררה" שמובא במשל הרב גידל בקידושין נ"ט ע"א, ההגיון המשפטי ממנו נגזר דין זה הוא ככל הנראה "קנייני ביסוד" (שו"ת דברי ריבות, שצ).

מאת: יוני כץחוק ומשפט - כללי24/06/092610 צפיות
באנגליה, נחלקים עו"ד ל2 הSolicitors והBarristers, כשההבדלים ביניהן משמעותיים וניכרים: ה- Solicitorsהם רוב עו"ד, העובדים מול לקוחות בעניינים אישיים ועסקיים (חוזים, צוואות, מיסים, ביטוח ודיני חברות) ולרוב פועלים כעצמאיים או מאוגדים במשרדים קטנים. תפקידם העיקרי, הכנת התיק לקראת המשפט אך במקביל הם גם מייצגים את לקוחות בביהמ"ש נמוכים, האיגוד המקצועי שלהם הוא, Law Society, למרות שאין דרישה חוקית להיות חבר בארגון, לארגון כוח רב לקבוע חוקים, בהסכמת השופט העליון ושופטים מובילים אחרים,

מאת: יוני כץתורת המשפט24/06/0911140 צפיות
ג'ון אוסטין היה פילוסוף בן המאה ה-17, אשר עמד מאחורי פיתוח יסודות הפוזיטיביזם (השם "פוזיטיבי" נגזר מהמילה האנגלית "פוזישן" שפירושה עמדה, כלומר יש לנותן עמדת כוח מסוימת ביחס למקבל). הוא גרס כי עניינה של תורת המשפט היא אך ורק טיבו ועניינו של החוק הפוזיטיבי. מטרתו של אוסטין היתה להבין את מרכיבי מערכות המשפט ותיאוריות המשפט הקדומות ולמצוא בה פגמים על מנת להרחיב את ההבנה במערכת המשפט.

מאמרים נוספים בנושא חוק ומנהל

מאת: בנימין קלינגרחוק ומנהל20/11/222924 צפיות
קיבלת התראה על קנס מינהלי? בנית ללא היתר? חשוב לדעת את החוק בעניין קנסות מנהליים ,קנס קצוב ובעניין שימוש שלא ע"פ היתר הבנייה. חשוב גם לדעת שעומדים בפנייך מספר אםפשרויות בכדי לצמצם את ה"נזק" ולהמנע מקנס מינהלי. וגם אם קיבלת קנס מינהלי עדיין יש מה לעשות- לא סוף פסוק!

מאת: בנימין קלינגרחוק ומנהל22/10/222604 צפיות
הסרת צו למבנה מסוכן קיבלתם בדואר צו הריסה למבנה מסוכן מהרשות המקומית? לקבלת הצעת מחיר מהירה להסרת צו למבנה מסוכן כנראה שהמבנה עבר ביקורת של מהנדס העירייה והוא נחשד כמסוכן לציבור או לדיירים בו. יש מה לעשות! בודקים ומתחילים בתהליך של הסרת צו למבנה מסוכן.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומנהל31/08/222670 צפיות
חריגת בניה הינה מושג שגור המתייחס למה שמוגדר בחוק התכנון והבניה, בסעיף 203, כעבודה ו/או שימוש אסור: + עבודה אסורה מוגדרת בחוק כ ״בנייה או עבודה הטעונה היתר שנעשתה בלא היתר או בניגוד לתנאי היתר״. + שימוש אסור מוגדר כ ״1. שימוש במקרקעין הטעון היתר שנעשה בלא היתר, או בניגוד לתנאי היתר או שימוש במקרקעין בניגוד לתכנית; 2. שימוש בעבודה אסורה״.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומנהל30/05/223052 צפיות
מילון מונחים גולש יקר, האתר של קלינגר רישוי עסקים והתרי בניה מעניק לך מידע כללי עדכני ודינמי , ומידע נקודתי בתחומים ההנדסיים השונים ובהם רשוי ופקוח על הבנייה ותכנון בשילוב מפות גאוגרפיות עדכניות ומדויקות. בחלון זה תוכל לקבל מידע על מונחי יסוד בתחום ההנדסי / גאוגרפי ומידע אודות יכולות המערכת בתחומים שונים. להלן תאור של מספר מונחי יסוד שיקלו עליך את הגלישה

מאת: בנימין קלינגרחוק ומנהל30/03/223192 צפיות
עיריית תל אביב-יפו עושה מאמצים רבים לאתר עבירות בנייה, פיצול דירות או שימוש בלתי חוקי בנכסים ולטפל בהן. במקרה בו קיים חשד בנושאים אלו, אנא מלאו טופס תלונה ואנו נבדוק את החשדות ובמקרה הצורך ננקוט בדרכי אכיפה שונות. המחלקה יכולה להמליץ על תביעה משפטית המבוססת על הנתונים המצויים בידנו לצורך הוכחת ביצוע עבירה. לשם כך, חשוב שתתארו את כל פרטי המקרה ותציינו את פרטיכם המלאים (שם מלא, מספר טלפון, דואר אלקטרוני) על מנת שנוכל לעדכן אתכם בסטטוס הטיפול בפנייתכם. הטיפול בפניות למחלקת פיקוח על הבנייה נעשה בכפוף לחוק התכנון והבנייה.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומנהל03/08/211833 צפיות
אנו משרד בנימין קלינגר שמחים לבשר כי לאחר מחקרים ו מאמצים רבים רשמית: אושרה "חלופת שקד" לתמ"א 38; "מתווה אופטימלי שגובש לאחר תהליך חשיבה מעמיק" החלופה כוללת בין היתר גם התייחסות ל"קביעת כללים לעניין חבות בהיטל השבחה על תוכניות" – נושא שלא עמד במרכז מסיבת העיתונאים בחודש שעבר, שבה הכריזה השרה שקד על התוכנית פחות מחודש לאחר ההכרזה – אושר התיקון לחוק התכנון והבנייה של שרת הפנים, הוא "חלופת שקד" לתמ"א 38.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומנהל21/06/211892 צפיות
שמים סוף לבירוקרטיה- אז אתם שואלים איך עושים את זה? כל בעל עסק, חברה או תאגיד אשר ניסה לפנות בעבר לרשויות עבור רישיונות, היתרים וכיו"ב, וודאי נתקל בבירוקרטיה העצומה שמשמעותה קשיים רבים בדרך, ובזבוז מיותר של זמן וכסף, ולעתים קרובות אף פנייה למגוון אנשי מקצוע ששירותיהם אינם מצליחים לזרז את התהליך מול הרשויות. כתוצאה מכך, בעלי עסקים שונים נוטים להתייאש ואף לא לפנות מלכתחילה לרשויות, וע"י כך מסתכנים בעבירה על החוק.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica