אומרים שהדשא של השכן תמיד נראה ירוק יותר. המשפט הזה יכול לתפוס לגבי הרבה תחומי חיים, ולאו דווקא למראה של גינה, אבל אם באמת רוצים שהדשא שלנו יראה ירוק באופן תמידי, ויהווה מושא להערצה ולקנאה – הנה כמה טיפים לתחזוקה נכונה של מדשאה בגינה. חלקת הדשא תופסת במרבית הגינות את רוב שטח הגינה. מראה הדשא, מהווה בעצם את כרטיס הביקור של הבית. הוא הדבר הראשון שאנשים רואים כשהם נכנסים לתוך החצר, מעבר לזה גם יכולים להיות לדשא עוד הרבה שימושים נוספים כמו: פעילות ספורטיבית, משחק, בילוי, אירוח של אנשים ועוד. בכדי שהדשא יראה בריא ורענן, ויוכל לשמש אותנו בצורה נאמנה, הוא זקוק לטיפולים שוטפים הצריכים להיעשות באופן סדיר ובתדירות הדרושה. בין מגוון הטיפולים להם הדשא זקוק (בהנחה כמובן שמדובר בדשא טבעי ולא בדשא סינטטי), ניתן למנות טיפולים כמו: דישון, כיסוח, טיפול במזיקים והשקיה. על כל הטיפולים נרחיב במאמר זה, נסביר מתי צריך לבצע אותם ובאיזה אופן... להלן המדריך המפורט לתחזוקה נכונה של מדשאה בגינה.
נתחיל בנושא ההשקיה. הדשא, כפי שציינו זאת גם קודם, נחשב לחלקת הצמחייה הגדולה ביותר שנמצאת בגינה. כאשר דשא אינו מושקה כפי שצריך, ניכרים בו סימני צמא כמו חלקים שמצהיבים, יובש ועלים שמתקפלים. מצד שני – אם הדשא מושקה יתר על המידה זה עלול לגרום להצפה של הגינה, ולמחלות שעלולות להתפתח בעלים או בקרקע. דשא צריך להיות מושקה בדיוק במידה הנכונה. רצוי להשקות דשא אחת למספר ימים – תלוי בעונות השנה (בקיץ מומלץ בתדירות קצת יותר גבוהה, ובחורף קצת פחות). אנשי גינון ממליצים, כדי לא לבזבז יתר על המידה כמויות גדולות של מים, וגם כדי לא לפגוע באופן הצמיחה, להשקות את הדשא באמצעות מערכות השקיה מיוחדות שמכילות טפטפות. למערכות ההשקיה הללו מספר יתרונות: גם ניתן לתכנת אותן מראש כך שישקו את הדשא בשעות מסוימות של היום – בשעות שהמים נספגים הכי טוב (ההמלצה היא על שעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב, כשאין יותר מדי שמש, והמים אינם מתאדים מיד מן האדמה). הטפטפות משקות את הדשא בצורה מבוקרת ומדודה כך שאין חשש לבזבוז מיותר של מים. בנוסף – הטפטפות גם משקות את הדשא בדיוק בחלק התחתון של השורש, שהוא האופטימאלי ביותר להשקיה (אפקט שלא תמיד ניתן להשיג עם צינור מים) – בצורה כזאת המים מחלחלים לדשא בדיוק בנקודה הנכונה, ומזינים אותו בצורה הרבה יותר טובה.
דבר נוסף שמצריך הדשא, כדי לגדול בצורה אופטימאלית ובריאה הוא דישון מבוקר בתדירות של בערך פעמיים בשנה (בחורף ובקיץ). הרבה אנשים חושבים שמים זה דבר שהוא די והותר כדי לאפשר לדשא לגדול בשקט ובשלווה, אבל זה לא ממש נכון. הדשן, משול מהבחינה הזאת למזון של הדשא והאדמה, וממש כמו שבן-אדם צריך אוכל כדי להתפתח ולחיות, כך גם הדשא זקוק לדשן כדי לצמוח ולגדול. קיימים כמה סוגים של דשנים: הנפוצים שבהם הם דשא בצורת גרגרים שנהוג לפזר על הקרקע, או דשן מסיס במים (מגיע במרקם של אבקה) שנהוג לדלל אותו במים או להכניס ישר לתוך מערכת ההשקיה. דשנים מגיעים מתוצרות של חברות שונות, במינונים שונים ובכל מיני מחירים. הדשא המסיס במים, כיוון שהוא מגיע במינון נמוך - דורש שימוש בתדירות שהיא יותר גבוהה (אחת לחודש) לעומת דשנים אחרים שמצריכים שימוש רק פעם בעונה. בכל מקרה, דישון של דשא יכול להיעשות באופן עצמאי (בתנאי שמשתמשים בו בדיוק לפי הוראות היצרן שמופיעות על גבי האריזה) או ע"י גנן. בסיום פעולת הדישון, מומלץ להשקות את הקרקע טוב-טוב בהרבה מאד מים, בכדי להרוות אותה, ובעיקר כדי לגרום למלחי הדישון להיקלט היטב בתוך האדמה.
