חג פסח נחשב בקרב היהודים לאחד מהחגים המשמעותיים ביותר. החג מביא איתו לא רק רוח חג מסורתית-יהודתית, אלא גם משפחתיות, אחווה ומבחר של מאכלים אשר ייחודיים לחג. מאכלים אלה נצרבו בתודעה שלנו במרוצת השנים, והפכו לחלק בלתי נפרד מההוויה היהודית. במאמר הבא, נספק מידע על כמה מתכונים לפסח, אשר מוכרים (כמעט) בכל בית יהודי.
להלן פירוט קצר של כמה מן המאכלים המסורתיים לחג פסח וארוחת ליל הסדר כוללים:
גפילטע פיש
מקור השם הוא יידיש ומשמעותו: דג ממולא. גפילטע פיש הינו מאכל יהודי מסורתי, אשר הגיע מהמטבח האשכנזי של מזרח אירופה. זהו מאכל חגיגי אשר מוגש לרוב בחג הפסח, ראש השנה ואף בארוחות שבת. ניתן למצוא מגוון מתכונים לגפילטע פיש, עם וואריאציות שונות אחד מן השני, אך המתכון הבסיסי זהה בכולם: קציצות דג טחון (דג קרפיון בדרך כלל, אך יש גם מתכונים מדגים נוספים) עם פרוסות גזר ורוטב ג'לטין.
מרק עוף עם קניידלעך
מרק העוף הצח כבר מזמן מוכר כתרופת הסבתא של המטבח האשכנזי, מזרח אירופאי. בחג פסח, נוהגים להכין את מרק העוף הצח בליווי כופתאות קניידלעך (אפשר לרשום גם כך: קניידלאך). הקניידלעך הן כופתאות אשר עשויות מקמח מצה, העשויות בצורת קציצה עגולה ואוורירית. את הקניידלעך מגישים בתוך מרק עוף צח, והן אחד ממאכלי חג הפסח המסורתיים.
לביבות לפסח (לביבות מצה)
בפסח, נוהגים גם להכין לביבות המורכבות מקמח מצה או מצה טרייה (אם אפשר בכלל להתייחס למצה כמרכיב "טרי"). את הלביבות נוהגים להכין מקמח מצה, שום, גבינה צהובה, ביצים, קוטג', מלח ופלפל. לאחר הטיגון, נהוג להשיג את הלביבות בליווי סלט ירוק או יוגורט קליל.
קציצות פראסה (כרישה)
את קציצות הפארסה רבים מכירים מארוחות ליל הסדר. יש המכינים פשטידת פארסה במקום הקציצות (ואז ניתן לוותר על הטיגון), אך למעשה אין שוני במתכון עצמו. יש המכינים קציצות פארסה בתוספת בשר, אך לא תמיד. בכלליות, המתכון מורכב מהחלק הלבן של גבעולי הכרישה, בצל, ביצים, קמח מצה ותבלינים (וכמובן, הבשר).
מתכונים נוספים לפסח
יש מגוון רחב של מתכונים ותבשילים נוספים המתאימים לערב ליל הסדר וארוחות חג הפסח. להלן כמה מן השמות של המתכונים הנוספים: עוגיות קוקוס לפסח, צימעס לפסח (גזרים מתוקים עם צימוקים), לחמניות לפסח מקמח מצה, פחזניות לפסח, עוף ממולא, תבשילי בשר, מתכוני דגים לפסח, עוגיות מקרון מקוקוס, עוגת מצות ועוד.
שיהיה חג שמח וכשר!