החורף בפתח. הימים מתחילים להיהפך משרביים, לקרירים יותר, ועם הגעתם - עולה השימוש במכשירי החימום הביתיים (תנור חשמלי, מזגן, רדיאטור, מפזר חום), כמו גם בדודים החשמליים לצורך חימום של המים. רק המחשבה של לעשות מקלחת בחורף, ללא מים חמים וזמינים (מומלץ אפילו רותחים...) היא קשה מנשוא... ומכיוון שעונת החורף, לצערנו, לא התברכה ביותר מדי ימים של שמש כמו בקיץ – נכנס לפעולה דוד החשמל, ולוקח על עצמו את התפקיד לחמם עבורנו את המים, ולדאוג שהם יהיו בטמפרטורה הרצויה והמתאימה, גם בימים קרים במיוחד.
בואו נבין ראשית, איך בכלל עובד דוד חשמל. דוד חשמל, להבדיל מדודי שמש (אשר מנצלים את האנרגיה הסולארית של השמש לצורך חימום של המים) – עובד על אנרגיה חשמלית בכדי לחמם את המים. בתוף מיכל הדוד ישנם שני גופים שמסייעים לפעולה: תרמוסטט וגוף חימום. ברגע שאנו מדליקים את המנגנון החשמלי של הדוד, גוף החימום מחמם את המים, עד אשר התרמוסטט מרגיש, שהמים הגיעו לטמפרטורה הרצויה, וברגע שזה קורה מנתק התרמוסטט את החשמל. כאשר אנחנו פותחים את ברז המים בבית (אם זה לצורך של מקלחת, שטיפת כלים וכיו"ב) ומתחילים להשתמש במים שהתחממו, יוצאים מים חמים מחלקו העליון של הדוד, ומים קרים תופסים את מקומם במקום, בחלק התחתון של הדוד. פעולה זו מורידה באופן משמעותי את טמפרטורת המים שבמיכל, וברגע שזה קורה - התרמוסטט מרגיש זאת, הוא נכנס שוב לפעולה, ומורה לגוף החימום להתחיל לעבוד מחדש ולחמם את המים, על מנת ששוב יהיו מים חמים.
דודי חשמל, ניתן למצוא היום בשוק במגוון רחב של נפחים: בין 50 ל – 200 ליטר (הגדול שביניהם). בבואנו לבחור דוד חשמל לשימוש אישי, מעבר לעובדה הטריוויאלית שמומלץ, כמובן, לרכוש את הדוד מטעם חברה מקצועית, עם הבנה בתחום והסמכה להתקנה (בד"כ חברות שמתמחות בהתקנה של דודי שמש, יהיו גם עפ"י רוב מוסמכות להתקנת דודי חשמל), חשוב גם שנדע להתאים את נפח הדוד לצרכים האישיים שלנו. מן הסתם דוד בנפח של 50 ליטר – לא יתאים למשפחה מרובת נפשות, כשם שדוד בקיבולת של 200 ליטר, יהיה מיותר ומוגזם לבן-אדם בודד שגר לבד, או לזוג צעיר. מיותר לציין שמחירו של הדוד, בא ביחס ישיר בהתאם לגודלו ולקיבולת שלו (כלומר דוד בנפח 50 ליטר יהיה הכי זול, ודוד בנפח של 200 ליטר יהיה היקר ביותר). בד"כ, בשלב של רכישת דוד – חשוב להתייעץ עם חברות לדודי שמש וחשמל ולהסביר להן מהם הצרכים שלנו ומהו התקציב שלנו. הן יוכלו להמליץ בצורה הטובה ביותר, איזה דוד לבחור - כך שיהיה אופטימאלי ביותר, הן מבחינת הגודל, הן מבחינת האיכות, והן מבחינת הכיס.
מבחינת ההתקנה, של הדוד – כיוון שיש סוגים שונים של בתים, קיימות גם צורות רבות להתקנה (16 צורות שונות ליתר דיוק), נמנה כעת חלק מהן: התקנה בתוך הבית, התקנה על הגג, התקנה בעמידה (כאשר הדוד עומד מקובע לקיר, ומחובר חיצונית אל הקולטים), התקנה בשכיבה (הדוד מותקו בשכיבה), התקנה בצללית נמוכה (כאשר קולטי הדוד, מותקנים בצורה כזאת, שמאפשרת להם לקלוט פחות שמש – מה שאומר במילים אחרות, יותר דגש על החימום החשמלי שבדוד), התקנה של דוד באופן שהוא בולט מהגג ועוד. התקנה של דוד (ללא עלות הדוד, וללא עלות של הובלה) עולה בממוצע אצל בעל מקצוע כ – 300 שקלים לערך, וחשוב להדגיש, שכאשר לעיתים מדובר בסיטואציות שהן מסובכות להרכבה (לדוגמא: כאשר שיפוע הגג לא מאפשר, או כאשר יש קירות על הגג שמפריעים למיקום הדוד) – זה גם כן נתון, שעשוי להעלות משמעותית את המחיר הסופי.
ולסיכום – כמה טיפים אחרונים שמומלץ לוודא עם החברה, או המתקין המבצע בשלב ההתקנה:
- חשוב שדוד החשמל הנרכש, יהיה תוצרת של חברה אמינה, ובעל תו תקן. חשוב שגם ההתקנה תיעשה עם תו תקן (אם זה מבחינת צנרת שמחברת את הדוד, המיקום שלו, המיקום של הקולטים וכו'). יש היום בשוק, המון חברות ו"חאפרים" למיניהם, שמציעים "עסקאות משתלמות" לכאורה במחירים מוזלים עבור התקנת דוד שמש או דודי חשמל. התקנה גרועה של דוד חשמל עלולה להסתיים באסון, או בנזק משמעותי לדירה, ולכן חשוב שהיא תעשה אך ורק ע"י בעלי מקצוע מומחים, ועם אחריות.
- חשוב לוודא שהחיבורים לדוד – גם למערכת המים וגם למערכת החשמל (אם זה חיבורי הצנרת, החיבור לקולטים וכדו') יעשו בצורה תקנית והרמטית, כך שלא יהיה פוטנציאל לנזילות.
- חשוב לוודא עם שבמסגרת העבודה של התקנת הדוד, (במידה וקיים דוד ישן שהוחלף) יפונה הדוד הישן ע"י החברה המבצעת, ושלא יילקח על כך תשלום נוסף (בד"כ השירות של פינוי הדוד, הוא במסגרת העבודה, וכלול גם במחיר). חשוב גם שהפינוי של הדוד יעשה בצורה מסודרת, ולא יושלך, לצורך העניין, ליד הבניין או במקום אחר שאינו מורשה.
- בתום ההתקנה של דוד החשמל, חשוב לעשות בדיקה קצרה עם המתקין ולוודא שהוא עובד כהלכה: שהמתג לכיבוי והדלקה עובד, שהטיימר (אם הותקן) עובד, שהדוד אינו יוצר עומס יתר כאשר הוא מופעל עם מכשירי חשמל אחרים וכהנה וכהנה.
- בתום ההתקנה - חשוב להקפיד על קבלת חשבונית מהמתקין עבור העבודה שנעשתה, וכן על קבלה של כתב אחריות חתום ומפורט, למקרה של תקלה.