ביוב סתום, או ליתר דיוק – צנרת סתומה זה מתכון לצרות. סתימה בצנרת, מביאה איתה גם ריחות שהם מאד לא נעימים ומתפשטים לכל עבר, וגם מים – מי ביוב מלוכלכים ודלוחים שעולים מתוך פתחי הניקוז ללא יכולת להתנקז חזרה.
סתימה - אמנם היא נוצרת בתוך הצנרת בפנים, אבל את האותות שלה רואים ומרגישים דרך פתחי הניקוז השונים שנמצאים בתוך הבית: זה יכול להיות באסלה שבתוך בית השימוש, זה יכול להיות בפתח הניקוז של המקלחת או האמבטיה וזה יכול להיות בפתח הניקוז של אחד הכיורים – שנמצאים גם כן בשירותים במטבח או באמבטיה.
כשיש סתימה בצנרת, פירוש הדבר הוא שיש בעצם חסימה בתוך אחד מצינורות המערכת. המים אינם יכולים לעבור בצורה חלקה. הצינורות במקום להמשיך ולהזרים את המים היישר לתוך מערכת הביוב החיצונית, "נתקעים" עם מים שנשארים במקום ועומדים, והמים שמחפשים מקום נוח להשתחרר דרכו ולפרוץ החוצה, בעצם עולים דרך פתח הניקוז שנמצא במקום שהוא הכי קרוב למקום החסימה. בפועל – מה שאנחנו רואים זה או הצפה של המקום הסמוך לפתח הניקוז, או אי יכולת של המים להתנקז בצורה "חלקה" דרך פתח הניקוז כמו שהיו רגילים קודם לכן. זה, אם כן, ההגדרה או התיאור הכי מדויק לתיאור התרחשות של סתימה.
כשנוצרת סתימה – הנטייה הראשונית היא להילחץ. השלב השני – אחרי שנרגעים מעט - אפשר לנסות ולהתחיל לטפל בה ע"י שימוש בכל מיני אמצעים ביתיים: אפשר לנסות לפתוח עם פומפה (ע"י פמפום של פתח הניקוז ליצירת וואקום עד לשחרור הסתימה), אפשר לאלתר חומרים פותחי סתימות שיש בבית כמו אקונומיקה, חומצת לימון או סודה לשתייה (ע"י שפיכה שלהם לפתחי הניקוז – יש הטוענים כי זה גם משחרר את החסימה, וגם יעיל כאמצעי מונע לסתימות עתידיות – אבל בתנאי שמדובר בסתימות שהן ממש פשוטות) ואפשר להשתמש בחומרים כימיים מיוחדים לפתיחת סתימות (אותם ניתן להשיג כמעט בכל הרשתות) – למרות שיש הטוענים כי הם קצת מזיקים לצנרת בטווח הארוך וגם לא בריאותיים במיוחד.
במידה וכל הפיתרונות האלו לא צולחים, האפשרות השלישית היא לקרוא פשוט לאינסטלטור. אינסטלטור, במחיר של ביקור, יכול ללא שום בעיה לשחרר את הסתימה הקיימת שלשמה הוא נקרא, ובאותה נשימה גם לעשות לצנרת סוג של ניקוי יסודי כדי למנוע בתוכה כל מיני חסימות ושאר סתימות אחרות בעתיד. איך אינסטלטור פותח סתימה? בד"כ לאינסטלטורים יש מכשיר מיוחד עבור כך שמכונה "ספירלה". הספירלה היא מעין מוט ארוך עם קפיץ בסוף (לפעמים היא עובדת על חשמל ולפעמים ידנית). את הספירלה נוהג האינסטלטור להשחיל דרך פתח הניקוז לתוך הצנרת, וברגע שהספירלה מזהה את החסימה שהיא המקור לכל הבעיה (זה יכול להיות שאריות מזון, חפץ זר, תחבושת, נייר שאינו מתכלה, שערות ראש וכיו"ב), היא תופסת אותה (ע"י הקפיץ), ואז האינסטלטור שולף את הספירלה ביחד עם מה שנתפס, והסתימה בעצם כך משתחררת. בד"כ ועפ"י רוב, אחרי שמשחררים סתימה, נוהגים האינסטלטורים לשטוף את הצנרת באמצעות לחץ מים חזק במיוחד, שאמור גם לנקות את דפנות הצנרת במידה ועוד קיים פוטנציאל לגופים אחרים שעלולים לסתום אותה, וגם לחטא ולנקות בצורה יסודית את כל המערכת, ובכך גם למנוע סתימות עתידיות.
