מאת: ד"ר עמית עקירוב
צריכת אומגה 3 השפיעה לטובה על חולים באי-ספיקת לב. מחקר אקראי קטן, שנערך לאחרונה, מצביע על נתונים חדשים התומכים בהשערה שלחומצות שומן רב בלתי רוויות תפקיד בטיפול בחלק מהחולים עם אי-ספיקת לב. המחקר העלה כי בהשוואה למטופלים בפלסבו, הטיפול במינון גבוה של חומצות שומן אומגה 3 הביא להפחתת האשפוזים בשל אי-ספיקת לב.
לדברי החוקרים, חומצות שומן אומגה 3 מביאות לשיפור מדדים אקוקרדיוגרפיים של התפקוד הסיסטולי והדיאסטולי והיכולת התפקודית של חולים עם קרדיומיופתיה על רקע שאינו איסכמי ותסמינים מינימאליים.
החוקרים מסבירים גם שלמרות שלמחקר אין עוצמה מספקת להערכת התוצאות הקליניות, בקרב משתתפי הניסוי שצרכו אומגה 3 נמצאה ירידה משמעותית באשפוזים על רקע סיבות קרדיווסקולאריות (p=0.0029), כולל אשפוז עקב אי-ספיקת לב (p=0.0002), ומגמה של ירידה בשיעור האשפוזים מכל סיבה (p=0.0599).
ממצאי המחקר תומכים בתועלת המתונה שתועדה במחקר GISSI-HF*. התוצאות מעלות את האפשרות כי חומצות שומן אומגה 3 עשויות להיות מועילות יותר אם יינתנו במינונים גבוהים ובשלב מוקדם יותר במהלך המחלה, בהשוואה למועד מתן הטיפול במחקר GISSI-HF.
מהלך המחקר:
במחקר השתתפו 133 חולים יציבים עם הוכחה אנגיוגרפית לאי-ספיקת לב לא-איסכמית ומקטע פליטה של חדר שמאל של 45% ומטה. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול בכמוסות המכילות 850-882 מ"ג EPA (Eicosapentaenoic Acid) ו-DHA (Docosahexaenoic Acid) או פלסבו תואם.
במהלך החודש הראשון נטלו החולים חמש כמוסות ביום, ולאחר מכן שתי כמוסות ביום למשך 11 חודשים. בכ-40% מהמשתתפים בכל קבוצה הושתל דפיברילטור, ושתי הקבוצות קיבלו טיפול אופטימאלי, מבוסס עדויות, כאשר כל חולה נטל מעכבי ACE או ARB, חסם ביתא ו-Furosemide.
תוצאות המחקר:
גם במחקר הזה, כמו שכבר דווח בעבר, נראה שיפור משמעותי לאחר 12 חודשים בקרב חולים שטופלו בחומצות שומן אומגה 3 בקוטר ונפח החדרים, מקטע פליטה של חדר שמאל ומדדים אקוקרדיוגרפיים אחרים לרימודלינג (p<0.001).
בנוסף, השתפרה משמעותית סיבולת הלב-ריאה של המשתתפים בהשוואה לקבוצת הפלסבו, וכן השתפרו משמעותית רמות המדדים הדלקתיים IL-1 ו-IL-6. מניתוח רב-משתנים עולה כי רמה בסיסית גבוהה יותר של TNF-Alpha היא גורם המנבא שיפור במקטע הפליטה של חדר שמאל.
עוד נמצאו במחקר ירידה משמעותית באשפוזים על רקע סיבות קרדיווסקולאריות, כולל אשפוז עקב אי-ספיקת לב, ומגמת ירידה בשיעור האשפוזים מכל סיבה.
מנקודת מבט תפקודית, הן שיא VO2 והן המדד התפקודי לפי סולם NYHA הושפעו לטובה מהטיפול. יתרונות אלו עולים בקנה אחד עם הירידה במינון הממוצע של Furosemide הנדרש לשמירה על איזון אי-ספיקת לב בקבוצת המטופלים בחומצות שומן אומגה 3, ועשוי להיות האחראי למספר הנמוך יותר של אשפוזים מסיבות קרדיווסקולאריות ואשפוזים בשל אי-ספיקת לב במהלך 12 חודשי המעקב בחולים אלו, בהשוואה לקבוצת הפלסבו.
J Am Coll Cardiol 2011
*Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell'Infarto Miocardico Heart Failure
לידיעה ב-Heart