חברות ביטוח רבות נעזרת במשרדי חקירות פרטיים על מנת לאמת הצהרות של מבוטחים התובעים מן הביטוח סכומי כסף בגין פגיעה שנפגעו בה בהיותם מבוטחים. רבות מחקירות ביטוח אלה נעשות בתחום ביטוח הרכב כאשר אנשים מעורבים בתאונות דרכים והם תובעים את הביטוח באשר לנזק שנגרם להם.
הנחת העבודה של חברות הביטוח היא שאחוז מסויים מן התובעים מציג תמונה שקרית לגבי מצבו על מנת לקבל פיצויים גדולים יותר, והן מבקשות לחשוף מקרים אלה על ידי חקירות ביטוח. במקרים אלה מתבקש משרד החקירות לאסוף מידע אודות האדם על מנת להוכיח כי טענותיו באשר למצבו הבריאותי או הפיזי אינן נכונות.
בנוסף לחברות הביטוח, גם המוסד לביטוח לאומי מזמין חקירות ביטוח ולאותם צרכים מהיותו הגוף הממשלתי הממונה על מתן קצבאות לאנשים שנפגעו במקום עבודתם ובמקומות אחרים.
עבודתו של חוקר פרטי במקרים אלה
עבודתו של חוקר פרטי במקרים של חקירות ביטוח היא לאסוף מידע אודות האדם שנחשד באי מסירת דיווח אמת לגבי מצבו. החוקר עובד בכמה מישורים:
· איסוף מידע על ידי תשאולים
· איסוף מידע על ידי מעקבים ושימוש במצלמות לתיעוד
· איסוף מידע באינטרנט (אנשים מעלים תמונות רבות של עצמם שניתן לעשות בהן שימוש)
על החוקר מוטלת המשימה להראות כי האדם לא דיווח את האמת לגבי מצבו וככל שיצליח לאסוף ראיות מוצקות יותר, כגון צילומים או הקלטות וכדומה, יוכלו אלה לשמש את חברות הביטוח במידה ויגיע הדבר לבית המשפט. לדוגמה: כאשר אדם מדווח כי נפגע בגבו ושהוא לא מסוגל לעמוד יותר, אך החוקר מצלם אותו רוקד ומשתולל במסיבה ללא כל קושי, יכול התיעוד הזה לשמש כראייה בבית המשפט כי האדם שיקר ושכל מה שרצה הוא לקבל פיצויים גדולים יותר מחברת הביטוח.