אנשים רבים, נטולי השכלה משפטית, נוטים להתבלבל בין תביעת ביטוח, המוגשת ישירות למבטח, לבין תביעה בעילה ביטוחית, המוגשת לבית המשפט (לרוב כנגד חברת הביטוח). ההבדל בין השניים רב. במה דברים אמורים - תביעת ביטוח בהגה במשפטית היא תביעה לתגמולי ביטוח שמגיש המבוטח לחברת הביטוח, בהסתמך על פוליסת הביטוח שחתם אל מול החברה. בהמשך לכך, כאשר חברת הביטוח דוחה, מסיבותיה, את תביעת המבוטח, עליו לפנות לערכאה המשפטית המוסמכת ולתבוע את תגמולי הביטוח מחברת הביטוח, באמצעות בית המשפט.
כאשר סבור המבוטח כי ארע לו מקרה ביטוחי המעוגן בפוליסת הביטוח, עליו להודיע לחברת הביטוח בהקדם האפשרי על קרות האירוע (במקרים מסויימים, בהן נחוצה התערבות של המשטרה, יש להודיע גם לה. למשל, במקרי גניבה, תאונת דרכים ועוד). הדיווח לחברת הביטוח צריך להיות מלא ומדויק, כך שיהיו בו את כל הפרטים והמסמכים הרלוונטיים, אשר קשורים לאירוע הביטוח. יש לציין כי הדיווח הראשוני לחברת הביטוח יכול ויהיה בעל פה, אולם יש להגיש, בנוסף לכך, תביעת ביטוח בכתב.
יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי תחום הביטוח מכיל ענפים שונים, המסווגים בהתאם לתחום הכיסוי. ביטוח חיים, ביטוח ימי, ביטוח רכוש וביטוח חבויות הם הענפים המרכזיים בעץ הביטוח. יש לציין כי קיים הבדל בהגשת תביעת ביטוח ובצורת הטיפול בתביעות על פי הפוליסות והענפים השונים.
ישנן סיבות רבות לדחייה של תביעות ביטוח על ידי חברת הביטוח. לדוגמא, טענה שכיחה המשמשת מקור לדחיית התביעה היא טענת "אי הגילוי", לפיה טענת חברת הביטוח כנגד המבוטח היא שהלה הסתיר מחברת הביטוח בעיה רפואית ממנה סבל, עובר לחתימה על פולסית הביטוח ומכאן שהוא איננו זכאי לתגמולי הביטוח. התיישנות והחרגת המקרה שארע לגדר הסייגים המופיעים בפוליסה (ולפיהם המבוטח אינו זכאי לקבלת תגמול בגין המקרה הביטוחי), הן סיבות נוספות לדחייתן של תביעות ביטוח על ידי חברות הביטוח.
אולם, גם אם נדחתה תביעת ביטוח, קיים נתיב נוסף בו יכול המבוטח לבחור בכדי לקבל את המגיע לו על פי פוליסת הביטוח – עליו לפתוח בהליך משפטי ולתבוע את המבטחת בבית המשפט הרוולונטי. יצויין כי כאשר נדחתה תביעת ביטוח של מבוטח, הנטל להוכיח כי מקרה הביטוח אכן ארע, מוטל, במרבית המקרים, על המבוטח, אשר אמור להראות, בנוסף, את גודל הנזק שנגרם לו כתוצאה מאירוע הביטוח, כאמור. מידת ההוכחה אותה דורש בית המשפט מן המבוטח היא מאזן ההסתברות. יודגש כי תביעתו של מבוטח לא תיצלח אם ייכשל בהוכחת הסיבה שהובילה לנזק או היקפו, או אם מאזן ההסתברות לא ייטה לטובתו, באופן שבו לא ניתן להצביע על מקור הנזק.
באופן כללי, מומלץ לנהל את כל ההליך מול המבטח, החל מתחילתו ועד תומו, באמצעות עורך דין ביטוח מנוסה. המלצה זו הינה בבחינת הקל וחומר בכל הנוגע להגשת התביעה לבית משפט, שכן יש חשיבות רבה לסדר הדין אליו מכוונת התביעה (לעיתים ניתן להגיש תביעות ביטוח בסדר דין מקוצר, דבר אשר מיטיב עם המבוטח, במקום בסדר דין רגיל או לבית משפט לתביעות קטנות), כמו גם לאופן שבה מנוסח כתב התביעה ולצירוף המסמכים הרלוונטיים אליו.