פרקטים מעץ טבעי
בעולם הפרקטים, ניתן להבחין בין שני סוגים עיקריים של צורות משטחים: יש פרקט סינטטי (מה שמכונה בשפה המקצועית פרקט למינציה) ויש פרקט שעשוי מעץ טבעי. הנהירה הטבעית של מרבית האנשים כיום, בגלל סיבות מובנות של עלויות, היא להעדיף את הפרקט הסינטטי על פני אחיו הטבעי. ועדיין, מי שקצת יותר מבין, ומחפש את התחושה של העץ בהתגלמותו המקורית, לעולם לא יוותר על משטח שעשוי באמת ובתמים רק מהדבר האמיתי. במאמר זה נסביר בקצרה מה מאפיין פרקט עץ טבעי, אילו סוגים של פרקטים מעץ קיימים ועל אילו כללי ברזל יש להקפיד, מהרגע שהחלטנו להכניס אותו אלינו אל תוך הבית...
אז כפי שכבר ציינו, פרקט מעץ טבעי, יכול להיות מיוצר ממגוון רחב של חומרים. כמובן, שעל כל החומרים כולם להיות מן הסתם בדמות של עץ גולמי, אבל בגדול כמגוון העצים, כך גם מגוון האופציות שעומדות לרשות הבוחרים. זה יכול להיות עץ אלון, עץ מייפל, עץ בוק, עץ וונגה, עץ אגוז ובעצם מה לא... כל עץ ותכונותיו הוא, אך בעיקר לכל סוג עץ, מרקם שונה, וגוון וצבע הייחודיים אך ורק לו.
את עולם הפרקטים הטבעיים ניתן לחלק לשני סוגים עיקריים – פרקט עץ גושני ופרקט רב שכבתי. נסביר בקצרה מהם ההבדלים בין שני הסוגים, ומה מאפיין כל אחד מהם.
פרקט עץ גושני הוא בעצם מה שמכונה בשפה המקצועית "הדבר האמיתי". הפרקט הגושני בעצם זהה לפרקטים הראשונים שאי פעם יוצרו בעולם. מדובר כאן בקורות עץ שנחתכות ומשויפות לכדי גודל אחיד ישירות מן העץ עצמו, ואח"כ מותקנות זו לצד זו בבית הלקוח. כיוון שיש כאן עסק עם משטח שעשוי כולו מעץ אמיתי, צריך לקחת בחשבון שפרקט שכזה בתוך הבית או בחלל שמאופיין בתנועת אנשים גדולה – ישחק במהירות ויזדקק מעת לעת לחידוש. החדשות הטובות הן אבל שכמות החידושים לפרקט עץ גושני אינה מוגבלת. ניתן במקרה הצורך, לשייף את שכבת העץ הפגועה, לצבוע מחדש, ואז הפרקט שב ונהיה כמו פרקט שזה הרגע הותקן. עוד חסרון נוסף של הפרקט הגושני הוא שעלותו הכספית היא מאד גבוהה (היות וחומר הגלם שהוא העץ מאד יקר), וגם ההתקנה שלו חייבת להיעשות רק ע"י בעל מקצוע שמתמחה בהתקנת פרקט מסוג שכזה, כלומר לא כל מתקין פרקטים, בטח ובטח שלא אדם פשוט – יוכל לבצע את המשימה.
פרקט רב שכבתי, נכנס גם הוא לקטגוריה של פרקטים טבעיים, רק שכאן מדובר במשטח שהוא מעט יותר זול במחיר מאשר הפרקט הגושני, נסביר. הפרקט הרב שכבתי בעצם מורכב משכבות על גבי שכבות של עץ. השכבות התחתונות עשויות בד"כ מעץ פשוט (כזה שהוא גם זול במחיר, כמו עץ אורן לדוגמא), ואילו רק השכבה העליונה שמהווה בעצם את משטח הדריכה, עשויה מן העץ הנבחר (זה יכול להיות עץ בוק, עץ וונגה, עץ דובדבן וכדו'). כיוון שהפרקט הרב שכבתי, עשוי ברובו הגדול מעץ שהוא פשוט, מחירו הוא בהתאם, ולכן הוא יוצא מעט יותר זול מזה הגושני. פרקט רב שכבתי (בדומה לאחיו הגושני), מחייב גם הוא התקנה של בעל מקצוע מיומן במלאכה, וכמו הפרקט הגושני – אם ניסוב לו איזשהו נזק (כמו שחיקה, שריטות וכדו'), ניתן לשייף אותו ולצבוע, והוא שב לקבל מראה מחודש.
כדי לשמור על פרקט שעשוי מעץ טבעי, מומלץ לשמור על כמה כללי ברזל:
- אסור בתכלית האיסור לשפוך מים, או כל חומר נוזלי אחר על גבי הפרקט. במידה, ונשפך, יש מייד לספוג את שאריות הנוזל, ואח"כ לנגב במטלית יבשה.
- אין לנקות את הפרקט בחומרים כימיים שאינם מתאימים לו (באיסור זה נכללים חומרים כמו: אמוניה, חומצות, מסירי שומנים, סבון, נוזלי רצפה וכן הלאה). במידה ורוצים לנקות את הפרקט, יש להשתמש אך ורק בחומרים שמיועדים למטרה. כדאי לשאול בחנות למכירת פרקטים, או את האדם שהתקין, על מה הוא יכול לתת המלצה.
- חול נחשב לאחד האויבים הגדולים ביותר של פרקטים מעץ – גם כי הוא נראה על גבי המשטח, וגם כי הצטברות שלו לאורך זמן מביאה לשחיקה. לפיכך כדאי לטאטא או לשאוב את רצפת הפרקט, לעיתים תכופות ככל האפשר.
- רגליים של חפצים כבדים, כסאות ופריטי ריהוט, מומלץ לבודד באמצעות מגני סיליקון (או גומי) לפני שמעמידים אותם על הפרקט. כנ"ל גם ברהיטים שהם ניידים – יש להקפיד ולרכוש רהיטים שהם בעלי גלגלי גומי, להפחית את מידת החיכוך.
- לא מומלץ לחשוף את הפרקט לאור שמש חזק מדי, מכיוון ששמש וחום גורמים לדהייה.
- במידה ומונחים שטיחים על גבי הפרקט, מומלץ מדי פעם לשנות את מיקומם. לא להשאירם כל העת באותו מקום אחד, מכיוון שהם עלולים לגרום אחרי זמן ממושך להבדלים של צבע וגוונים של המשטח.