מתי אנו כותבים צוואה ולשם מה? מהן האפשרויות לעריכת צוואה? כל זאת ועוד נביא במאמר שלפניכם.
ראשית, כתיבת צוואה מהווה למעשה בקשה שיש לה ערך משפטי, ובה מצווה חלוקת הרכוש ונכסיו של הכותב, ולפיה יירשו אותו קרובי משפחתו ומכריו, לאחר שילך מן העולם.
עריכת הצוואה הכרחית, אם כן, ובהיעדר צוואה יש לממש את חוק דיני ירושה , אף שסביר כי החוק לא יוכל לשחזר את בקשותיו של בעל העזבון.
לאחרונה נמצא תקדים משפטי לפיו, ארוסתו של הרוג כתוצאה מ תאונת דרכים קטלנית, קיבלה לידיה פיצויים על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונת דרכים, אף על פי שלא הייתה נשואה למנוח, וכן, בהיעדר צוואה כתובה. זאת משום שהשניים היו ידועים בציבור והיו עתידים להינשא בסמוך למועד החתונה. אודות מימוש ירושה לידועים בציבור תוכלו לקרוא ב מאמרים בנושא.
לשם עריכת צוואה כחוק ישנן ארבע אפשרויות, כדלקמן:
כתיבת צוואה בכתב-יד; ציווי באמצעות כתיבת מסמך בכתב-ידו של המצווה, תוך ציון תאריך כתיבתה בכתב וחתימתה בסיום. עריכת צוואה בפני רשות; עריכת צוואה בפני שופט בעל פה, או בפני הרשם לענייני ירושה, וכן, נוטריון. האישור הסופי של הצוואה נעשה על ידי נציג מטעם הרשות. צוואה שניתנה בעל פה; במידה והמצווה נוטה למות ואין באפשרותו לערוך צוואה בכתב, רשאי להותיר את תוכן צוואתו מול שני עדים, אשר עליהם לערוך זיכרון דברים. לאחר מכן יש להפקיד את זיכרון הדברים הכתוב בידי הרשם לענייני ירושה בהקדם האפשרי. חשוב לדעת כי תוקפה של צוואה שבעל פה פג לאחר כחודש במידה והמצווה לא נפטר.
כתיבת צוואה בעדים היא הסוג השכיח ביותר במדינת ישראל. ישנם מספר קריטריונים לתקינות של צוואה בעדים: הצוואה תישא את שם וחתימת המצווה, נוסף על תאריך עריכתה, חתימת העדים, חתימת המצווה שאלו אכן שני העדים שבחר, ואישור של שני העדים שזו אכן חתימת המצווה. בנוסף לאמור, מן ההכרח כי שני העדים יהיו נוכחים במעמד עריכת הצוואה. כמו כן, על פי סעיף מספר 20 לחוק הירושה הדרישה הסטטית של בית המשפט להכרה בצוואה בעדים היא קיומם של מסמך, מצווה ושני עדים.
מאמר זה אינו מהווה תחליף להתייעצות מקצועית עם עו"ד צוואה