אבל – כדי לא לחזור ולהזמין, ושוב – לחזור ולהזמין כל פעם אינסטלטור כשנוצרת סתימה – הדרך הכי טובה להתמודד עם סתימות, היא פשוט לנקוט בטיפול מונע. כשנוקטים בטיפול מונע גם מקדימים תרופה למכה, גם חוסכים כסף יקר שהיינו משלמים אילו היינו צריכים להזמין אלינו את בעל המקצוע, אבל יותר מהכל – ע"י טיפול מונע, אנחנו בעיקר מתחזקים ומשמרים את הצנרת שלנו לאורך זמן, ובכלל מונעים בעיות עתידיות בצנרת כמו בעיות של קורוזיה, בעיות של נזילות, בעיות שיצריכו בעתיד החלפת צנרת וכיו"ב.
אגב, ורק בכדי לסבר את האוזן – טיפול בצנרת שהולכת ונשחקת, איתור נזילות (בייחוד כשהן סמויות ואז יש צורך באיתורן ע"י מצלמות תרמו-גראפיות), החלפה של כל הצנרת או חלק ממנה – כל אלו הם טיפולי אינסטלציה מאד יקרים. טיפולים שגם מצריכים הוצאות כספיות אדירות, וגם מביאים איתם הרבה פוגרום ובלגאן בתוך הבית. במילים אחרות – טיפול מונע לצנרת, הוא לכן טיפול הכרחי וחשוב, והנה כמה דרכים כיצד לעשות זאת – הלכה למעשה:
· כדאי לצמצם את כמויות האשפה שאנחנו מזרימים לצנרת הביוב. במילים אחרות: צלחות עם שאריות אוכל שהצטברו עליהן כדאי לא לזרוק לכיור, אלא פשוט לזרוק לפח (את השאריות, כמובן, ולא את הצלחות!).
· כדאי לא להשליך לכיור שאריות של שמן (כמו שמן מבישול או שמן מטיגון) – כי שמן, זה גם דבר שנוטה "להידבק" לדפנות הצינורות ולגרום לסתימות.
· כדאי מאד לא להשליך לשירותים: תחבושות היגייניות, ניירות שלא מתכלים (כמו ניירות סופגים), שקיות ניילון, חפצים זרים וכיו"ב – כל המוצרים הללו הם מוצרים שאינם מתפרקים במים. הם יוצרים חסימות בתוך הצינורות, ומשם גם גורמים מהר מאד לסתימות.
· כשמתקלחים – כדאי לשים לב לשערות הראש שנושרות (למרות שזה נשמע קצת קשה...) ולא לתת להן למצוא את דרכן לפתח הניקוז של המקלחת או האמבטיה. זה, אגב, גם כן גורם מספר אחת לסתימות ביתיות.
· מומלץ להשתמש – אם ניתן, וכמה שניתן - בחומרי ניקוי ירוקים "אקולוגיים" – כאלו שהם גם מקציפים פחות, וגם מייצרים פחות שאריות של סבון. הקצף והסבון נוטים לשקוע בתוך הצינורות, מפריעים לזרימה חלקה של המים, והרבה פעמים הם בקיצור - גורמים לסתימות.
· היה ונוצרה סתימה – מאד לא מומלץ להשתמש בכל אותם חומרים ביתיים פותחי סתימות למיניהם. כל אותם חומרים הם למעשה חומרים כימיקלים מזיקים, הם הרסניים לצנרת, הרסניים למערכת הביוב ואפילו לבריאות – הם מזיקים. ברוב הפעמים לא רק שהם לא פותחים אפילו את הסתימות, אלא יוצרים משקעים והרס לצנרת, שיותר מאוחר יופיעו בדמות סתימות חזקות יותר, וגם מסובכות יותר.