מהו חלבון או אבקת חלבון?
חלבון מהווה אבן בניין לבניית רקמת שריר, ואספקה שוטפת שלו הכרחית לצורך שיקום נזקי האימון, ליצירת חלבוני השריר, וכן לתחזוקה שוטפת. מכך עולה, כי הצורך בחלבון הולך וגובר עם העלייה בעוצמת ובנפח האימונים. חלבון מורכב מ-20 חומצות אמינו, אשר מתוכן 11 מוגדרות כלא חיוניות (כלומר ניתן לייצרן מחומצות אמינו אחרות בגוף) ואילו 9 חומצות אמינו הנותרות הן חיוניות, וחובה לקבלן בצורה שוטפת מהמזון לצורך בניית חלבון. לא קיים בגוף מאגר זמין המספק חלבון, על כן כאשר עולה הדרישה לחלבון למשל במהלך או לאחר מאמץ גופני, או אפילו לאחר צום הלילה, מתגבר תהליך של פירוק השריר במטרה להפיק ממנו חומצות אמינו לצורך השלמת הדרישות. לכן יש צורך באספקה שוטפת של חלבון או אבקת חלבון הכולל חומצות אמינו חיוניות.
מהי חשיבותה של צריכת אבקת חלבון, לאחר אימון ובמשך היום?
אחת היתרונות בצריכת אבקת חלבון היא הפרוק המהיר של החלבונים בגוף והספיגה המוגברת. אבקת חלבון מכילה בתוכה כמות נכבדה של חומצות אמינו חופשיות אשר אחראיות על בנייתה של רקמת השריר. נקודה חשובה נוספת בצריכת אבקת חלבון היא התאוששות השריר מהירה יותר וטובה יותר. לנוכח כל היתרונות הללו אבקת חלבון מי הגבינה הכרחית מאוד לספורטאים או כל אדם העוסק בפעילות ספורטיבית. החל בתריאלטים, כדורגלנים המעונינים בשיפור הסיבולת, בודי בילדרים, משקולנים בענפי הכוח, ועד למתאמנים המתחילים בחדר הכושר. בשילוב מתאים ומושכל, יכול החלבון (אבקת חלבון מי גבינה) לשמש כתחליף ארוחה זמין ומאוד איכותי (וגם משתלם כלכלית) לאורך היום ובמיוחד אחרי האימון.
מדוע מומלץ להשתמש באבקת חלבון לעומת חלבון מהטבע?
בתיאוריה, אפשר לאכול כמות מספקת של בשר, דגים, עוף ומזונות אחרים כדי לקבל את החלבון שצריך, אבל למעשה, רוב הספורטאים מגלים שקשה ליישם את זה. לוקח זמן להכין ארוחות, ואפילו יותר זמן לאכול אותן ובסופן לשטוף את הכלים. דבר זה גרם למספר רב של אנשים עסוקים, גברים ונשים, להעדיף לקבל חלק מכמות החלבון היומית הנחוצה להם בצורה של אבקת חלבון , ותחליפי ארוחה בצורת אבקות.
מדוע אבקת חלבון מי גבינה הינה המועדפת ביותר?
אבקת חלבון מי-גבינה היא בעלת הזמינות הביולוגית הגבוהה ביותר מבין כל החלבונים. אבקת חלבון מי גבינה מתמוססים בקלות במים, דבר שמאפשר לספורטאי להכין לעצמו משקה אבקת חלבון במהירות. אפילו שיש בו פחות גלוטמין, ארגינין ופנילאלנין בהשוואה לחלבוני הקזאין או הסויה, היכולת של אבקת חלבון מי גבינה לעלות באופן משמעותי, בנייה של חלבון הפכה אותה לאבקת חלבון המועדפת בקרב ספורטאים. תכונה נוספת שיש אבקת חלבון מי-גבינה היא חיזוק מערכת החיסון, וזאת בזכות היכולת שלה לעלות את הרמות של נוגד החמצון גלוטתיון בגוף.
למי מומלץ לשלב אבקת חלבון?
ישנן עדויות כי דווקא מתאמנים מתחילים הם אלה הזקוקים לכמויות חלבון גבוהות, שכן הנזק השרירי רב בשלבים הללו ופוטנציאל צבירת חלבוני השריר גדול בשלב זה, ולכן תוספת אבקת חלבון עשויה להביא לגידול מהיר במסת השריר. ספורטאים מאומנים יזדקקו לתגבור נוסף בצריכת החלבון במקביל לשינויים בתוכנית האימון ובמיוחד עם הגברת העומס באימונים. בנוסף לכך, בשנים האחרונות התפרסמו מספר רב של מחקרים התומכים בתוספת חלבון איכותי לאוכלוסייה מבוגרת. שכן צריכת חלבון ואיכות ספיגת החלבון יורדות עם הגיל. דלדול במסת השרירים הוא ממאפייני הגיל המבוגר ולכן תוספת אבקת חלבון חשובה עוד יותר אם מבוצעת פעילות גופנית במטרה למנוע דלדול השריר. כמו כן, תפריט דל קלוריות גורם להאצת פירוק השריר (במטרה להמירו באנרגיה) ולאיבוד מסת השריר משמעותית, במיוחד כאשר לא מבוצעים מספיק אימוני כוח. לכן כאשר מבקשים לרדת במשקל ע"י איבוד שומן, למזער את הנזק השרירי ולשמור על מסת שריר, יש להגביר את חלקו היחסי של החלבון מסך קלוריות הנצרך.
זכרו שתוספי אבקת חלבון אלה אינם באים להחליף את החלבון שאתם אוכלים בארוחות הרגילות שלכם. החשיבות שלהם עבורכם היא שאתם יכולים לקבל תוספת של חלבון בקלות, במקרה שבארוחות לא הצלחתם להגיע לכמות החלבון היומית הנחוצה לכם. באופן זה יכולים תוספי החלבון לעזור לכם להשיג את המטרות הספורטיביות שהצבתם לעצמכם.