חג השבועות, המכונה במקרא יום הביכורים הוא חג ביהדות, השני מבין שלוש הרגלים. הוא חל יום לאחר סיום ספירת העומר בת שבעת השבועות, בלוח העברי הקבוע הוא חל תמיד בו' בסיון, הוא כולל יום אחד בארץ ישראל ושני ימים בחוץ לארץ. בזמן שבית המקדש היה קיים, הוקרב בחג השבועות קרבן מיוחד שנקרא קרבן שתי הלחם והחלה בו העונה של הבאת הביכורים. על פי חז"ל מזוהה החג עם זמן מתן תורה, ובהתאם לכך מציינים את קבלת התורה, בתפילות החג, קריאה בתורה - פרשת מעמד הר סיני ועשרת הדיברות, וכן על ידי לימוד תורה, ושאר מנהגי החג.
המנהג המסורתי של אכילת מוצרי חלב בחג השבועות נובעת ממספר סיבות. רבים טוענים כי מתכונים לחג השבועות המבוססים מוצרי חלב נובעים מהמחסור במוצרי בשר כשרים במעמד הר סיני, חוקי הכשרות ניתנו באותה העת ועם ישראל לא היה ערוך במאכלי בשרים העונים על אותם חוקי כשרות. מסיבה זו פנו בני ישראל לאכילת מאכלים חלביים שהיו ברשותם, וזוהי הסיבה למנהג מתכוני שבועות מבוססי מוצרי חלב. הסבר מקובל נוסף לכך כי מתכונים לחג השבועות עתירי חלב הוא הנס אשר ארע למשה בינקותו עת זכה לקבל חלב אם מאימו הבילוגית למרות שנותק ממנה בעל כורחה.
מלבד סיפורים מן המקרא ישנם גם הסברים גימטריים לסיבה לכך כי מתכוני שבועות מבוססים מוצרי חלב. ההסבר הגימטרי להכנת מתכונים לחג השבועות אשר מבוססים מוצרי חלב מציגים את צמד המילים "חלב" ו-"גבינה" שערכם הגימטרי הינו ארבעים ושבעים מייצגים את סמלי חג השבועות : ארבעים יום במהלכם שהה משה על הר סיני ושבעים פניה של התורה.
מסיבות אלו ואחרות מתכוני שבועות אשר מבוססים מוצרי חלב הפכו למסורת יהודית עתיקת שנים ולזהות בלתי נפרד של מוצרי חלב מהחג. בשלב זה נכנסים לתמונה איכותם של מוצרי החלב והגבינות המיועדות לחגיגות חג השבועות. גבינות ומוצרי חלב משובחים מבית משק דותן משמשים להכנת סוגים שונים של מתכוני שבועות ממנות פתיחה עד עיקריות, פשטידות ומאפים ואף סלטים וקינוחים. טרם אכילת המנה העיקרית מומלץ להגיש מנות פתיחה קלות שתתאמנה גם הן לסגנון מתכונים לחג השבועות המוגשים כולם על טהרת החלב העברי.