עוד דבר שהוא בעל חשיבות למי שמחזיק חלקת דשא אצלו בגינה, הוא נושא הכיסוח. הפעולה שאולי הכי מזוהה עם דשא שצומח בגינה היא פעולת הכיסוח שלו. כיסוח של דשא, צריך להיעשות בממוצע בתדירות של בין שבוע לשבועיים (בקיץ מומלץ בתדירות שהיא יותר גבוהה ובחורף, בתדירות מעט יותר נמוכה). כיסוח דשא נהוג לעשות באמצעות מכסחת דשא מקצועית וטובה. מומחים לעבודות גינון ולתכנון גינות, ממליצים כי הדרך האופטימאלית לכיסוח של דשא היא להוריד רק את השליש העליון של העלים – זה מכמה סיבות: זה גם משפר את איכות השורשים והצמיחה של הדשא, זה גם מפחית צמיחה של עשבייה לא רצויה, זה גם מאט את קצב הצמיחה של הדשא, וזה גם מפחית את כמויות הגזם שבתום הכיסוח נצטרך לפנות מתוך הגינה. כיסוח הוא חשוב, כדי לשמור על מראה אחיד ואסתטי של הדשא וגם כדי למנוע בדשא התפתחות של כל מיני מחלות. כשמבצעים את הכיסוח, מעבר לכך שצריך לשמור לכסח רק את החלק העליון של העלים, צריך גם לוודא שמכסחת הדשא היא תקינה, שהלהבים בה עובדים כשורה ולא קהים מדי, וגם שקרקע הדשא היא ישרה. כיסוח לא נכון, עלול להסב נזקים לדשא ובעיקר ליצור בעיות של "קירקוף" הדשא – שאז בעצם נוצרים במדשאה כל מיני חלקים שהם קרחים, ללא צמיחה של עלים, ומאד לא אסתטיים ויפים.
ולסיום - דבר אחרון, שמומלץ לעשותו כשמטפחים חלקת דשא בגינה, ומעוניינים שתישמר בריאה ויפה - הוא כל הנושא של ריסוס הדשא והדברה כנגד מזיקים. לדשא יש נטייה (כמו לרוב הצמחים) למשוך אליו טפילים למיניהם ושאר מזיקים, בעיקר בעונות של תחילת הקיץ והאביב. המזיקים מביאים מחלות לדשא, מעכבים את צמיחתו, יכולים לגרום לו לשנות את צבעו וגם גורמים לעליו להתקפל ולקמול. בכדי להדביר מזיקי דשא, אפשר לקרוא לחברת הדברות מקצועית. לחילופין – ניתן לבקש מהגנן שיבצע הדברה עם חומרי ריסוס מתאימים פעם בעונה, או אפילו לעשות את ההדברה באופן עצמאי עם תכשירים ביתיים. כשעושים ריסוס, כדאי לעשות זאת בשעות הקרירות של הערב, כשהדשא יבש. עצה נוספת היא לרסס את חומרי הריסוס נגד הכיוון של הרוח – זה כדי לאפשר לחומר להיספג היטב באדמה, וגם כדי לא לגרום לנזק בריאותי אצל המרסס.
אלו בעיקרון, הכללים העיקריים לטיפול ולתחזוקה נכונה של דשא בגינה. נתנו במאמר זה כמה טיפים, שהם ממש על קצה המזלג... ובכל זאת - אם תיישמו אותם – כל הסיכויים הטובים שגם חלקת הדשא שלכם תיראה יפה וירוקה מתמיד. הכי חשוב - לא תצטרכו להביט יותר על הדשא של השכן בקנאה, כי גם הדשא שלכם יהיה ירוק כמו שלו... אולי אפילו הוא זה שימצא את עצמו בסופו של דבר מסתכל על חלקת הדשא הירוקה שלכם ומקנא!